XIX Konkurs Chopinowski
- lopek3
- Gramofon: SL-5300, PS-X60
XIX Konkurs Chopinowski
Właśnie trwa runda wstępna do XIX Konkursu Chopinowskiego.
Dzisiejsze przesłuchania tutaj:
Dzisiejsze przesłuchania tutaj:
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: XIX Konkurs Chopinowski
To zdaje się 400 pianistów zakwalifikowanych. Dominują Chińczycy. Tego by sam Chopin nie wymyślił, że trafi pod strzechy tak odległe.
Ale grają z sercem i duchem szkoły polskiej klasycznej (ekierowskiej).
Wygrzewam fotel na jesień. Będzie się działo!
Swego czasu słuchałem recitalu pianistki gruzińskiej na festiwalu lądkowskim. No cóż grała Chopinem Chaczaturiana jak nic.
Ale grają z sercem i duchem szkoły polskiej klasycznej (ekierowskiej).
Wygrzewam fotel na jesień. Będzie się działo!
Swego czasu słuchałem recitalu pianistki gruzińskiej na festiwalu lądkowskim. No cóż grała Chopinem Chaczaturiana jak nic.
- lopek3
Eliminacje będą trwały do 4 maja.
Oglądam i słucham w wolnych chwilach. Na niuansach wykonania się nie znam.
Ale Chopin ogólnie jest git.
Oglądam i słucham w wolnych chwilach. Na niuansach wykonania się nie znam.
Ale Chopin ogólnie jest git.
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
My Discogs
My Discogs
- sponaa
Coś tu cicho a dzieje się! Tymczasem z przymrużeniem oka:
Od razu się "spozycjonuję" - jako kompletny dyletant pianistyczno-szopenistyczny podobają mi się wszystkie wykonania. Nijak nie widzę różnic. A niektóre "kawałki" jak mi wejdą na tapetę to nucę we łbie przez cały dzień i jest mi z tym całkiem dobrze. Nawet teraz mój ukochany "dżez" mnie ciut drażni
Może taka myśl głębsza na zakończenie tego bełkotu - Chopin to jednak Chopin!
Od razu się "spozycjonuję" - jako kompletny dyletant pianistyczno-szopenistyczny podobają mi się wszystkie wykonania. Nijak nie widzę różnic. A niektóre "kawałki" jak mi wejdą na tapetę to nucę we łbie przez cały dzień i jest mi z tym całkiem dobrze. Nawet teraz mój ukochany "dżez" mnie ciut drażni

Może taka myśl głębsza na zakończenie tego bełkotu - Chopin to jednak Chopin!

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ko kłamstwo, Szopen była kobietą.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Cisza, bo wszyscy zasłuchani
Wyniki 3-ciego etapu mocno szokujące, przynajmniej dla mnie
Fajnie, że wrocławiak się ostał ale Prokopowicz i Pawlak bardziej mi się podobali.
Od pierwszego etapu uważam, że Yang i tak jest najlepszy. Jak dla mnie już wygrał. Super, że uda się go posłuchać w finale!!

Wyniki 3-ciego etapu mocno szokujące, przynajmniej dla mnie

Od pierwszego etapu uważam, że Yang i tak jest najlepszy. Jak dla mnie już wygrał. Super, że uda się go posłuchać w finale!!
- lopek3
Mam takie samo zdanie o Polakach, stawiałem na Prokopowicza.
Szok. Malezyjczyk przeszedł dalej, żaden z braci Lee nie. Jak dla mnie grali lepiej.
Komentatorzy na TVP Kultura też tak oceniali.
No cóż. Jak żyć?
Szok. Malezyjczyk przeszedł dalej, żaden z braci Lee nie. Jak dla mnie grali lepiej.
Komentatorzy na TVP Kultura też tak oceniali.
No cóż. Jak żyć?
My Discogs
My Discogs
-
Cóż, najwyżej mnie zbanują
Metz TX 4963,VM520EB, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9, Denon X2700H, Kef iQ3, Kef iQ2c
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Pianiści ze wschodu (Japonia czy Korea) są perfekcjonistami w zakresie techniki i gry wyuczonej, potrafią zagrać kilka razy dany utwór idealnie powtarzalnie. Może tutaj zabrakło odrobiny spontanicznego uczucia?
Jednym z nielicznych wykonawców z tamtego rejony, których słuchanie nigdy mnie nie nuży jest Yuja Wang. Potrafi włożyć tyle emocji w utwór, zagrać go zależnie od nastroju... Może kluczem tutaj było, że ćwiczyła na zachodzie w młodości? Gdzie nie ma takiej presji perfekcyjności ?