Sklepy płytowe - Polska
- vinylpiotrek
Sklepy płytowe - Polska
@ Wojtek!
Dzięki za zgrabne podsumowanie.
Jeśli by jeszcze ktoś chciał sobie poczytać o Megadiscu to proszę:
http://www.audiostereo.pl/megadisc-i-je ... 51187.htmZ mojej strony takie podsumowanie, gdybym w 2002 roku miał podobny budżet na płyty co teraz (biorąc pod uwagę trudniejszy wtedy dostęp do rzadkich tytułów zagranicznych i młodzieńczą naiwność 14 latka) to zapewne bym się skusił.
Dzięki za zgrabne podsumowanie.
Jeśli by jeszcze ktoś chciał sobie poczytać o Megadiscu to proszę:
http://www.audiostereo.pl/megadisc-i-je ... 51187.htmZ mojej strony takie podsumowanie, gdybym w 2002 roku miał podobny budżet na płyty co teraz (biorąc pod uwagę trudniejszy wtedy dostęp do rzadkich tytułów zagranicznych i młodzieńczą naiwność 14 latka) to zapewne bym się skusił.

-
Sklepy płytowe - Polska
Jasne, ale pozwolę sobie na ostatnie słowo.Wojtek pisze:Daj spokój, bo ta cała polemika już przestaje być śmieszna.
Problem w tym, że vinylpiotrek chyba nie miał żadnych doświadczeń z tym sklepem i opisał tylko coś w stylu "wydaje mi się..." Forum powinno być kopalnią wiedzy a nie plotek lub niesprawdzonych informacji (patrz audiostereo, na którym pełno jest promowania produktów przez ludzi dystrybutora, bądź totalnych laików, którzy nawet nie są świadomi, ze zostali zmanipulowani - np. peany o marce Pro Ject. Dawno temu kilku "guru" z AS poleciło mi wkładkę to zakończyło się to na szybkiej odsprzedaży ze stratą i niepotrzebnymi nerwami - od tego czasu omijam z daleka).Wojtek pisze:Dlaczego tak bardzo zależy Tobie "prostowanie" kogoś, kto miał z danym sklepem inne doświadczenia?
Słowo niektóre robi bardzo dużą różnice i jego użycie całkowicie zmienia wydźwięk wpisu. Umówmy się, że oferta oryginalnych, drogich tłoczeń jest tylko częścią asortymentu Megadiscu. Mają jeszcze setki reedycji i wznowień w przystępnych cenach. Oczywiście sklepy internetowe przeważnie będą trochę tańsze z racji barku kosztów lokalu, pracowników, magazynu etc. Nie lubię generalizowania w wypowiedziach.Wojtek pisze:Ja akurat mogę poświadczyć to co Piotrek napisał a propos wysokich marży na niektóre tytuły.
Megadisc istnieje 20 lat więc realia i ceny były kiedyś całkiem inne. Świat się zmienia, ten sklep także, oraz wiele innych w kraju także.Wojtek pisze:To że obecnie może nie być takich przykładów nie znaczy wcale, że nie miały miejsca wcześniej![]()
Odnosząc się do mojego wpisu a propos Megadiscu - proszę przeczytać dokładnie to co napisałem. Vinylpiotrek --> jeśli będziesz w Warszawie i znajdziesz chwilę czasu to proszę odwiedź ten sklep, rozejrzyj się i oceń. Jeśli nadal będziesz twierdził, że mój wpis był fałszywy to zwrócę ci koszt biletu PKP z Łodzi do Wawy oraz podaruję ci jeden L.P. Wojtek ---> proponuje to samo ale zwracam za bilet MZK + L.P.
Dziękuję.
- vinylpiotrek
Sklepy płytowe - Polska
Ja tylko napisałem na temat cen i form reklamy, które pan Jacek uskuteczniał, nie robiąc uwag dot, wyglądu sklepu, czy jakości obsługi.vinyl_freak pisze: Problem w tym, że vinylpiotrek chyba nie miał żadnych doświadczeń z tym sklepem i opisał tylko coś w stylu "wydaje mi się..."
Cieszę się, że w następnych zdaniach, choć częściowo , ale jednak przyznałeś mi rację i tym razem bez wyzwisk, dziękuję za to, że nie obraziłeś mnie tym razem

I właśnie dlatego czułem się zobowiązany do uzupełnienia podanych przez Ciebie informacji o, te które pominąłeś, a dla wielu potencjalnych klientów mają duże znaczenie.vinyl_freak pisze:Problem w tym, że vinylpiotrek chyba nie miał żadnych doświadczeń z tym sklepem i opisał tylko coś w stylu "wydaje mi się..." Forum powinno być kopalnią wiedzy a nie plotek lub niesprawdzonych informacji (patrz audiostereo, na którym pełno jest promowania produktów przez ludzi dystrybutora, bądź totalnych laików, którzy nawet nie są świadomi, ze zostali zmanipulowani - np. peany o marce Pro Ject.
Tak samo na audiostereo czułem się zobowiązany napisać trochę prawdy o PJ, którego używałem.
Poczytaj uważnie moje Posty, nigdzie nie napisałem, że twój pierwszy post był fałszywy, tylko uzupełniłem o brakująca informację o cenach, potem też o stylu reklamy.vinyl_freak pisze:Jeśli nadal będziesz twierdził, że mój wpis był fałszywy to zwrócę ci koszt biletu PKP z Łodzi do Wawy
natomiast Ty, owszem zarzucałeś mi kłamstwo, a to poważny zarzut i jeśli niczym nie poparty to jest oszczerstwem.
Pozdrawiam, wsiadam na rower i jadę po płyty!

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sklepy płytowe - Polska
Oczywiste.vinyl_freak pisze:Umówmy się, że oferta oryginalnych, drogich tłoczeń jest tylko częścią asortymentu Megadiscu. Mają jeszcze setki reedycji i wznowień w przystępnych cenach. Oczywiście sklepy internetowe przeważnie będą trochę tańsze z racji barku kosztów lokalu, pracowników, magazynu etc.
Także oczywiste, ale ponoć nie lubisz generalizacji, a przecież omawiamy konkrety.vinyl_freak pisze:Megadisc istnieje 20 lat więc realia i ceny były kiedyś całkiem inne. Świat się zmienia, ten sklep także, oraz wiele innych w kraju także.
Niestety, mówiąc po prawdzie to ten sklep aż za bardzo się nie zmienił. Dlaczego? Bo właściciel i jego myślenie jest nadal takie samo.
Zaznaczam przy okazji, zanim posypią się dalsze oskarżenia, że nie chcę tutaj oceniać czy to myślenie jest dobre czy złe.
Nawzajem. Nie pierwszy raz omawiany jest ten sklepvinyl_freak pisze:Odnosząc się do mojego wpisu a propos Megadiscu - proszę przeczytać dokładnie to co napisałem.

Daruj sobie, znam i byłem w tym sklepie nie jeden raz. Swoje zdanie podtrzymuję.vinyl_freak pisze:Wojtek ---> proponuje to samo ale zwracam za bilet MZK + L.P.
vinyl_freak, naprawdę nie musisz z innych robić wariatów tylko dlatego, że masz inne zdanie co do konkretnego sklepu.
Pogódź się z tym, tak będzie najzdrowiej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Sklepy płytowe - Polska
Zarzuciłem bo kłamałeś, dwa razy.vinylpiotrek pisze: Ty, owszem zarzucałeś mi kłamstwo, a to poważny zarzut i jeśli niczym nie poparty to jest oszczerstwem.
Byleś na Nowogrodzkiej 19 w nowej siedzibie?Wojtek pisze:Daruj sobie, znam i byłem w tym sklepie nie jeden raz. Swoje zdanie podtrzymuję.
- vinylpiotrek
Sklepy płytowe - Polska
Słodki jesteś!vinyl_freak pisze: Zarzuciłem bo kłamałeś, dwa razy.
Bo przecież nie sposób tego zarzutu traktować poważnie.

-
Sklepy płytowe - Polska
vinylpiotrek pisze:Słodki jesteś!
O tej porze roku sugeruję zakładać czapeczkę na główkę. Jak przemarznie, to piszesz później takie błyskotki jak powyżej.vinylpiotrek pisze:wsiadam na rower i jadę po płyty!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sklepy płytowe - Polska
Tak.vinyl_freak pisze:Byleś na Nowogrodzkiej 19 w nowej siedzibie?
Przypomnisz nam jaki jest teraz dalszy cel ciągnięcia tej "debaty"? Bo jak czytam ostatnie wpisy to odnoszę wrażenie, że tematyka się wyczerpała.
I dobrze

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Sklepy płytowe - Polska
dziś w Krakowie chciałem pójść sprawdzić sklep przy Podbrzeziu - nie dotarłem tam, zatrzymałem się natomiast wcześniej na Kazimierzu w sklepie Record Dillaz bodajże, poszperałem, coś zakupiłem. nie było tu o nim, a w sumie polecenia warty.
-
Re: Sklepy płytowe - Polska
dla mieszkańców cesarsko-królewskiego Krakowa chcących kupić czarne płyty - nie był tu wspominany chyba sklep w Pasażu Hetmańskim (na Rynku, przy wlocie Grodzkiej) jest tam sporo płyt, ale ceny jak na moje oko dość wysokie (no, mimo wszystko Rynek...)
- kaZ
Re: Sklepy płytowe - Polska
No , na Podbrzezie to juz dwa kroki.Ja osobiście polecam.Nie ma tyle ciekawych płyt w całym Krakowie co tam.maciekpiotr pisze:dziś w Krakowie chciałem pójść sprawdzić sklep przy Podbrzeziu - nie dotarłem tam, zatrzymałem się natomiast wcześniej na Kazimierzu w sklepie Record Dillaz bodajże, poszperałem, coś zakupiłem. nie było tu o nim, a w sumie polecenia warty.
U chłopaków z Record Dillaz bardzo sympatycznie.Napewno mają więcej nowych brzmień niż na Podbrzeziu w 'High Fidelity'.Sporo hard coru, rapu, Ninja Tune i Polish Jazzu.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
-
Sklepy płytowe - Polska
Byłem dzisiaj w obydwu tych sklepach.
W Record Dillaz faktycznie sporo rapu, hip-hopu itd. Trochę polskiej muzyki. Jakby ktoś chciał od ręki większość płyt Niemena, to może się tam wybrać. Ogólnie bez szału, ale ja akurat rapu nie słucham. Płyty wyraźnie posegregowane wg. gatunków. W sklepie czysto i schludnie. Ceny większości płyt, które oglądałem w okolicach 10-20zł.
High-Fidelity to zupełnie inna historia. Sklep to ciemna zatęchła ciupa. Na półkach jest pewnie kilka tysięcy płyt, co robi pozytywne pierwsze wrażenie. W sklepie miły pan, który chyba bardzo lubi opowiadać o płytach i muzyce. W każdym razie ma gadane. Na pytanie o klucz wg. którego płyty są poukładane usłyszałem odpowiedź "po mojemu". Świetnie. Usłyszałem też, że mam się przy oglądaniu ostrożnie obchodzić z płytami i odkładać na miejsce. Wybór jest faktycznie spory, ale co z tego skoro stan wszystkich płyt, które mnie zainteresowały był taki, że żal by je było nawet powiesić na ścianie. Podarte koperty, płyty brudne i tak porysowane, że ocena "good" byłaby w odniesieniu do nich komplementem. Bardzo dużo płyt śmierdzi stęchlizną. Do tego wszystkiego ceny jak za nówki w sklepie. (Ceny 30-80zł, yugoton i tonpres wyceniany tak samo jak zachodnie tłoczenia). Wyszedłem mocno rozczarowany i więcej nie wrócę.
Ciekawostka:
W Record Dillaz płyta Pat Metheny "Question and Answer", stan powiedzmy vg, okładka vg. kosztowała 10zł i była odłożona do koszyka z płytami w gorszym stanie. W High-Fidelity to samo wydanie w stanie g i w podartej okładce stało chyba za 45zł.
W Record Dillaz faktycznie sporo rapu, hip-hopu itd. Trochę polskiej muzyki. Jakby ktoś chciał od ręki większość płyt Niemena, to może się tam wybrać. Ogólnie bez szału, ale ja akurat rapu nie słucham. Płyty wyraźnie posegregowane wg. gatunków. W sklepie czysto i schludnie. Ceny większości płyt, które oglądałem w okolicach 10-20zł.
High-Fidelity to zupełnie inna historia. Sklep to ciemna zatęchła ciupa. Na półkach jest pewnie kilka tysięcy płyt, co robi pozytywne pierwsze wrażenie. W sklepie miły pan, który chyba bardzo lubi opowiadać o płytach i muzyce. W każdym razie ma gadane. Na pytanie o klucz wg. którego płyty są poukładane usłyszałem odpowiedź "po mojemu". Świetnie. Usłyszałem też, że mam się przy oglądaniu ostrożnie obchodzić z płytami i odkładać na miejsce. Wybór jest faktycznie spory, ale co z tego skoro stan wszystkich płyt, które mnie zainteresowały był taki, że żal by je było nawet powiesić na ścianie. Podarte koperty, płyty brudne i tak porysowane, że ocena "good" byłaby w odniesieniu do nich komplementem. Bardzo dużo płyt śmierdzi stęchlizną. Do tego wszystkiego ceny jak za nówki w sklepie. (Ceny 30-80zł, yugoton i tonpres wyceniany tak samo jak zachodnie tłoczenia). Wyszedłem mocno rozczarowany i więcej nie wrócę.
Ciekawostka:
W Record Dillaz płyta Pat Metheny "Question and Answer", stan powiedzmy vg, okładka vg. kosztowała 10zł i była odłożona do koszyka z płytami w gorszym stanie. W High-Fidelity to samo wydanie w stanie g i w podartej okładce stało chyba za 45zł.
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
Sklepy płytowe - Polska
Czy jutro, w niedzielę na wolumenie odbywa się handel płytami i w którym dokładnie miejscu (może kilku?).
W swoim życiu byłem tam raz w 2004 i nic z tego nie pamiętam prócz stoisk z warzywami
.
W swoim życiu byłem tam raz w 2004 i nic z tego nie pamiętam prócz stoisk z warzywami

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sklepy płytowe - Polska
Oficjalnie raczej nie ma tam żadnej giełdy, ale można trafić na ludzi z płytami (jak chyba na każdym warszawskim bazarze w weekendy).KasparHauserPL pisze:Czy jutro, w niedzielę na wolumenie odbywa się handel płytami i w którym dokładnie miejscu (może kilku?).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
Sklepy płytowe - Polska
Ok, byłem, zobaczyłem, kupiłem. Wiem kogo unikać, do kogo pójść po więcej
.