Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TJ61

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: TJ61 »

eenneell pisze:lepiej jest "upolować" starego winyla niż iść w nowe
- to na pewno, gorzej jak płyta jest poza naszym zasięgiem (finansowym, lub logistycznym), wtedy sięgamy po reedycję. Z moich doświadczeń 1 na 3 jest ok. Ostatnia wymiana (Love-Forever Changes) zrezygnowałem z zakupu marketowego (MM) i kupiłem od tradycyjnego sprzedawcy, płyta okazała się OK, wcześniejsza falowała. Sprzedawca zwrócił mi uwagę różne pochodzenie reedycji, tzn. winyl może być tłoczony przez różne firmy, nie tylko macierzystą wytwórnie artysty. Co za tym idzie,spada jakość, nie ma nad tym kontroli, a nadal są to oficjalne wydania, gdyż licencję na tłoczenie winyli łatwo uzyskać. Wytwórnie macierzyste artystów, koncerny traktują winyl po macoszemu, i sprzedają licencję, a wiadomo małe firmy chcąc szybkiego zysku tłoczą "to co chodzi".
Czy ta teoria jest prawdziwa? Wiele na to wskazuje, gdyż płyty współcześnie wydane są tip-top, natomiast reedycje współcześnie tłoczone jedynie w 30% są tip-top.
Takie są moje wrażenia, może ktoś ma inne wytłumaczenie, na ten "fenomen" reedycji, gdzie jesteśmy nabijani w butelkę. Mydlone oczy "180gram audiophilic original anaogue tapes" bla bla bla, po to żeby wcisnąć niedoróbki, albo falujące, albo szumiącę, lub jedynie kosmetycznie zanieczyszczone kolory winylu.
Wyjście - jak cokolwiek z płytą jest nie tak, zwrot, tylko tak można to zmienić.
ten trik z trójkąta
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

kmark pisze:p.s. prawdę mówiąc zastanawia mnie jakość nowych wznowień ?! Od dawna nie kupowałem płyt "nowo wydanych" czyli ostatnią zakupiłem w latach 80-tych -
ubiegłego już wieku - może ktoś coś powie na ten temat ?! Może ktoś miał do czynienia ze wznowieniem zespołu Kraftwerk 'Die Mensch-Maschine"?!
PS. Poczytaj forum, bo są już ze 3 opasłe tematy co do reedycji, ich jakości i porównań, więc nie ma za bardzo sensu rozgrzebywać tego na nowo tutaj.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

TJ61 pisze:winyl może być tłoczony przez różne firmy, nie tylko macierzystą wytwórnie artysty
Wększość tłoczni to jednak prywatne firmy, często nie mające powiązań z jakimikolwiek wytwórniami. Buble to wina kontroli jakości. Przy produkcji masowej zawsze będą występować egzemplarze wadliwe, rzecz w tym żeby je odłowić.

Raczej nikt nie tłoczy nakładu danego tytułu w kilku fabrykach jednocześnie, wyjątkiem są spore kampanie i wtedy często Ameryki mają swój nakład, reszta świata ma swój.
DIOMEDES KATO
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

Winters pisze:wyjątkiem są spore kampanie i wtedy często Ameryki mają swój nakład, reszta świata ma swój.
Tak było w przypadku ostatniego boksu Beatli. Jakość tego z US była mocno kontrowersyjna. Edycja z UK wzorowa.
Awatar użytkownika
Winters

vinyl_freak pisze:Tak było w przypadku ostatniego boksu Beatli.
Nie tylko.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Post autor: dalmatyn »

A co powiecie na Black Sabbath w wydaniu Melodii? Za dwiedyszki ma człowiek, od którego kupiłem już kilka płyt i rozważam jeszcze tą pozycję. Ponoć nowa. BRAĆ czy szkoda kasy?
Pozdrawiam
Robertson

Re: Płyty godne polecenia ze względu ma super realizację.

Post autor: Robertson »

Przymierzam się do kilku pozycji :

1.http://allegro.pl/texas-flood-stevie-ra ... 47773.html
2.http://allegro.pl/social-distortion-som ... 89202.html
3.http://allegro.pl/dead-can-dance-anasta ... 73640.html

Dead Can Dance ma cenę całkowicie normalną ale te dwie pierwsze...trochę kosmos. Można kupić Stevego wydania Holenderskie lub Niemeickie w "ludzkiej " cenie lub pierwsze USA w trochę wyższej. Niestety te tutaj to absolutny top ! Spotkaliście się z takimi wydaniami ? Mam nadzieję ,że warto :doh:

O tym pisałem myśląc o edycjach US http://allegro.pl/stevie-ray-vaughan-te ... 26602.html
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, 16:00 przez Robertson, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Winters

Płyty godne polecenia ze względu ma super realizację.

Kupowanie reedycji SRV jest bez sensu. Za 100 złotych mniej dostaniesz oryginał w idealnym stanie. Niemieckie wydanie może być przyzwoite, USA też, z holendrem to raczej ostrożnie.
DIOMEDES KATO
Robertson

Płyty godne polecenia ze względu ma super realizację.

Czyli mogę spokojnie łykać to US za 50 zł a odpuścic sobie ten "pure" wynalazek za 130 ?
Robertson

Ja tu za przeproszeniem p....o setkch złotych a dziś zakupiłem za całe 20 zł to ! Ach tem Nalepa.....może nie brzmi audifilsko ale jaka muuuzaaaa :clap:

http://img199.imageshack.us/img199/4747/h83.JPG
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Lubię SRV , mam tę I jeszcze kilka jego płyt. Nie oczekuj że realizacją powali Cię na kolana, bo tak nie będzie. :D
Po co wydawać 50 zł skoro na Discogs można to kupić taniej. Link poniżej.
http://www.discogs.com/sell/list?master ... rmat=Vinyl
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Robertson

Czy ja wiem cracer? Najtańszy z Danii kosztuje 4 $ plus wysyłka do eu to 12$ to daje nam 16 $.Czyli 55 zł :( Chyba , ze cos powaliłem :doh:
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

masz rację , nie wzięłem pod uwagę kosztów wysyłki.
Ciekawe , z Niemiec 5 euro a z Danii 12. :D
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Robertson

Liczyłem z GER w jewro ...wychodzi na to samo :( A juz sie ucieszyłem.
Robertson

Cracker...jak masz go zdublowanego to napisz na pw .Może sie uskutecznimy jakiś deal ;)
ODPOWIEDZ