Panowie, dzisiaj mija miesiąc jak kupiłem płyta via Discogs.
Sprzedawca bardzo wiarygodny, 6 marca dostałem w apce inpost informację że przesyłka w trakcie przygotowywania, i od tego czasu cisza.
Płyta idzie z Włoch.
Czy mam się czym już martwić i powinienem zwrócić się do PayPal o zwrot kasy czy nie ma jeszcze powodu do niepokoju i czekać (a jeśli tak to ile?).
Jakie macie doświadczenia?
Jest, napisał co prawda kilka dni temu że wysłane i że powinno lada dzień dojść. Przesyłka w trakcie przygotowywania, mija miesiąc i nie wiem czy to już czas żeby się upominać w PayPal czy jeszcze nie. Sprzedający to firma, 6,5k transakcji, 100% pozytywów.
Dla mnie sprawa prosta - jeśli nie masz od sprzedawcy nr trackingu to o to poproś i sam sobie zweryfikujesz status.
Inpost to tylko koniec drogi. Status się zmieni dopiero jak przesyłka przekroczy naszą granicę.
Nie dzwoniłem, na Discogs jest status: Shipped.
Wczoraj otrzymałem od nich takie info:
Hi
we have started an official claim and "search" request from our shipper, we'll return back to you when we'll have news... hopefully this week.
anyway do not worry, if the parcel will not reach you, you'll be refunded 100%
regards
Nigdzie nie dzwoń, kontaktuj się tylko ze sprzedawcą. Skoro płaciłeś przez PayPal jesteś bezpieczny, pilnuj tylko, żeby nie przekroczyć terminu na złożenie ewentualnego roszczenia.
Skoro to zagranica to inpost nie jest jedynym kurierem w tym łańcuszku, a wina leży gdzieś pomiędzy sprzedawcą, a inpostem, czyli kurierem u którego nadano przesyłkę.
To jedyny nr trackingowy jaki tobie sprzedawca podał w wiadomości?
Szczegóły dostawy
Tracking number:
520127012591601003463343
Sent date:
06/03/2025
Minął miesiąc, sprzedawca prosi o kilka dni na wyjaśnienie problemu, mogę poczekać. Jeśli Wojtek ma rację że okres ochronny trwa 3 miesiące to mam jeszcze czas.
Czas na otwarcie sporu w PayPal to 180 dni od czasu płatności. Daj sprzedawcy czas aby pochylił się nad tą sprawą, tylko zapisz sobie do kiedy możesz otworzyć spór.