Dlaczego CD wyparło winyl?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

No więc słucham muzyki z winyla od dobrych 4 lat, zawsze chciałem poznać tajniki wytwarzania i tłoczenia. Przybierałem się i przybierałem no i w końcu zapoznałem się z tą jakże przyjemną wiedzą. W głowie miałem jakieś domysły ale były to błędne myśli. Za sprawą stronki http://savethevinyl.ugu.pl/o5.html poznałem wszystkie tajemnice jakie skrywa w sobie winyl. To jest coś pięknego, cały ten proces wywołał u mnie niesamowity sentyment. :) To jest takie fizyczne, kontakt igły z rowkiem.
Dlaczego do cholery takie beznadziejne CD wyparło winyl? Być może pojawił się taki temat ale jakoś nie mogłem znaleźć. Jakie są wasze wrażenia?
Swoją drogą myślałem, że rowek jest prosty, nic bardziej mylnego.
Załączniki
Tak wygląda rowek pod mikroskopem elektronowym.
Tak wygląda rowek pod mikroskopem elektronowym.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Wytwarzanie i tłoczenie płyt winylowych.

Post autor: pan_winyl »

Ale o czo chodzi?

CD nie wyparł płyt winylowych. Jeśli już to taśma magnetofonowa a taśmę wyparły CD. Zresztą rynek płyt winylowych rośnie z roku na rok, a fakt że w Empiku można już kupić nie tylko najpopularniejsze i najpośledniejsze nowe winyle, ale także inne mniej znane wydawnictwa + gramofony (Pro Ject) świadczy o tym że płyta winylowa nie została wyparta.

Wrażenia. Całe to forum jest poniekąd o wrażeniach. Warto tylko pamiętać że w tej całej zabawie chodzi o słuchanie muzyki- wielu woli słuchać gramofonów, igieł, wkładek, konektorów i kabli (najlepiej najdroższych). Ale to tylko moje zdanie <fly's away>
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

CD jest genialne, szczególnie korekcja błędów. Mam płytkę z rysami i gdybym miał co chwilę słuchać pyk, pyk, pyk, to bym nie słuchał :P .
Awatar użytkownika
pan_winyl

CD ma i miało wiele zalet. Jakość w stosunku do kasety magnetofonowej, wielkość, wielokrotność użycia (CD-RW) bez utraty jakości nagrania itd. Żaden nośnik nie jet zły i pewnie znajdą się fani muzyki na woskowych walcach, mówiący że muzyki takiej jak z ich wałków to nic nie pobije.

Szczerze najlepszym nośnikiem jest powietrze na koncercie na żywo, a cała reszta- niech każdy słucha na tym na czym ma ochotę :)

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
zelazny

Ooo widzisz nieźle, nie wiedziałem, że w Empiku można kupić winyle jak też gramofony, dobrze zrozumiałem? Napisałem beznadziejne CD bo w sumie tłoczenie winyli jest ciekawsze i wzbudza we mnie taką miłość do czarnego krążka. Nie mam nic do CD, sam mam sporą kolekcję CD. Ale wybierając między CD i winylem wybiorę winyl.

Teraz jak już zapoznałem się ze sposobem wytwarzania i tłoczenia mam więcej szacunku dla winyla. Nawet jak usłyszę trzask a słyszę go bardzo rzado to myślę sobie no tak coś z rowkiem nie tak. :)
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 18:39 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pan_winyl

ja tam wybiorę co będzie dostępne, tak że winyli mam najwięcej i staram się nabywać płyty winylowe zastępując inne nośniki. Niemniej nie ma możliwości na znalezienie wszystkiego na winylu, stąd mam też sporo CD i parę pudełek kaset magnetofonowych.

W Empiku można kupić i winyle i gramofony, przynajmniej w Empiku w Galerii Krakowskiej, a w innych miastach, na pewno w większych punktach będą mieli płyty. Ceny od 49, najwięcej widziałem za 69-74 zł a potem sporo powyżej 120 (dwupłytowe wydawnictwa).

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja nie lubię kupować winyli w empikach, bo są na chama poupychane na półkach. Połowa okładek pogięta i nie da się normalnie przeglądać.
Sorry za offtop.
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Wytwarzanie i tłoczenie płyt winylowych.

pan_winyl pisze:ja tam wybiorę co będzie dostępne, tak że winyli mam najwięcej i staram się nabywać płyty winylowe zastępując inne nośniki. Niemniej nie ma możliwości na znalezienie wszystkiego na winylu, stąd mam też sporo CD i parę pudełek kaset magnetofonowych.

W Empiku można kupić i winyle i gramofony, przynajmniej w Empiku w Galerii Krakowskiej, a w innych miastach, na pewno w większych punktach będą mieli płyty. Ceny od 49, najwięcej widziałem za 69-74 zł a potem sporo powyżej 120 (dwupłytowe wydawnictwa).
Ehh własnie to jest beznadziejne, niestety jesteśmy skazani na CD bo nie ma możliwości na znalezienie tej samej muzyki na winylu, a szkoda.
Awatar użytkownika
pan_winyl

Ehh własnie to jest beznadziejne, niestety jesteśmy skazani na CD bo nie ma możliwości na znalezienie tej samej muzyki na winylu, a szkoda.
Nie uważam aby to było beznadziejne. Winyl to tyko nośnik. Jak napisałem wcześniej, liczy się muzyka, nie wzmacniacz, kolumna czy nośnik. Oczywiście muzyka odtwarzana z nośnika winylowego czy kasetowego, będzie miała inny odbiór, ale bardziej przez rytuał niż przez doznania artystyczne.

Sorry ale chłam będzie brzmiał tak samo z kasety, płyty winylowej czy CD.
Ja nie lubię kupować winyli w empikach, bo są na chama poupychane na półkach. Połowa okładek pogięta i nie da się normalnie przeglądać.
Sorry za offtop.
Zgadzam się, że do pewnego momentu tak to wyglądało, ale jak ostatnio wparowałem przypadkiem do Empiku w GK, zauważyłem że zrobili małe przemeblowanie i sekcja płyt winylowych dostała nowe półki + więcej miejsca. Wciąż nie jest to cudo, ale jest dużo lepiej.

Osobiście wolę kupować na allegro, mam większy wachlarz cen :) lub bezpośrednio od wydawcy.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
zelazny

A ja wiem, tak nośnik ale dla mnie ma o wiele większą wartośc niż zwykłe CD. Owszem liczy się muzyka a chłam pozostanie chłamem. Mam dużo pięknej muzyki i nie pisz, że sprzęt się nie liczy. Jestem w trakcie zbierania pieniążków na nowy sprzęt, kupię raz w życiu i na reszę życia ile mi tam zostało. Moim zamiarem jest uzbierać 10000 funtów i już nie mogę doczekać się tej chwili jak będę jechał na odsłuch. Nic nie stoi na przeszkodzie aby mieć i piękną muzykę jak też pięknie grający zestaw. Zresztą piękna muzyka na to zasuguje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

zelazny pisze:Dlaczego do cholery takie beznadziejne CD wyparło winyl? Być może pojawił się taki temat ale jakoś nie mogłem znaleźć. Jakie są wasze wrażenia?
Jest już kilka tematów poruszających kwestie "CD kontra winyl", ale chyba nie było gadki dotyczącej takiego pytania :)
Jednak wolałbym byśmy nie wchodzili tutaj w kwestie różnic brzmieniowych i co jest lepsze, bo od tego jest już ta dyskusja: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=160

Dlaczego CD poszło w górę, a winyl i kasety w dół? Prosta sprawa: wygoda. Druga sprawa: koszty. To co pojawiło się potem (pliki z muzyką, streaming sieciowy) wypierają teraz CD z tego samego powodu.

Warto rozgraniczyć kwestię nośnika od kwestii realizacji muzycznej. Drogi sprzęt nie oznacza z automatu "pięknie grający sprzęt" :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Re: Dlaczego CD wyparło winyl?

Wojtek pisze:Dlaczego CD poszło w górę, a winyl i kasety w dół? Prosta sprawa: wygoda. Druga sprawa: koszty. To co pojawiło się potem (pliki z muzyką, streaming sieciowy) wypierają teraz CD z tego samego powodu.
Nie wziąłem tego pod uwagę a to poważne argumenty. Ale mam nadzieję, że pozostanie nośnik fizyczny, tak żeby można było wziąć ten album w ręce.
Awatar użytkownika
pan_winyl

Drogi sprzęt nie oznacza z automatu "pięknie grający sprzęt"
Święta prawda.

zelazny, nie twierdzę że nośnik nie ma znaczenia, chodziło mi bardziej o to że w moim przypadku nośnik jak i sprzęt jest sprawą drugorzędną.
kupię raz w życiu i na reszę życia ile mi tam zostało.
:) trzymam kciuki i obyś już nic nie zmieniał- bo wiesz jak jest, kupisz coś nowego a tydzień później już człowieka nosi żeby coś wymienić. Ja trzymam się starszych klocków, dobieram sobie je nie markami a raczej brzmieniami, i choć póki co nie jest to hi end, powoli wspinam się w górę żeby kiedyś dojść do najwyższych klocków serii :)
To co pojawiło się potem (pliki z muzyką, streaming sieciowy) wypierają teraz CD z tego samego powodu.
Znam audiofila, który zrezygnował z nośników CD a miał ich bardzo dużo oraz zestawu stworzonego specjalnie pod odsłuch CD, na rzecz flac, i toru dostosowanego pod odtwarzanie- ja różnicy nie czuje, on tak :)

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Wygoda, wygoda i jescze raz wygoda :( . Zdecydowana większość nie słucha muzyki i wtedy nośnik i jakość sprzętu jest sprawą drugorzędną :D. Muzyka jest im potrzebna jedynie w tle i dla nich CD - mały pojemny, uniwersalny "z niewielką pomocą marketingową" stał się hitem (w domu, w samochodzie, na spacerze, pod namiotem .......). Przeszkadzało mi to do momentu "masowego" wznowienia tłoczenia płyt ;) . Teraz, kiedy również nowości trafiają na winyle to już nie ma znaczenia.
pan_winyl pisze:
Drogi sprzęt nie oznacza z automatu "pięknie grający sprzęt"
Święta prawda.
Tu się nie zgadzam.
W przypadku w pełni świadomego wyboru (a do tej grupy Panowie Was zaliczam) cena ma zdecydowany wpływ na poprawę wartości słuchowych. :) Szkoda tylko, że nie wprost proporcjonalnie :( .
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
zelazny

Pan_winyl dzięki za kciuki, pewnie będą potrzebne. Tak to jest, masz już pewną sumkę a tu nagle coś wypadnie jakiś większy wydatek i znów musisz dozbierać. Już nie boję się tak jak bałem się nie mając stałej pracy. Teraz gdy mam już kontrakt, sytuacja ma się zupełnie inaczej. Prawdopodobieństwo zakupu z miesiąca na miesiąc jest coraz większe. Ale ta myśl, że kiedyś będę miał sprzęt cholernie napędza. :) Prawda jest taka, że będąc w Polsce nigdy ale to przenigdy nie uzbierałbym takiej kwoty. Panowie, to jest wspaniałe uczucie mam tę pracę nic specjalnego, ale jestem szczęśliwy, że jako zwykły pracownik fizyczny mogę uzbierać tę kwotę i to nie przez 5-6 lat oszczędzania ale w jakieś 2 lata. Dla tych forumowiczów, którzy mają mary żywot w Polsce a wiem, że są takie osoby, mogę napisać tylko tyle, żeby spróbowali wyjechać do Anglii. Nie na całą resztę życia, ale tylko po to żeby uzbierać pieniążki na sprzęt. Swego czasu już dobrych parę latek temu pracowałem z Portugalczykiem i wiecie co, młody chłopaczyna przybył do Anglii tylko po to żeby uzbierać pieniążki na zestaw perkusyjny. Uzbierał i wrócił do ojczyzny. :) Panowie skoro ja chory na schizofrenię dałem rady to wy tym bardziej. Do Anglii przybyłem w dwa tysiące siódmym roku gdy jeszcze czułem się momentami bardzo źle. Chyba dziabnę temat o Anglii. :)
Sorry za offtopa.
Co do winyli to bardzo żałuję, że niektórych albumów wydanych tylko na CD nigdy nie skosztuję na talerzu.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2015, 23:15 przez zelazny, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ