tam podobno siec inna i droga - wi-fi only hotel chyba będzie
Zakupy płytowe (temat ogólny)
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Maciek ale w Japonii się nie kupuje tanio, tylko normalnie. Oczywiscie tanio kupują goście handlujący, ale to nie ta bajka. znajomy Jacy nie trafi na takie deale, bo i zresztą
po co?
Jest okazja by kupić coś co trudno dostać. Np: Trio "Tsuyoshi Yamamoto Trio", bardzo drogo u nas i trudno dostępne, a bardzo fajne - ja tam nic szczególnego w nich nie widzę, poza tym, że są bardzo_bardzo. Seb żelazny ma ich trochę - dla mnie to mainstreame i OK jak najbardziej.
Piano: Masabumi Kikuci - już nieżyjacy jazz pianista - odlot full contact of klawisze. Itd, itp..
Osobiście to pewnie kupiłbym wydania japońskie Cecila Taylora, których nie można dostać w Europie oraz Orneciki plus wszystkie wydania okładkowe Miles in Tokio z Riversem.
No i japońskiego MFSL DSOTM, no bo jakoś nadal nie mam swojego, co mam to sprzedam, ja gupek jeden ten Qr`de.
Trudna, nie mogę się oprzeć komentarzowi ,hihi..ale spoko.
Można ale z doświadczenia wiem, że to się nie sprawdza i tylko komplikuje jesli czas wyjazdu jest krótki.
Lista i to nie za długa najlepiej. W końcu stówka to raptem kilka płyt zaledwie, ale za to dobrych wydań i nie szlajanych.
- darkman
- Kontakt:
Jak dwa razy dwa i nawet nie gra, ale kosztuje! Brak OBI to -30/40% (minus od ceny) i nie chodzi o wartość merkantylną lecz kolekcjonerską. Płyta z OBI + memorabilia M to wydanie pełne. Z brakiem jakimkolwiek, to wydanie niepełne. Tylko tyle. Wybór należy do OBI_jacza.
O tym już gadaliśmy wielokrotnie. Nigdy w kontekście zakupów w Japonii bezpośrednio, tam kupujemy tylko pełne wydania. Ot co!?

- mrcnoos
To co pisze Dark to fakt...
Ale jeśli znajomy wejdzie do sklepu z nowymi płytami to nie ma tematu...
Gorzej jak trafi na porządny sklep z komisem, starymi i nowymi płytami... To będzie miał nie lichą zagwozdkę
Osobiście nie mam nic przeciwko żeby się w takiej sytuacji znaleźć... Nauczyłbym się japońskiego na wszystkich dziesięciu palcach u obu rąk. I jeszcze na dowidzenia zatańczył oberka 
Ale jeśli znajomy wejdzie do sklepu z nowymi płytami to nie ma tematu...
Gorzej jak trafi na porządny sklep z komisem, starymi i nowymi płytami... To będzie miał nie lichą zagwozdkę

- darkman
- Kontakt:
..aaa no tak, to teraz się kapnąłem co mrcronoos miał na myśli, sorka

OBI to ani nadruk ani folia tylko papierowa banderola, ruchoma zasadniczo i z ceną. Taka opaska handlowo identyfikacyjna "robakami".. a cyfry arabskie, Japończyk nie łu mi liczyć po swojemu, Kamikadze jeden.
Pierwsze lepsze z mojego zbioru/bazzyy
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jest film o kupowaniu płyt w Tokio popełniony przez „naszego słynnego niejapończyka”. Wymienia wszystkie warte uwago sklepy.
Mój przyjaciel spędza kilka dni w Tokio w miesiącu i mimo filmu jest bezradny.
Ale spoko, może niedługo wynajmie służbowy apartman to się karnę i sprawdzę „online” jak tam jest z tymi płytkami.
Wg niego największy problem to komunikacja.
Mój przyjaciel spędza kilka dni w Tokio w miesiącu i mimo filmu jest bezradny.
Ale spoko, może niedługo wynajmie służbowy apartman to się karnę i sprawdzę „online” jak tam jest z tymi płytkami.
Wg niego największy problem to komunikacja.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- jaca1970
jak ja bym mógł o Ciebie darkman zamienić na tego znajomego to by było po problemie..." pól forum by trzymało kciuki za te wyprawę...

wracając na ziemię
jak to się uda z Pink Floyd z OBI papierowym to bedę haapy - ale napisze koledze też o Miles i Coltrane - tylko wolę Pink F bo nie mam a lubię bardziej
dawaj...
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
- jaca1970

dzięki za wskazówki wszystkim bardzo, za porady i pomoc

znam ceny w Japan walucie +/- 1700 -2500, i już wiem co to OBI,
napisze ściągę koledze, albo najlepiej zrobię foto okładek płyt i chyba kolega se poradzi te foto pokazać ślicznej japaniz w sklepie....
oby
napisze jak poszło
- mrcnoos
Ale jeszcze dorzucę do pieca...
Mam osobiście trochę Japończyków, które obi nie mają... I jeśli przypadkiem Twój znajomy trafi na używki PF czy Beatles bez obi za 1000 JPY to nawet niech się nie waha. W końcu kupujesz płyty dla siebie, żeby posłuchać muzyki. A do słuchania obi potrzebne nie jest.
Mam osobiście trochę Japończyków, które obi nie mają... I jeśli przypadkiem Twój znajomy trafi na używki PF czy Beatles bez obi za 1000 JPY to nawet niech się nie waha. W końcu kupujesz płyty dla siebie, żeby posłuchać muzyki. A do słuchania obi potrzebne nie jest.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Obstawiam że nic ciekawego nie kupi. Prove me wrong.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Kontakt:
Jeśli chcecie mnie wysłać chłopaki do Japonii po płyty dla forum, to: Zgadzam się

Znaczy, jeśli mam wybór to samolotem poproszę. Może być Luftwaffe. W rejs nie wchodzę, bo nie będę rzygał dwa tygodnie dla Waszej przyjemności

Generalnie przy €100 to nastaw się na max 2 wykonawców lub jednego.
Nie znam Twojego gustu ale przykładowo:
PF i KC(nie Ci od gmachu giełdy papierów wartościowych tylko ci od Frippa).
Jeśli np chciałbyś Dark

Pozostałe to już co tam lubisz, Krowa, Dajmond, Mydlok, Obskurny,Walany i po pieniądzach, a gdzie Na zamku karmazynowego pieniacza? Cza dołożyć kasy

W sumie to masz dość prosty wybór, bo możliwości finansowe nakazują pewną izolację więc to łatwe. Ładuj pod gust i potem się pochwal.
- SimonTemplar
- jaca1970
Tak jak pisałem to po prośbie będzie, nie będę miał dużego wpływu na realizację.
Znalazłem okładki Pink Floyd z OBI w necie - zrobiłem kolorowy wydruk 4 pozycji, przekaże z info co do ceny, i tyle
jak się uda ( będzie możliwość) to dodam Miles Davis czy Coltrane,
Chyba innych wskazówek typu: EMS - nr, solid, press,,, itp. to raczej dam spokój.
no i zwrócę uwagę na tytuły " Pink Floyd by... " bo jeszcze przywiezie wersje na na japan gitar czy inne bębny - "...bo tanio wychodziło.."
no zrobię co mogę
na to tez zwrócę uwagę... 1000 Y = 34 pln około
o jeszcze jak bezpiecznie pakować ? chyba do podręcznego między koszule ?
- darkman
- Kontakt: