Winylowe buble i ciekawostki
-
Winylowe buble i ciekawostki
Chyba nie ma takiego tematu, a wydaje mi się ciekawy,bo płyty z różnymi błędami tłoczni czy drukarni, źle naklejonymi, błędnymi labelami czy nawet brakującymi trafiają się, trafiają. Co ciekawe nie jest to wcale przypadłość związana wyłącznie z jakością produkcji naszego "przemysłu fonograficznego" z czasów PRL, bo na Zachodzie kontrola jakości też niekiedy szwankowała. Na początek jednak coś od nas: jedyny LP Crossu, a na froncie koperty wprasowany kawałeczek winylu - na tyle mocno, że siedzi tam do dziś 

- RCOM2180
- Gramofon: działa
Re: Winylowe buble i ciekawostki
Craig Armstrong - Far From The Madding Crowd.
Płyta spartaczona przez Music On Vinyl (znowu oni
). Widoczny na zdjęciu kawałek tekturki (?) to akurat mniejszy problem (jest cienki i nie wystaje, więc igła go nie "widzi" - ot, taka ciekawostka), gorzej, że na płycie była mała nadlewka, która łatwo zeszła, ale został ślad i to już igła wyłapuje.
Płyta spartaczona przez Music On Vinyl (znowu oni

-
Raven - The Devil's Carrion. Kompilacja 2LP z roku 1985, Raw Power, tłoczenie UK - chyba jedyne. Wedle okładki i labelu utwór trzeci ze strony pierwszej to Inquisitor. Tymczasem jest powtórzony Live At The Inferno, bo otwiera, zgodnie z opisem,również stronę B. Reszta się zgadza - pewnie namotano coś w tłoczni, przez co z programu wypadł fajny numer z Udo Dirkschneiderem - oryginalnie na stronie B 12" maxi "Break The Chain", którego Niemiec był współproducentem.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2023, 14:10 przez Felix1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Na albumie Coma - Pierwsze wyjscie z mroku również jest pomyłka. Zamiast ostatniego utworu na stronie D "Skaczemy" jest dwa razy "Zbyszek".
Podobno gdy sie zorientowali, caly naklad był wycofany ze sklepow. Później wprowadzili na rynek wersje poprawioną.
Podobno gdy sie zorientowali, caly naklad był wycofany ze sklepow. Później wprowadzili na rynek wersje poprawioną.
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- RCOM2180
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
A mnie już denerwuje sluchanie dwa razy tego samego utworu wiec ściągam płytę z talerza juz po pierwszym Zbyszku

Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
-
-
Urszula - Malinowy król, Polton 1984. Strona B totalnie "skopana". Spora wypukłość na utworze tytułowym, jakby maleńki kawałek papieru wprasowany w winyl w kolejnym utworze, do tego od nowości zacina się w trzech miejscach. Pamiętam, że następnego dnia po zakupie próbowałem ją wymienić, ale nie było już na co, a zwrot pieniędzy? Odpuściłem, bo strona A i mój ulubiony Szał sezonowej mody, pierwszy na B, grały OK. Z czasem trafiłem egzemplarz bez wad, a ten stoi na półce jako ciekawostka-świadectwo niemocy fonografii PRL połowy lat 80. i stać będzie, bo zdobi go autograf z dedykacją 

- RCOM2180
A propos Urszuli, czy do tego tematu łapią się takie ewidentne buble (jednak nieco innego rodzaju - choć można je podciągnąć pod brak płyty
) jak "Wielki odlot 2: Najlepsze 80-te", gdzie wersja analogowa została okrojona o 4 piosenki względem CD? Mogę zrozumieć, że wydawca (bo nie chcę zwalać winy na Urszulę, choć chyba wiedziała, co będzie na wersji winylowej) dziaduje na płytach, ale dlaczego akurat wycięli Malinowego i Dmuchawce tego pojąć nie mogę. To było wydanie dla Biedronki?
Ma ktoś jakieś informacje?

-
Według mnie niekoniecznie: chodzi o ewidentne błędy techniczne z tłoczni bądź drukarni, które przeszły niezauważone na etapie kontroli jakości, etc. Uszczuplanie zawartości LP względem CD to dla fanów też paskudna sprawa, ale jednak nieco inna.
-
Warlock - True As Steel. Duży, biały paproch wprasowany w winyl. Bardzo słyszalny, do tego pechowo na balladzie. Dobrze, że mam inny egzemplarz, a ten stoi na półce, bo to amerykańskie wydanie promocyjne...
-
Pamiętam, że jak kupiłem ten LP to dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że obie strony mają te same labele - człowiek był młody, podjarany muzyką
Tygers Of Pan Tang - Wild Cat.
Takie numery w fonografii byłych demoludów zdarzały się często. Albo zdublowany label, w czym celowała Amiga - tu mam co najmniej dwie płyty z podwójną naklejką, jedna na drugiej.

Tygers Of Pan Tang - Wild Cat.
Takie numery w fonografii byłych demoludów zdarzały się często. Albo zdublowany label, w czym celowała Amiga - tu mam co najmniej dwie płyty z podwójną naklejką, jedna na drugiej.
-
Jody Watley - Everything 7". Na pierwszy rzut oka wygląda to tak, że to zagięcie da się odgiąć i dokleić, ale nic z tego, jest wprasowane na amen 

- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Szwagier ma płytę Zespołu TURBO smak ciszy bez kawałka smak ciszy
jest sam początek kilka sekund i zaczyna się kolejny kawałek. Zawsze myśleliśmy że to jakieś intro czy coś póki w radiu nie usłyszałem kawałka smak ciszy który nie był tylko intrem
Z reszta na okładce tez jest czas podany. Także taka ciekawostka, no chyba że to norma 

Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
-
Taka ciekawostka
Ogólnie skopane wydanie
Ogólnie skopane wydanie
Technics SL-1610MK2, SL-1600MK2, SL-Q33, Schiit Mani, Shure V15 III, AT33ML, AT540ML, AT15S, AT150MLX, Signet TK7E, MP-110, EPC-300MC, Denon DL-103, DL-160, Ortofon Concorde 30, Empire 4000D/I, AKAI GX-635D, Denon PMA-1500R, Marantz PM7200, Jamo d590