Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grummer

Re: Piraty?

Post autor: grummer »

V126 pisze:Faktycznie, reedycja z 2011 jest przyjemna dla ucha, ale zgodnie z tym co napisał grummer 2014 ma być kompletnie inna, więc to w zasadzie jest wróżenie z fusów...
Tak już ostatni raz offtopując:

"Says it was mastered by James Guthrie and Joel Plante at Das Boot recording, 2011

Mastered for vinyl from the original analogue masters by Doug Sax at THE MASTERING LAB, Ojai, California, 2014"

Także będzie to coś innego niż wersja 2011.
Batory

Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: Batory »

Na wstępie pragnę się przywitać jako, że jest to mój pierwszy post. Zaciekawiła mnie jedna aukcja na allegro. Już nie chodzi mi o cenę ale o to co sprzedawca napisał. Aukcja http://allegro.pl/pink-floyd-division-b ... 79865.html

"Unikatowe, pierwsze brytyjskie wydanie ostatniego studyjnego albumu grupy! Podkreślam, iż jest to egzemplarz ORYGINALNY!!! Prócz oficjalnego rocznicowego wznowienia z bieżącego roku nigdy nie było żadnych winylowych reedycji tej płyty! Przestrzegam przed zakupem pirackich wydań na kolorowych winylach (oprócz jasnoturkusowego oryginalnego wydania USA), wszelkich clear-waxów, picture-disców a także innych podejrzanych egzemplarzy na czarnym winylu często określanych przez nieuczciwych handlarzy jako "repliki", "reedycje", "repressy" czy też "reissue". Są to bezczelne kłamstwa i zwyczajne próby oszustwa! Płyta "The Division Bell" Jest najczęściej piraconym winylem na świecie! Na tej aukcji mają Państwo absolutną, 100% pewność nabycia oryginalnego, brytyjskiego wydania w znakomitym stanie razem z programem koncertowym! Nabywają Państwo kolekcjonerski unikat, którego wartość będzie systematycznie rosła z biegiem czasu! Polecam! Zobacz inne płyty na moich aukcjach. Preferowana zapłata przez Payu (dawne "Płacę z Allegro")."

Różne rzeczy czasami sprzedawcy wypisują, wiadomo, chodzi o sprzedanie towaru. Kupiłem kiedyś ten album na jakiejś giełdzie za 100zł, przejrzałem to monstrualne archiwum, na które powołuje sie ten sprzedawca i doszedłem do wniosku, że chyba kupiłem pirata :/ bo moich matryc tam nie ma. Czy tak jest naprawdę jak on napisał? Pytam Was bo pewnie lepiej się znacie ode mnie w tym.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: Wojtek »

Batory pisze:i doszedłem do wniosku, że chyba kupiłem pirata :/ bo moich matryc tam nie ma. Czy tak jest naprawdę jak on napisał?
A jakie są numery matryc na Twoim egzemplarzu i czy płyta jest czarna czy kolorowa?

Jeśli to "kiedyś" było nie tak dawno, a towar był nowy w folii to raczej na 100% pirat :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Batory

Post autor: Batory »

Numery są niewyraźne, leciutko wyryte i zachodzą na etykietę. To w sumie już wiem, że to pirat :/ Czarny winyl. Myślałem, że ten sprzedawca trochę koloryzuje, bo ostro napisał, że to oszuści ale widzę, że ma jednak rację. Kupiłem ze dwa lata temu.
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

Batory pisze:Numery są niewyraźne, leciutko wyryte i zachodzą na etykietę. To w sumie już wiem, że to pirat :/ Czarny winyl. Myślałem, że ten sprzedawca trochę koloryzuje, bo ostro napisał, że to oszuści ale widzę, że ma jednak rację. Kupiłem ze dwa lata temu.
W takim razie na 100% jest to pirat. Chociaż fajnie by było jakbyś zamieścił zdjęcia.
Cortchez

Piraty?

Post autor: Cortchez »

Witam.

Kupiłem (niestety) na allegro płytę od wspomnianej tutaj wcześniej "anna_kx", o której (niestety) wcześniej tutaj nie przeczytałem.
Wspomniana płyta to Guns n' Roses - Appetite for Destruction, colour vinyl w kolorze różowym.
Pewności nie mam, ale mogę podejrzewać, że to podróbka. Płyta posiada wadę. Mianowicie polega ona na tym, że - nie wiem czy będę to w stanie opisać - płyta jest niesymetryczna. To znaczy ścieżka/nagranie nie jest umieszczone centralnie na płycie tylko tłoczenie jest przesunięte względem centralnego punktu płyty. Powoduje to sytuację, w której ramię gramofonu podczas odsłuchu porusza się na boki o około 0,5cm w prawo i w lewo. Poza tym, ostatnie nagrania, te po wewnętrznej stronie płyty, się zacinają. To znaczy igła przeskakuje kilkukrotnie podczas jednego utworu i utwór się zacina.

Płyta to rzekomo reedycja w stanie mint. Jej stan to co prawda nie mint, a bardziej NM, ale od mint bardzo nie odbiega. Wizualnie zarówno krążek jak i opakowanie wyglądają dobrze. Nie widać rys gołym okiem.

Poza tym dzisiaj zauważyłem, że ta Pani wystawiła kolejny egzemplarz tejże płyty z dokładnie tym samym opisem i dokładnie tymi samymi zdjęciami.

Póki co napisałem do sprzedającej w tej sprawie i czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam, Kuba
Awatar użytkownika
d-t-x

Piraty?

Post autor: d-t-x »

No popatrz np. na to:
http://allegro.pl/pink-floyd-wish-you-w ... 00300.html

Ona ma same piraty. Każdy, jak jeden. Odeślij to czym prędzej.
Awatar użytkownika
chudy_b

Piraty?

Post autor: chudy_b »

Cortchez pisze:płyta jest niesymetryczna. To znaczy ścieżka/nagranie nie jest umieszczone centralnie na płycie
Mam płytę Budki Suflera z dokładnie takim samym błedem. Po prostu otwór na szpindel wywiercony jest niecentrycznie. Pirat to raczej nie jest, bo chyba Budki nikt nie piracił. To oczywiście nie ma nic do tego, czy Twoja płyta jest piratem, czy nie. Ot ciekawostka.
Cortchez

Piraty?

chudy_b, poniekąd tak i też nie mogę mieć pewności. Należy jednak zważyć na fakt, że na jednej stronie płyty jest tak jak opisałem wyżej, a na drugiej przesunięcie jest w innym kierunku i w mniejszym stopniu. A sama płyta się też nie "przesuwa" na talerzu tylko jest zgodna z jego średnicą. Jeśli rozumiesz co mam na myśli. Gdyby otwór na szpindel był wywiercony niecentrycznie to cała płyta chodziła by po talerzu a tak nie jest.
Oczywiście wiem, że to nie jest wyznacznikiem piractwa, ale jest w tej płycie i okładce coś takiego, co mi się nie podoba.
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:32 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
d-t-x

Piraty?

Post autor: d-t-x »

Cortchez, ale tu nie ma co dywagować, możesz być w 100% pewien, że kupiłeś pirata. Wszak anna_kx jest chyba jednym z największych (jeśli nie największym) sprzedawców piratów na allegro.
Cortchez

Piraty?

d-t-x, no to właśnie potwierdziłeś moje przypuszczenia. Dzięki ;)
zbyszek1982

Piraty?

Post autor: zbyszek1982 »

Najsmutniejsze jest to, że anna_kx dalej handluje pirackimi płytami pomimo wielu zgłoszeń, że ma takie właśnie płyty. Ja co jakiś czas zgłaszam wszystkie jej aukcje, ale nie przynosi to póki co żadnego rezultatu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Bo nie ma jasnego dowodu. Znawca tematu ma rozeznanie. Typ co reaguje na takie zgłoszenia ze strony allegro może go nie mieć i olać tego typu uwagi.

Z drugiej strony, wystarczyłoby gdyby gdzieś w opisie była informacja, że jest to wydanie nieoficjalne ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Cortchez

Piraty?

Zgłosiłem, tej pani, że moja płyta jest wadliwa. Odpisała mi żeby ją reklamować i odesłać. Mam tylko nadzieję, że odzyskam pieniądze.
ODPOWIEDZ