Wydania "Why Pink Floyd" - a cóż to za remaster?
-
Ponieważ straciłem już nadzieję na zakup Division Bell w oryginalnym wydaniu zainteresowałem się kampanią "Why Pink Floyd"
która wygląda mi na oficjalną
http://www.whypinkfloyd.com/
Na razie na winylach dostępna jest Ściana, DSOTM i WYWH, ale odgrażają się że będzie pełna dyskografia. Wydania są remasterowane
i zastanowiam się czy nie jest to przypadkiem cyfrowy remaster. Parę miesięcy temu widziałem Ścianę u Idiotów i doczytałem że jest to
właśnie cyfrowy remaster, ale nie wiem czy było to wydanie w ramach tej kampanii.
Na stronie dyplomatycznie nie napisano z jakim remasterem mamy do czynienia. Wiecie coś na ten temat? Może ktoś kupił to wydanie?
Wrażenia? Rekomendacje?
Z góry dzięki
która wygląda mi na oficjalną
http://www.whypinkfloyd.com/
Na razie na winylach dostępna jest Ściana, DSOTM i WYWH, ale odgrażają się że będzie pełna dyskografia. Wydania są remasterowane
i zastanowiam się czy nie jest to przypadkiem cyfrowy remaster. Parę miesięcy temu widziałem Ścianę u Idiotów i doczytałem że jest to
właśnie cyfrowy remaster, ale nie wiem czy było to wydanie w ramach tej kampanii.
Na stronie dyplomatycznie nie napisano z jakim remasterem mamy do czynienia. Wiecie coś na ten temat? Może ktoś kupił to wydanie?
Wrażenia? Rekomendacje?
Z góry dzięki
-
Re: Wydania "Why Pink Floyd" - a cóż to za remaster?
Przepraszam, że może trochę nie na temat.i zastanowiam się czy nie jest to przypadkiem cyfrowy remaster.
Jak myślisz, w jaki sposób dziś przygotowuje się materiał źródłowy do wydania na płycie winylowej?
Co mi się wierzyć nie chce, że cały proces przebiega analogowo.
- Winters
W różny. Jest sporo wydań całkowicie analogowych, jest sporo wydań tłoczonych z zapisu cyfrowego wysokiej rozdzielczości np. 24/96 albo 24/192. Płyty tłoczone ze standardu redbook CD też są, ale raczej nie w przypadku szanujących siebie i klienta wydawnictw.Analogowe ucho pisze:
Jak myślisz, w jaki sposób dziś przygotowuje się materiał źródłowy do wydania na płycie winylowej?
Co mi się wierzyć nie chce, że cały proces przebiega analogowo.
Remastery Pink Floyd z 2011 są jak najbardziej oficjalne i są niezłe. Zastosowane źródło to remaster 24/96. Jeżeli chcesz mieć przyzwoite kompletne wydania, to polecam, chociaż w przypadku Dark Side of the Moon za lepsze uważam wydanie z 2003.
Tutaj masz recenzję Fremera:
http://www.analogplanet.com/content/ida ... nd-again-0
DIOMEDES KATO
-
Rozumiem, że nie tkniętych w żaden sposób "cyfrą" Rozumiem to tak, że matryca do tłoczeni została zrobiona z starych taśm? I nic po drodze cyfrowego nie pojawiło się?W różny. Jest sporo wydań całkowicie analogowych.
Coś mi w to wierzyć się nie chce. No ale jak piszesz, że są, to wierzę na słowo

- Winters
DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt:
-
W studio stoi komputer, pewnie to przypadek

- Winters
Oczywiście nie wpadłeś na to, że komputer może służyć do miliarda innych rzeczy, a także na to, że w tym studiu powstają też mastery SACD?
DIOMEDES KATO
-
To był żart oczywiście, ale nadal jakoś wierzyć mi się nie chce, że materiał na współczesne wydania płyt winylowych w żaden sposób nie są dotykane cyfrową, mowa o tych niby analogowych.Winters pisze:Oczywiście nie wpadłeś na to, że komputer może służyć do miliarda innych rzeczy, a także na to, że w tym studiu powstają też mastery SACD?
-
Dzięki Winters. Rozumiem, że pisząc kompletne masz na myśli plakaty, naklejki, pocztówki i tego typu "duperele". DSOTM mam stare brytyjskie tłoczenie, ale trochę za bardzo smażyWinters pisze: Jeżeli chcesz mieć przyzwoite kompletne wydania, to polecam, chociaż w przypadku Dark Side of the Moon za lepsze uważam wydanie z 2003.
i chyba kupię inny egzemplarz, może nawet z tego wznowienia. Najbardziej zależy mi jednak na Division Bell. Pirata kupować nie chcę, a oryginały z 1994 chodzą za chorą pieniądze.
Na stronie stoi: "All the studio albums newly remastered including unreleased music from the archives & collectors’ box sets." A w zakładce vinyl są tylko 3 wyżej wymienione albumy. Zastanawiam
się, czy będą sukcesywnie wydawać pozostałe krążki na winylach, bo w wersjach CD jest komplet...
Czemy straciles nadzieje na kupno tego albumu w orginale, przeciez jest dostepny bez wiekszego problemuBarnaba pisze:Division Bell w oryginalnym wydaniu
-
Hmm... Bo 500 zł za płytę to dla mnie "lekka" przesada. Jakiś czas temu widziałem ją za 50 funtów, ale byłem wtedy nie przy forsie.Darek pisze:Czemy straciles nadzieje na kupno tego albumu w orginale, przeciez jest dostepny bez wiekszego problemuBarnaba pisze:Division Bell w oryginalnym wydaniu
Jasne, że okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na sprzedawanie a nie kupowanie używanych płyt. Ale akurat nie mam wielkiego
ciśnienia na pierwsze wydania i z chęcią zadowolę się bardzo dobrą reedycją za ok. 150zł. A za te pieniądze mogę sobie na dzień
dzisiejszy kupić bardzo ładnie wyglądającego pirata, który zapewne został zrobiony z płyty SACD. Dziękuję, postoję...
-
-
Co masz na myśli?Analogowe ucho pisze:To się nazywa nie zdrowy snobizm.
- vinylpiotrek
Chyba lepiej nie karmić trolla.Barnaba pisze:Co masz na myśli?