Złota płyta
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Złota płyta
Czy ktoś się orientuje czy tzw. "złote płyty" które dostają w ramkach artyści za dużą sprzedaż to egzemplarze które po wyjęciu z ramki można normalnie odtworzyć ? Oczywiście chodzi mi o winyle, nie CD.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Jaskier
Złota płyta
Podobno tak. Słyszałem też, że niektóre z tych płyt to po prostu powlekane (pozłacane) matryce.
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Re: Złota płyta
A ja słyszałem że nie niektóre, tylko że to był ogólny zwyczaj - pozłocenie właśnie matrycy i przekazanie tego artyście. Dobrze by było gdyby obeznany wypowiedział się jeszcze w tej sprawie 

Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Złota płyta
To jest gadżet kolekcjonerski, a nie prawdziwa złota płyta, tak więc nie liczy się, bo nie jest przedmiotem dyskusjiKlimek pisze:brak możliwości odtwarzania

To prawda, że większość złotych czy platynowych płyt to zwykłe winyle pokryte odpowiednią warstwą farby.
Wczesne złote płyty składały się z pozłacanych płyt matek bądź negatywów, wykorzystywanych w procesie tłoczenia.
Tak więc jeśli mielibyśmy złoty winyl to teoretycznie moglibyśmy go odtworzyć.
Problem w tym, że rzadko kiedy plakietka ze złotą płytą zawierała faktycznie album nagrany przez obdarowanego artystę, bo zakłada się, że tej płyty nikt nie będzie wyciągał z ramy i wrzucał na talerz gramofonu.
Także można się zdziwić przy takiej próbie

Coś mi się kojarzy, że Bill Ward z Black Sabbath zrobił kiedyś taki eksperyment ze swoją złotą płytą, otrzymaną za album Paranoid. Patrząc na złotą płytę zauważył, że rowek wygląda inaczej niż na "czarnuchach", a więc postanowił się przekonać czy to faktycznie jest pozłocony Paranoid czy nie. Rozwalił ramkę, wrzucił płytę na talerz, odtworzył i uzyskał odpowiedź. To nie był Paranoid

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Złota płyta
Mam wrażenie (wręcz pewność), że dzisiaj złote płyty są robione w taki sposób:
Malują na złoto jakiegoś winyla, potem label przykrywają CD labelową stroną-i w ramki za szybę- "Złota" gotowa
Malują na złoto jakiegoś winyla, potem label przykrywają CD labelową stroną-i w ramki za szybę- "Złota" gotowa

Ostatnio zmieniony 04 lut 2012, 10:16 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- nasiaka
eenneell pisze:Mam wrażenie 9wręcz pewność), że dzisiaj złote płyty są robione w taki sposób:
Cięcie kosztów

Złota płyta
Niestety nieJacK pisze:Czy ktoś się orientuje czy tzw. "złote płyty" które dostają w ramkach artyści za dużą sprzedaż to egzemplarze które po wyjęciu z ramki można normalnie odtworzyć ? Oczywiście chodzi mi o winyle, nie CD.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Złota płyta
A przeczytałeś w ogóle to co napisaliśmy wcześniej?Darek pisze:Niestety nie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Złota płyta
Czytalem i powiedzialem moje zdanieWojtek pisze:A przeczytałeś w ogóle to co napisaliśmy wcześniej?

-
Ciekaweeenneell pisze:Ciekawe czy winyl "pomalowany" wejdzie pod "igłę"? i z jakim skutkiem

-
Jeżeli ktoś sobie życzy mieć płytę z czystego złota i do tego grającą, to my mamy dostęp do takiej technologii. Cena jest wtedy 5 cyfrowa, walutą są dolary amerykańskie, a czas realizacji wynosi kilkanaście tygodni
Natomiast jeżeli ktoś ma mniejsze wymagania, to może zapłacić cenę 3 cyfrową, w polskich złotych i zrobić to wszystko w zaledwie parę dni
http://www.zloteplyty.pl
Natomiast jeżeli ktoś ma mniejsze wymagania, to może zapłacić cenę 3 cyfrową, w polskich złotych i zrobić to wszystko w zaledwie parę dni
http://www.zloteplyty.pl
- Micke
Złota płyta
tak z ciekawosci te ceny amerykańskie i polskie to raczej zaczynają się od 1 czy 9 ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Złota płyta
A raczej "mamy kontakt do kogoś z zagranicy, kto może nam to zrobić, a my będziemy pośrednikami"zloteplytywinylowe pisze:to my mamy dostęp do takiej technologii

My tu sobie dyskutujemy, a tu nagle reklama

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum