Jimi Hendrix - Electric Ladyland UK Track 1st press
- motomis
- Kontakt:
Mam juz metlik w głowie próbuje ustalic które jest pierwszym wydaniem Jimi Hendrix Electric Ladyland UK Track 1st press discogs twierdzi ze z niebieskim napisem i z Henkiem ułożonym w prawo - głowa http://www.discogs.com/Jimi-Hendrix-Exp ... ster/24535, a ten gosc ze zbiałym ???
http://www.ebay.pl/itm/Jimi-Hendrix-2x- ... 256bc68727
http://www.ebay.pl/itm/Jimi-Hendrix-2x- ... 256bc68727
- Załączniki
-
- jimi prawo.jpeg (100.29 KiB) Przejrzano 1304 razy
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 00:16 przez motomis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
motomis pisze:discogs twierdzi ze z niebieskim napisem i z Henkiem ułożonym w prawo - głowa
To żeś nam przedstawił problem... Nie znoszę lakonicznościmotomis pisze:a ten gosc ze zbiałym ???

Niebieski kolor napisów jeszcze rozumiem, ale przy "ten gość z białym" to już zupełnie nie jarzę co chciałeś przekazać.
Tak czy siak, powtórzę moją ulubioną mantrę co do tego tematu, czyli: "discogs to nie wyrocznia"

Prawdziwy first press z Track Records miał biały kolor napisów.
Nie mam pojęcia czemu jakoś się utarło w sieci, że te z niebieskim napisem i większymi portretami to "first"

Ten niebieski kolor to w ogóle ponoć był błąd drukarski.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- motomis
- Kontakt:
cóż za elokwencja !? Myslałem ze wiadomo o co biega , ale nie dla wszystkich - jak widac , tak wiec małe sprostowanie .Wojtek pisze:To żeś nam przedstawił problem... Nie znoszę lakonicznościmotomis pisze:discogs twierdzi ze z niebieskim napisem i z Henkiem ułożonym w prawo - głowa
a ten gosc ze zbiałym ???
info z discogsa odnosnie położenia osoby Pana Heńka w rozkładówce płyty - inaczej jak wiadomo - gatefold http://en.wikipedia.org/wiki/Gatefold
First press Track issues can also have the same layout, Hendrix on right, but with a blue track list & white logo as a third version. On all three versions the 2 sepia images of Redding & Mitchell, by Donald Silverstein, are large, with the print credit grouped to the left. There is then a fourth Track version, with all white text and the print credit centere
... dzis rozmawiałem z poważnym kolekjonerem , który tweirdzi ze niebieski napis został wydrukowany w kilku tysiacach i stwerdzono ze jest nieczytelny , wiec zrobili biały i szły razem na 2 liniach produkcyjnych jednoczenie , z czego wynika ze obydwa sa pierwszym wydaniem .
Zależy mi na faktach , które jednoznacznie potwierdza , które z wydan tej płyty jest - ABSOLUTNIE PIERWSZE , mysle ze bardziej dosadnie nie mozna tego sformułować
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 22:43 przez motomis, łącznie zmieniany 3 razy.
-
motomis! popraw posta(y) cytat się "niezcytacił"

i jeszcze to? moze coś jaśniejmotomis pisze:a ten gosc ze zbiałym ???

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wystarczy poprawna i zrozumiała polszczyznamotomis pisze:cóż za elokwencja !?

Chyba dla nikogo poza tobą, stąd ta ciszamotomis pisze:Myslałem ze wiadomo o co biega , ale nie dla wszystkich

Nadal nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chodzi o to, że portret Heńka jest po prawej stronie otwartej okładki, a nie po lewej czy jak?motomis pisze:info z discogsa odnosnie położenia osoby Pana Heńka w rozkładówce płyty - inaczej jak wiadomo - gatefold
Nie wiem co "wiadomo", tym bardziej "inaczej", mimo że wiem co to gatefold

Pisz jaśniej co masz na myśli, a sądzę że unikniemy tego typu nieporozumień/zgadywanek.
Sory, ale jak się nad tym bardziej zastanowić to jaki byłby sens w drukowaniu zarówno złej wersji okładki jak i tej poprawionej równocześnie?motomis pisze:który tweirdzi ze niebieski napis został wydrukowany w kilku tysiacach i stwerdzono ze jest nieczytelny , wiec zrobili biały i szły razem na 2 liniach produkcyjnych jednoczenie , z czego wynika ze obydwa sa pierwszym wydaniem .
Raczej żaden. Stąd też jest to najprawdopodobniej bzdura.
Tym bardziej z traktowaniem obydwu wersji jako "pierwsze tłoczenie". Pierwsze wydanie to może tak, ale pierwszy release, a pierwszy press to jednak dwie różne rzeczy. Płytka w środku może i będzie z tego samego tłoczenia, ale okładki inne, z czego jedna została zatwierdzona wcześniej, a druga później... Wydanie to wszak nie tylko sama płyta, ale całość, tak więc nie ma co tutaj "kombinować" i podciągać późniejsze wersje jako "także pierwsze".
Nie musi być dosadnie. Wystarczy po polsku i zrozumiale, a nie w stylu "Kali kupić, Kali lubić Heńka bardzo gitara"motomis pisze:Zależy mi na faktach , które jednoznacznie potwierdza , które z wydan tej płyty jest - ABSOLUTNIE PIERWSZE , mysle ze bardziej dosadnie nie mozna tego sformułować

Chcesz fakty? Bo póki co to widzę same wynurzenia (obojętnie czyje). Faktem jest, że sam Jimi dostał od wytwórni album z pierwszego tłoczenia, a album ten miał właśnie biały napis. Chyba gdzieś jest foto potwierdzające ten fakt i znam to z biografii Heńka (dawno temu pożyczona książka).
Logicznie można założyć, że wytwórnia nie zwlekała z tym prezentem i że Jimi dostał jedno z najpierwszych tłoczeń, a nie egzemplarz 10 tysięcy-któryś lub jeszcze późniejszy

Już wcześniej pisałem, że wydanie z niebieskim napisem było najprawdopodobniej wynikiem błędu drukarskiego, co pokrywa się z tym co skądś zacytowałeś

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- motomis
- Kontakt:
Re: Jimi Hendrix - Electric Ladyland UK Track 1st press
Tak , w aukcji w linku poniżej wystepuje po lewej stronie , a nastepny szczegół to 2 zdjecia pozostałych muzyków tzn, ich wielkosc i kolor .Wojtek pisze:Nadal nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chodzi o to, że portret Heńka jest po prawej stronie otwartej okładki, a nie po lewej czy jak?
http://allegro.pl/jimi-hendrix-electric ... 78451.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK, teraz już jest jasność co do tej głowy Heńkamotomis pisze:Tak , w aukcji w linku poniżej wystepuje po lewej stronie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- motomis
- Kontakt:
No własnie , ale dla jasnosci przekleiłem ta informacje w poprzedich odpowiedziach tyle ze po angielsku
First press Track issues can also have the same layout, Hendrix on right, but with a blue track list & white logo as a third version. On all three versions the 2 sepia images of Redding & Mitchell, by Donald Silverstein, are large, with the print credit grouped to the left. There is then a fourth Track version, with all white text and the print credit centere
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Zadzwon do Polskiego Radia Krakow. Popros o rozmowe z Redaktorem Antonim Krupa. Zapytaj o tego Hendrixa. Recze, ze problem bedziesz mial rozwiazany.
- motomis
- Kontakt:
Poznałem Antoniego , przez zakup od niego Electric Ladyland cześci 2 na tracku , a potem ja sprzedałem mu 2 pozycje , spoko gość , ma pierwsze wydanie i potwierdził że jest to wydanie z niebieskim napisem poniżej zdjęć Mitch Mitchell i Noel Redding .polecam Jego stronkę .Robert007Lenert pisze:Zadzwon do Polskiego Radia Krakow. Popros o rozmowe z Redaktorem Antonim Krupa. Zapytaj o tego Hendrixa. Recze, ze problem bedziesz mial rozwiazany.
http://www.antonikrupa.pl/plyta.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli ma ten bardziej popularny egzemplarz pierwszego wydania z błędem drukarskim, i tyle 
Dobrze że się kontakty rozwijają. Ciekawa postać.

Dobrze że się kontakty rozwijają. Ciekawa postać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kaZ
motomis pisze:Poznałem Antoniego , przez zakup od niego Electric Ladyland cześci 2 na tracku , a potem ja sprzedałem mu 2 pozycje , spoko gość , ma pierwsze wydanie i potwierdził że jest to wydanie z niebieskim napisem poniżej zdjęć Mitch Mitchell i Noel Redding .polecam Jego stronkę .Robert007Lenert pisze:Zadzwon do Polskiego Radia Krakow. Popros o rozmowe z Redaktorem Antonim Krupa. Zapytaj o tego Hendrixa. Recze, ze problem bedziesz mial rozwiazany.
http://www.antonikrupa.pl/plyta.html
Antoni to fachowiec i bardzo sympatyczna postać

"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
- motomis
- Kontakt:
Wielce na poziomie , ogólnie ma wszystkie Heńki na Trackach i tylko takie zbiera , zaproponowałem mu występ na nasze okolicznej MUZYCZNEJ JESIENI , powiedział że w tym roku nie da rady ale w przyszłym bez problemu , też lubi i miał motory , był na tym samym koncercie Metallicy w Spodku '96 jak Ja .Musze jeszcze z nim porozmawiać odnośnie singla HEJ JOE Z 1966 roku bo mam 3 różne wydania i nie wiem które jest pierwsze , a każde jest a1//b1 tyle że jena zatytułowana jest :
JIMI HENDRIX -HEJ JOE - z wyrywanym otworem ,, ale zachowanym ,,
JIMI HENDRIX EXPERIENCE -HEJ JOE - z małym otworem do odtwarzania o średnicy 7,24 mm.
JIMI HENDRIX EXPERIENCE -HEJ JOE -z wyrywanym otworem ,, ale zachowanym ,,
http://www.discogs.com/buy/Vinyl/Jimi-H ... bp_rel_det
to chyba będzie 1 wydanie
http://www.homeofhendrix.com/hendrix_vi ... uction5289
JIMI HENDRIX -HEJ JOE - z wyrywanym otworem ,, ale zachowanym ,,
JIMI HENDRIX EXPERIENCE -HEJ JOE - z małym otworem do odtwarzania o średnicy 7,24 mm.
JIMI HENDRIX EXPERIENCE -HEJ JOE -z wyrywanym otworem ,, ale zachowanym ,,
http://www.discogs.com/buy/Vinyl/Jimi-H ... bp_rel_det
to chyba będzie 1 wydanie
http://www.homeofhendrix.com/hendrix_vi ... uction5289
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W przypadku tych singli to tak naprawdę to zarówno jeden jak i drugi z dużym otworem może być równoprawnym pierwszym wydaniem i pierwszym tłoczeniem. Co do tego z pojedynczym małym otworem to trudno wyczuć czy nie jest późniejsze, ale równie dobrze też może być z tej samej serii produkcyjnej.
Płytki są raczej te same, jedynie etykiety inne, a że tłocznia dobierała losowo raz te wydrukowane z błędem, a raz bez...
Płytki są raczej te same, jedynie etykiety inne, a że tłocznia dobierała losowo raz te wydrukowane z błędem, a raz bez...

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ja bym do tej dyskusji dodal jeszcze od siebie, ze poza patrzeniem ktore wydanie jest absolutnie pierwsze zwracac uwage wlasnie na pressing czyli tloczenie. Czesto w przypadku artystow z konca lat 60tych i poczatku 70tych pierwsze tloczenia moze i sa wysokiej wartosci kolekcjonerskiej, natomiast juz niekoniecznie posiadaja oczekiwany walor brzmieniowy. Powod: bardzo duza liczba plyt byla w tamtym okresie tloczona zgodnie z owczesna technika ktora - nie oklamujac sie - nie byla jakas wybitna. Bardzo dobrym przykladem jest tutaj moj ukochany Led Zeppelin. Np. pierwsze tloczenia brytyjskie i amerykanskie dosc znaczaco roznia sie jakoscia dzwieku. Duzy wplyw na to mial owczesny winyl, na ktorym tloczono zespol. Brytyjski Atlantic jest bardziej miekki a przez to gorzej wywazony, natomiast amerykanskie wersje sa ciezsze i bardziej wywazone, co skutkuje lepsza jakoscia dzwieku. Drugim dobrym przykladem sa amerykanskie zespoly z kregu tzw. rocka psychodelicznego, gdzie wedle owczesnej polityki zespolow-komun dzwiek mial oddawac wrazenia bycia ,,pod wplywem" roznego rodzaju substancji magicznych. I owszem - nastawiajac pierwze wydania Jefferson Airplane czy Grateful Dead czasem mozna odniesc wrazenie, ze efekt stereo jest wrecz ogromnie szeroki, niestety w tym wszystkim gubi sie dynamika nagran a dzwiek staje sie jakby rozlazly. Dopiero pozniejsze reedycje byly miksowane powtornie i maja bardziej standardowe ustawienia balansu.
Tak wiec nierzadko pierwsze wydanie nie gwarantuje najlepszej jakosci dzwieku jak glosi popularna wciaz u nas legenda. Warto czasem ominac pierwsze tloczenia i nie placic horendalnych sum i zapolowac na cos, co brzmi i dobrze i jest pod wzgledem okladki bliskie oryginalowi a czesto nawet rozniace sie tylko numerem katalogowym. Bo mniemam, ze wiekszosc z nas chce przede wszystkim plyt sluchac a nie wsadzac za szklo i na nie patrzec
.
Tak wiec nierzadko pierwsze wydanie nie gwarantuje najlepszej jakosci dzwieku jak glosi popularna wciaz u nas legenda. Warto czasem ominac pierwsze tloczenia i nie placic horendalnych sum i zapolowac na cos, co brzmi i dobrze i jest pod wzgledem okladki bliskie oryginalowi a czesto nawet rozniace sie tylko numerem katalogowym. Bo mniemam, ze wiekszosc z nas chce przede wszystkim plyt sluchac a nie wsadzac za szklo i na nie patrzec