Tangerine Dream - Poland - The Warsaw Concert (1984 / 1984, Poland)
https://www.discogs.com/Tangerine-Dream ... ase/518706
Płytę tę posiadam od kiedy tylko pamiętam. Moje pierwsze winyle to były wybrane rodzynki z kolekcji Ojca, zanim ją całą przejąłem. Nie miałem wtedy sprzętu. Dopiero dzisiaj, po jakichś 12-stu latach posiadania, album ten wylądował na talerzu! A zapewne Ojciec go nie słyszał jeszcze dłużej...
Wstałem o 3 nad ranem bo mnie coś obudziło ale niestety nie zdążę przesłuchać wszystkich 4 stron. Strona D, z utworem Horizon, zostaje na wieczór. W chwili gdy to piszę, rozkoszuję się stroną C.
Polskie wydanie Poland Tangerine Dream to płyta szczególna. Obfituje w różne szczegóły i dodatki urozmaicające interesujące i wciągające rytmy. Zespół jednocześnie w ten sposób zaprezentował dopracowane i dopieszczone studyjnie wersje utworów, które pojawiały się na koncertach w 1983 roku, zwłaszcza podczas grudniowego tournee u nas.
Te oto gramplastinki zostały wzbogacone sowietskają magią - wytłoczyła je Melodia. C90 w matrycach prawdę Ci powie... Ale dobrze grają. Nie ma co narzekać. Jest fajnie.
U nas ukazał się jeszcze singiel Warsaw In The Sun / Polish Dance (1985). Ale chyba tylko na 7". Na 12" są remiksy Warsaw In The Sun. Oba te utwory to fragmenty odpowiednio Barbakane i Tangent, wydane na singlu jako samodzielne kompozycje.
Warto wspomnieć, że nie wszystkie edycje tego albumu są kompletne. Z niektórych wycięto bisową kompozycję "Rare Bird". Na szczęście ostatnie wznowienia posiadają ten kawałek.
Sam nie pamiętam kiedy ostatni raz słuchałem tego wydawnictwa na mp3... Kiedyś byłem megafanem Tangerine Dream. Potem przyszła epoka winylu (tzw. czasy Denona łupanego) i mój muzyczny świat się mocno poprzestawiał.
Bardzo przyjemnie mi się słucha tej muzyki. Aż przykro mi jest, że nie mogę teraz skończyć i wrzucić strony D... Musiałbym wstać o 2.30 a nie o 3. No cóż, Horizon zostanie do obiadku...
#4AMTunes choć zacząłem jeszcze o 3 nad ranem.