Oficjalny import płyt do PRL (sprzedaż złotówkowa)

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Temat, poruszany już kilkakrotnie na marginesie, myślę że warty usystematyzowania.
Na początek, kraje pochodzenia płyt.
Poniżej krótka lista, jeśli niepełna, to bardzo proszę o uzupełnienie.
ZSRR
Czechosłowacja
Węgry
NRD
Bułgaria
Rumunia
Izrael
Kuba
Wielka Brytania
Indie

Inne kwestie warte do poruszenia, to wymienienie co ciekawszych tytułów, kwestia cen i realnej dostępności poszczególnych płyt w różnych okresach.
I okresu współpracy handlowej z danym państwem w tej dziedzinie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Wielka Brytania?

(tak, kolejne zdziwienie Wintersa)
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

USA..... dawno, dawno temu w Krakowie w ksiegani muzycznej na Rynku mozna bylo kupic amerykanskie wydanie "Blue Train" Johna Coltrane
Finlandia.... np Howlin Wolf "London Session", Chuck Barry " One dozen berrys"
Francja np. John Lee Hooker "black rythm 'n' blues" 2 lp
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Mam 2 płyty ostemplowane po polskiemu ceną w złotówkach.
Pierwsze wydanie brytyjskie SP beatlesów "Hey Jude" ( edycja eksportowa Parlophone DP 570) - cena aż 70 złotych i Hollies ' Greatest vol.2, też z charakterystycznie nastemplowaną ceną "200 zł".
Widziałem kiedyś też jakąś składankę Cliffa Richarda.
Do Polski trafiały też w śladowych ilościach i astronomicznych cenach taśmy magnetofonowe "EMITAPE", a także na potrzeby instytucji państwowych magnetofony EMI.
Obrazek
pinio65

Re: Oficjalny import płyt do PRL (sprzedaż złotówkowa)

Post autor: pinio65 »

vinylpiotrek pisze:Mam 2 płyty ostemplowane po polskiemu ceną w złotówkach.
Pierwsze wydanie brytyjskie SP beatlesów "Hey Jude" ( edycja eksportowa Parlophone DP 570) - cena aż 70 złotych i Hollies ' Greatest vol.2, też z charakterystycznie nastemplowaną ceną "200 zł".
Widziałem kiedyś też jakąś składankę Cliffa Richarda.
Do Polski trafiały też w śladowych ilościach i astronomicznych cenach taśmy magnetofonowe "EMITAPE", a także na potrzeby instytucji państwowych magnetofony EMI.

Jak możesz to zamieść skany SP Hey Jude. Przyznam ,że po raz pierwszy słyszę , że płyta była dostępna w Polsce.
pinio65

1965
SP: Ain't She Sweet / Cry For A Shadow
Amiga 4 50 466 [Mono] Niemcy Wsch.
The Beatles

Stempel " g " na labelu oznaczał wydanie eksportowe do Polski i Czechosłowacji.
Załączniki
1111111111.jpg
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Robert007Lenert pisze:USA..... dawno, dawno temu w Krakowie w ksiegani muzycznej na Rynku mozna bylo kupic amerykanskie wydanie "Blue Train" Johna Coltrane
Finlandia.... np Howlin Wolf "London Session", Chuck Barry " One dozen berrys"
Francja np. John Lee Hooker "black rythm 'n' blues" 2 lp
Nie wiem, jak to się stalo, że poczatkowo nie zauważylem twojego posta.
Te amerykańskie i franuskie tytuły kiedy trafiły do polski, i czy pamiętasz jaka byla cena?
Fińskie wzowienia "After School Session" , "one Dozen berrys" i "New juke Box Hits" mam, ale nie wiedziałem, że trafiały tą ścieżką, nie kojarzysz , czy trafiało też "Berry is On top"?
pinio65 pisze: Jak możesz to zamieść skany SP Hey Jude. Przyznam ,że po raz pierwszy słyszę , że płyta była dostępna w Polsce.
Miałem dwa egzemplarze tej płyty, jest to rzadkie eksportowe wydanie, niespotykane, wśród płyt ściąganych współcześnie z UK.
DSC03357.JPG
Obrazek
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Pozwolę sobie przytoczyć kilka cytatów z książki Mariana Mazowieckiego "Płyta gramofonowa" z 1962 roku (dane raczej należy traktować jako pochodzace z roku poprzedniego).
1) Ceny płyt radzieckich nie różnią się w zasadzie od cen płyt polskich.
Wszystkie płyty długogrające mają ujednoliconą szybkość obrotów - 33,3 obr./min. Cena płyty o średnicy 30 cm wynosi 80 zł, 25 cm - 50 zł, 20 cm 40 zł.
(...)Dużym popytem cieszą się lilipucie płytki radzieckie o średnicy 15cm, z jednym utworem na każdej stronie, w cenie 8zł.

2) Płyty czechosłowackie - wszystkie długogrające - kosztują: płyta 30 cm - 95 zł, 25 cm - 58 zł i 17,5 cm - 40 zł.

3) Płyty węgierskie oznaczone marką "Qualiton" pod względem ilości pozycji i jakości wyrobu można porównać do płyt polskich. ceny są identyczne do cen odpowiedniej wielkości płyt polskich. Stosunkowo dużo (274 pozycje katalogowe) stanowią płyty standardowe.

4) Z umieszczonych w tabelce cen płyt z NRD można odczytać że do polskie sprowadzano i sprzedawano:
- 78 obr. 25 cm w cenie 20 zł.
- SP 45 obr. 17,5 cm w cenie 30 zł.
- EP 45 obr. 17,5 cm w cenie 45 zł.
- LP 33 obr. 25 cm w cenie 62 zł.
- LP 33 obr. 30 cm w cenie 105 zł.
5). Ceny płyt izraelskich kształtują się następująco: płyta 17,5 cm - 75 zł, płyta 25 cm - 180zł, płyta 30 cm - 250 zł. Są to ceny wysokie, uzasadnione jednak dobrą jakością płyt (...)
Obrazek
pinio65

Dzięki za SP Hey Jude.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Dzisiejsza rozmowa telefoniczna ze starym zbieraczem płyt, p. Andrzejem, którego pozdrawiam przy okazji serdecznie :)
potwierdziła moje domysły, że w latach 60 trafiały do Polski płyty z RFN.
Na pewno siódemki, czy duże tez, nie wiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
bonnylarmes

Post autor: bonnylarmes »

a skąd np. teraz sporo płyt polskich przeznaczonych na export np. do ZSRR, z cyrylicą na labelach itd... część exportowego nakładu zostawała w kraju, i szła na sprzedaż? bo wątpię żeby jechały na wschód, a potem po latach jakoś wracały i znaleźć je można było po komisach i antykwariatach....
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Oczywiście, że część nakładu trafiała na polski rynek. Podobnie było z eksportowym sprzętem stereo Unitry i pewnie wieloma innymi rzeczami.

Temat importu do Polski Ludowej uważam w ogóle za ciekawy i to jest jednak ewenement historyczny, że na przykład płyty indyjskie trafiały do naszego kraju. Wydaję mi się, że w innych demoludach takie przypadki się nie zdarzały.

Zainteresowała mnie tematyka płyt izraelskich, które były importowane do kraju. Potwierdza to M. Mazowiecki w swoim jakże wiekopomnym dziele Płyta gramofonowa, o czym wspomniał wyżej Piotrek. Osobiście jeszcze nie widziałem płyty izraelskiej ze stemplem/naklejką z polską ceną. Czy import obejmował tylko płyty Hed Arzi, czy też np. Pax i inne wydania licencyjne?

Warto byłoby ustalić ramy czasowe dla poszczególnych krajów pochodzenia płyt. W przypadku Indii podejrzewałbym rozpoczęcie importu w pierwszej połowie lat 60. i napewno miał on miejsce jeszcze w latach 80. Mazowiecki w swojej książce nie wspomina o płytach indyjskich, więc prawdopodobnie w czasie jej powstawania (1960) importu jeszcze nie rozpoczęto.
DIOMEDES KATO
winylek

Post autor: winylek »

że na przykład płyty indyjskie trafiały do naszego kraju.
W dodatku rozsyłano je do bibliotek mających status egzemplarza obowiązkowego, w tej do której czasem chodzę jest sporo pozycji made in India, na pewno z lat 80, być może też wcześniejszych, ale tego nie sprawdzałem. Jest też na kopy pozycji za byłych demoludów.
Czy są Izraelskie tego nie wiem, musiałbym kiedyś zerknąć, przydałby się ewentualne numery katalogowe, bo pozycji jest z 20 tysięcy, a katalog jest tylko kartkowy.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Winters pisze:Temat importu do Polski Ludowej uważam w ogóle za ciekawy
I o ile import z RFN, czy UK, trzeba traktować wyłącznie jako ciekawostkę , o tyle import z Indii, Izraela, czy Kuby przekłada się do dziś na obecność pewnych ciekawostek na polskim rynku.
Dość obfite występowanie na naszym rynku wtórnym, płyt izraelskich z lat 70, tłumaczyłbym istnieniem prywatnych kanałów przerzutowych, gdyż wielu naszych rodaków, po 1968 roku szczególnie, miało rodzinę lub znajomych w Izraelu. Oficjalny import juz wtedy nie istniał.
Obrazek
winylek

Post autor: winylek »

Obrazek

Miesięcznik Non Stop luty 1976
ODPOWIEDZ