Piraty?

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cribs

Piraty?

Post autor: Cribs »

Lekko nie na temat, ale grzebiąc w sieci znalazłem takie coś: http://www.synthgear.com/2010/diy/how-t ... yl-record/
Ameryki nie odkryłem ale fajnie to przedstawili ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Post autor: Wojtek »

Cóż, kopiowanie to akurat nie to samo co piracenie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Cribs

Piraty?

A więc na czym polega różnica?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Jak kopiujesz coś na własny użytek to jesteś piratem? W świetle prawa nie :)
O piractwie możemy dopiero mówić jeśli dojdzie do tego jeszcze dystrybucja czy też handel.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Krzyś

Piraty?

Post autor: Krzyś »

istnieje w Polsce coś takiego, jak "dozwolony użytek osobisty" (który jest solą w oku ZAiKS) - możesz się dzielić swobodnie muzyką z osobami pozostającymi w stosunku do Ciebie w związku towarzyskim (wliczając w to oczywiście pokrewieństwo i powinowactwo). Zgodnie z prawem możesz więc skopiować swoją ulubioną płytę CD i wysłać egzemplarz wszystkim znajomym. Oczywiście, wykonywanie kopii na własny użytek, jest jak najbardziej legalne, możesz sobie zrobić np. 100 kopii ulubionej płyty i trzymać je w domu (przepisy Ustawy o ochronie praw autorskich i praw pokrewnych z 1994 roku jednak wykluczają dowzolony użytek osobisty w stosunku do programów - więc nie można pożyczyć office'a od wujka, ani sporządzić 1000 kopii zapasowych na własny użytek - z kopiami zapasowymi to już nie pamiętam, czy w ustawie były konkretne liczby, czy też wiążące są postanowienia umowy licencyjnej). "Dozwolonym użytkiem osobistym" tłumaczone jest także udostępnianie muzyki np. w internecie (jeżeli grupa potencjalnych odbiorców jest zawężona - np. w przypadku prywatnego trackera torrentowego, albo forum dyskusyjnego wymagającego zaproszeń czy potwierdzenia administratora - stosunek towarzyski nie jest doprecyzowany w ustawie, a ponadto nie wiem, czemu nie miałbyś być w stosunku towarzyskim do innych użytkowników forum/trackera. Oczywiście ZAiKS nie podziela żadnych poglądów mogących w jakikolwiek sposób wpłynąć nie tylko na potencjalne uszczuplenie zakupów, ale na potencjalną utratę zysków (np. publiczne odtwarzanie radia w zakładzie usługowym bez podpisania z nim umowy jest wg. ZAiKS-u przestępstwem, choć i tak za wyemitowane w radiu utwory ZAiKS dostał już swój haracz; ostatnio też ta złodziejska instytucja próbowała ściągać tantiemy z ... uwaga uwaga! utworów rozpowszechnianych na licencji Creative Commons (!!!) ale zakusy ZAiKS-u i sposoby niszczenia niezależnej fonografii to już inny temat), nawet jeżeli jego stanowisko jest niezgodne z prawem (tak było w przypadku np. dystrybucji wydawnictw Selles i orzeczenia sądu o całkowitej legalności dystrybucji nośników bez naklejonych hologramów - tworzyło to ciekawy precedens prawny, ZAiKS i tak wymuszał ich zakup, a dystrybutorzy, nie chcąc się narażać ZAiKS-owi nie wprowadzali do obrotu nośników pozbawionych znaczka)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
Cribs

Piraty?

A więc już wszystko wiem :) Wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Piraty?

Post autor: Obywatel »

Krzyś pisze:publiczne odtwarzanie radia w zakładzie usługowym bez podpisania z nim umowy jest wg. ZAiKS-u przestępstwem, choć i tak za wyemitowane w radiu utwory ZAiKS dostał już swój haracz
Ostatnio ta złodziejska instytucja ma już takie ciśnienie na ściąganie haraczy, jakiego nigdy wcześniej nie było. Zachowują się już jak padlinożercy:
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /216363240
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
welhavel

Piraty?

Post autor: welhavel »

Witam, jestem nowy na forum więc z góry przepraszam, że się podczepiam pod ten temat, ale też mnie interesuje pewna płyta, którą zresztą kupiłem.

Podobno wyszło 2 wersje płyty Division Bell Pink Floyd, czarna w UK i lazurowa w USA, ale na Ebayu znalazłem tą o to płytę. Nie zastanawiając się kupiłem ją i teraz zastanawiam się ile w niej jest oryginalnej płyty.

http://cgi.ebay.pl/The-Division-Bell-Ra ... 500wt_1156

i z discogs

http://www.discogs.com/Pink-Floyd-The-D ... se/2460858

myślę, że to co kupiłem nie jest oryginałem, ale chciałbym rozwiać moje wątpliwości.

z góry dziękuję za pomoc ;)
Awatar użytkownika
kaZ

Piraty?

Post autor: kaZ »

To co kupiłeś to poprostu wydanie z 2008 r.
W sensie ,że nie oryginał? Póżniejsze wydanie i tyle.Piratem tego nazwać nie można.I wydania tej płyty znacznie droższe.

Spiracone to raczej będzie to ruskie wydanie
http://www.discogs.com/Pink-Floyd-The-D ... se/2275499
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
kaZ

Piraty?

Spiracone to raczej będzie to ruskie wydanie
http://www.discogs.com/Pink-Floyd-The-D ... se/2275499
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

kaZ:
Nie, to co kupił welhavel nie jest oryginalnym wydaniem.

To nawet nie pirat, ale podróbka :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaZ

Piraty?

Racja.Teraz widzę " Unofficial".Powiedz mi czemu podróbka a nie pirat?Jak nazwać takie nieoficjalne wydawnictwo?
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Różnica między piratem, a podróbką? Prosta sprawa. Podróbka udaje oryginał, pirat może wyglądać inaczej.
Ze względu na to, podróbki z reguły trudniej jest odróżnić od oryginałów.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaZ

Piraty?

Czyli trzeba uważać bo można się wyruchać...
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Piraty?

Zależy od podejścia. Niektórzy zbierają takie nieoficjalne wydawnictwa ;) Np. bootlegi na winylu to niezłe rarytasy :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ