Time Coded Vinyl - lol co to takiego?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Post autor: Wuwuzela »

No właśnie, co to takiego winyl kodowany czasowo? :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

Time-coded vinyl to - zgodnie z nazwą - płyta z kodami czasowymi (nie wiem, jak takie kody wyglądają, ale pewnie mają określoną częstotliwość). Taka płyta, po podłączeniu gramofonu do komputera i uruchomieniu na komputerze programu kompatybilnego z płytą (są co najmniej 3 standardy) umożliwia scratchowanie ("szuranie po płycie" :morda: ) - gramofon jest urządzeniem wejściowym określającym, w którą stronę i z jaką szybkością dj kręci płytą i program na PC może odpowiednio do tego odtwarzać jakiś plik dźwiękowy.

Z tego co pamiętam jeden z programów był dostępny na jakiejś licencji open source (można też było sobie pobrać plik dźwiękowy z tym, co należy nagrać na płycie :morda: ).

Istniało kiedyś podobne rozwiązanie, bez prawdziwego gramofonu - z płytą stykała się kulka myszki, i prędkość i kierunek szurania po płycie można było określić na podstawie ruchów myszki. W ten sposób działał jakiś program didżejski (1999 rok).
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Re: Time Coded Vinyl - lol co to takiego?

Czyli tego się nie odtworzy na standardowej wkładce? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wuwuzela pisze:Czyli tego się nie odtworzy na standardowej wkładce? :)
Właśnie o to chodzi, że można to zrobić na standardowej wkładce. Problem w tym, że na takiej płycie nie ma zapisanego dźwięku, a jedynie sygnał kodu czasowego.

To jest czyste DJski wynalazek. Emulacja winyla, można rzec.
Dzięki takiej płycie i komputerowi można skreczować muzyką z komputera... ale na gramofonie :)

Teraz rozumiesz?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Mniej więcej ;)

Skreczowanie to pogańska praktyka, w życiu bym tak winylusia nie skrzywdził :lol:

Haha, to jestem ciekaw, jak by taka płyta brzmiała na gramofonie normalnie do wieży podpiętym :think:
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzyś

Post autor: Krzyś »

Wuwuzela pisze:Skreczowanie to pogańska praktyka, w życiu bym tak winylusia nie skrzywdził :lol:
co do "szurania po płycie", która zawiera jakąkolwiek muzykę to ja też mam takie odczucia, ale jeśli chodzi o płyty z kodami czasowymi to czemu nie? nie ma na nich muzyki, tylko kody czasowe, a gdyby mieć ze dwa egzemplarze, z czego jeden w folii na półkę do celów archiwalnych (; a drugi do "szurania", to można by się pobawić... (tylko oczywiście do "szurania po płycie" trzeba mieć odpowiednio wytrzymałą wkładkę i igłę...)
Wuwuzela pisze:Haha, to jestem ciekaw, jak by taka płyta brzmiała na gramofonie normalnie do wieży podpiętym :think:
np. tak: http://serato.com/downloads/scratchlive-controlcd/zip (jak podasz maila i wymyślisz sobie hasło - przy czym ja proponuję na drugim ekranie odznaczyć sobie opcję wysyłania newslettera - to możesz sobie ściągnąć zawartość CD do skreczowania (128 MB), a podobno na CD i płycie winylowej jest to samo...)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk

Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
ODPOWIEDZ