piotrjazz pisze: ↑15 lip 2022, 22:56
No wlasnie ogladalem w nocy i myslalem ,ze to mi sie sni

Ale ktos kiedys wspomnial cos o UD1S ,ze to z cyfry.
Kluczowe wg mnie jest jedno pytanie. Czy jednokrotna galwanizacja acetatu równa się jego zniszczeniu? Wg autora tego filmiku tak właśnie jest, matryca powstawałaby więc na zasadzie "traconego acetatu". Jednakże na stronie MFSL znalazłem opis używanej przez nich technologii - może ktoś lepiej znający "techniczny angielski" by to przetłumaczył?
https://mofi.com/pages/technologies
W każdym razie znalazłem tam następujące zdanie:
Once the desired thickness of .012" is achieved, the disc is removed from the plating tank and the nickel convert is separated from the lacquer (podkr. moje). Sugerowałoby to, że acetat jest w tej technologii używany wielokrotnie. W takim zaś wypadku nacięcie acetatu (mastering) wystarczyłoby wykonać raz.
Myszor pisze: ↑18 lip 2022, 20:50
Alan Parsons rejestrował płytę jednocześnie cyfrowo i na taśmie
Z tego co wiem o tej płycie (i 2 następnych), wieloślad był nagrywany analogowo, a dopiero zmiksowano go na magnetofon cyfrowy Sony. Zaskoczyło mnie natomiast, że był też miks analogowy. Najpierw pomyślałem, że analogowo zgrano materiał na potrzeby płyty winylowej, a cyfrowo do wydania CD. Ale płyta wyszła chyba jeszcze przed premierą CD, więc wątpię, by Parsons był aż tak przewidujący, żeby od razu przygotować 2 miksy. Czyżby miks cyfrowy zrobił później? Wie ktoś może coś o tym?