Zakupy płytowe (temat ogólny)
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
Na warzywniaku i pod kościołem. Stajesz i czekasz na zaproszenie.
Tylko musisz być handlarzem. Babuszki maja niezwykły dar do ich rozpoznawania. Same zaczepią.
Tylko musisz być handlarzem. Babuszki maja niezwykły dar do ich rozpoznawania. Same zaczepią.
-
Felix1988
Wszelkie przybytki typu meble z Niemiec, Holandii, etc. Tak jak ten ostatni zakup: LP i 10 " po 4 zł, single po 2. Do tego szmateksy, a jakże. Co do rzeczonych babuleniek: ileś razy miałem sytuacje, że przeglądałem/kupowałem gdzieś płyty, a ktoś mnie pytał, czy chcę je kupić również od niego. To samo na pchlich targach czy giełdach płytowych: ostatnio handlarz dawał po 5 zł za sztukę w zestawie, wystarczyło zaproponować dyszkę za LP i płyty moje. A jak dochodzi do tego, powszechna w niewielkiej miejscowości, wiedza, że się coś zbiera, to znajomi sami podrzucają informacje, że ktoś ma coś na sprzedaż, albo przynoszą płyty od razu, bo wiedzą, że będę zainteresowany
- net
- Gramofon: Pionek
Czy weryfikowaliście odpowiedzi AI na temat jakości wydań i wytwórni płytowych ?
Przykładowe pytanie i odpowiedź.
Które wydanie i jakiej wytwórni płyty winylowej Metallica Ride The Lightning jest najlepiej nagrana brzmieniowo ?
odpowiedź:
Wśród audiofilów i kolekcjonerów panuje konsensus, że najlepiej brzmiącym wydaniem Ride the Lightning są europejskie tłoczenia Music for Nations (MFN) z 1987 roku. Te dwupłytowe wydania (2LP) zostały zrealizowane w technologii 45 RPM (zamiast standardowych 33) i wykorzystują tzw. master DMM (Direct Metal Mastering).Dzięki wyższej prędkości obrotowej, płyty te oferują niezrównaną dynamikę, przestrzeń i potężne uderzenie perkusji, które deklasują większość innych wydań.Wśród wydań najbardziej poszukiwanych przez audiofilów i kolekcjonerów wyróżniają się:Music for Nations (MFN 27DM) 2LP z 1987 r. (Wielka Brytania/Europa) – często uznawana za referencyjną wersję albumu, gwarantuje maksymalną dynamikę.
Elektra 1st Press z 1984 r. (USA) – pierwsze amerykańskie tłoczenie, bardzo cenione za surowy, oryginalny analogowy charakter i świetną naturalną dynamikę.Blackened Recordings / Universal 45 RPM 4LP Box Set z 2008 r. – specjalne, audiofilskie wydanie zrealizowane z masterów wytwórni Warner Bros., oferujące bardzo wysoką jakość tłoczenia (zrobione w Stanach Zjednoczonych).
Wskazówka: Wielu recenzentów i słuchaczy zwraca również uwagę, że najnowsze remastery Chrisa Bellmana (z 2014/2021 roku, tłoczone przez Blackened Recordings) brzmią wyjątkowo świeżo i posiadają świetną selektywność instrumentów, zachowując jednocześnie odpowiednią szerokość pasma.Oryginalne wydania winylowe możesz wyszukać, zweryfikować lub zakupić bezpośrednio na portalu Discogs po wpisaniu dokładnego numeru matrycy (matrix number).
Przykładowe pytanie i odpowiedź.
Które wydanie i jakiej wytwórni płyty winylowej Metallica Ride The Lightning jest najlepiej nagrana brzmieniowo ?
odpowiedź:
Wśród audiofilów i kolekcjonerów panuje konsensus, że najlepiej brzmiącym wydaniem Ride the Lightning są europejskie tłoczenia Music for Nations (MFN) z 1987 roku. Te dwupłytowe wydania (2LP) zostały zrealizowane w technologii 45 RPM (zamiast standardowych 33) i wykorzystują tzw. master DMM (Direct Metal Mastering).Dzięki wyższej prędkości obrotowej, płyty te oferują niezrównaną dynamikę, przestrzeń i potężne uderzenie perkusji, które deklasują większość innych wydań.Wśród wydań najbardziej poszukiwanych przez audiofilów i kolekcjonerów wyróżniają się:Music for Nations (MFN 27DM) 2LP z 1987 r. (Wielka Brytania/Europa) – często uznawana za referencyjną wersję albumu, gwarantuje maksymalną dynamikę.
Elektra 1st Press z 1984 r. (USA) – pierwsze amerykańskie tłoczenie, bardzo cenione za surowy, oryginalny analogowy charakter i świetną naturalną dynamikę.Blackened Recordings / Universal 45 RPM 4LP Box Set z 2008 r. – specjalne, audiofilskie wydanie zrealizowane z masterów wytwórni Warner Bros., oferujące bardzo wysoką jakość tłoczenia (zrobione w Stanach Zjednoczonych).
Wskazówka: Wielu recenzentów i słuchaczy zwraca również uwagę, że najnowsze remastery Chrisa Bellmana (z 2014/2021 roku, tłoczone przez Blackened Recordings) brzmią wyjątkowo świeżo i posiadają świetną selektywność instrumentów, zachowując jednocześnie odpowiednią szerokość pasma.Oryginalne wydania winylowe możesz wyszukać, zweryfikować lub zakupić bezpośrednio na portalu Discogs po wpisaniu dokładnego numeru matrycy (matrix number).
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
świeżo wyjęta z paczkomatu:
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ja juz wczoraj wrzuciłem do Jazz Forumu...
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Gości mam “czerwcówkowych”. Dopiero dziś byl czas do paczkolotu podejść… Ale materiał zacny.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
-
Jack D
Cześć, byłem dziś odebrać StarchyNaLachy w SPRecords w Warszawie i na miejscu mają trochę płyt po cenach "normalnych". Kupiłem Kazika zarazę, singiel gdy nie ma dzieci i ostatnią płytę kultu za łącznie 550zl, więc bardzo spoko. Są jeszcze kult kaseta, kaliber 44 i jakieś inne. Spieszcie się, bo niewiele zostało
-
Rudinho
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Dzięki za cynk. Napisałem do nich maila.Jack D pisze: ↑10 cze 2026, 10:44Cześć, byłem dziś odebrać StarchyNaLachy w SPRecords w Warszawie i na miejscu mają trochę płyt po cenach "normalnych". Kupiłem Kazika zarazę, singiel gdy nie ma dzieci i ostatnią płytę kultu za łącznie 550zl, więc bardzo spoko. Są jeszcze kult kaseta, kaliber 44 i jakieś inne. Spieszcie się, bo niewiele zostało
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
-
Piotr333
Jest ktoś chętny na zakup płyty Tool Fear Inoculum 3 winyle za około 130zł + wysyłka inpostem 8 zl. Jest promocja na Amazonie ale trzeba kupić dwie sztuki. proszę wiadomość na priv.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2026, 10:38 przez Piotr333, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Kontakt:
Informacyjnie Piotr. Gra chyba nie warta świeczki. Ten album 1st ukazał się jako CD i mp3 w 2019 były już transfery na LP ale tylko 2LP unoffy.
Obecnie jest już wydanie oficjalne na 3 LP to żółte z 2022. Jednak "za tyle" to się je kupi na Winylowni bez cudów, bo 130+8 i wysyłka krajowa 17 o ile ktoś nie mieszka w Twojej lokalizacji to 155 zeta. Jeśli ktoś ma zniżki dla stałych klientów jak np "X czy Y" to wyjdzie jeszcze taniej niż na amazonie w tej opcji.
BTW 153,25 w winyltamka mają wyprz., jak ktoś z Wwy to z buta i tyle.
Dalej informacyjnie, bo warto mieć tę świadomość, ale nie ma stuprocentowej pewności, że amazon ma oryginalne/legit wydania. Różnie do tej pory z tym bywało. A niestety Unoff w przypadku tego albumu nie gra jak oryginał. Chociaż moim zdaniem tym razem amazon nie leci w trąbę i to wydanie legalne akurat.
Z drugiej strony zaciekawiło mnie z jakiego powodu redystrybucja wyprzedaje te płyty? Kanikuła? Może.
-
Piotr333
Ok, dzięki. Amazon ma teraz w związku z Prime days promocje m.in. winyle tyle że opłaca się zamówić co za powyżej 250 bo wtedy robi się rabat na 50 zł plus dodatkowo 25 zł na przyszłe zakupy. Jak nie znajdę chętnego do dzielonego zakupu Tool to szukam coś ciekawego dobrać do Tool’a za około 100 zł. Może polecicie coś ?
- darkman
- Kontakt:
Jeśli jazzowe też wchodzą w rachubę to przeglądaj serię Verve By Request, miewają bdb promo ceny. Tylko trzeba przeszukiwać, bo po wyszukiwarce wytwórnie nie bardzo robią.