Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Dire Straits - Love Over Gold (1982 / 1986, USSR) https://www.discogs.com/%D0%94%D0%B0%D1 ... se/5852188
Prima Aprilis! Postanowiłem włączyć sobie jeszcze jedną płytę - tym razem w innym wydaniu. Mój radziecki press Love Over Gold. Kupiony kiedyś za 10 zł w stanie F (gdzieś był przeskok, bodajże na A1). Umyłem go niedawno po raz drugi i... jest spora poprawa! Oczywiście, może też VTF na poziomie 2.0 pomaga. Jest tylko więcej surface noise niż być powinno (czasem nawet aż za dużo) ale nic nie przeskakuje. Cieszy mnie to bo to oznacza poprawę i koleją Gitówę w kolekcji!
A co do brzmienia tego konkretnego pressa - ujdzie, nie jest źle. Nie jest tak dobrze jak mój hałasujący holender z 1982 ale da się posłuchać. Mój to tłoczenie DMM, płyta wytłoczona przez zakłady w Rydze. Podobno jedne z lepszych jakie Melodia miała.
#GitPłytaWStanieG
Prima Aprilis! Postanowiłem włączyć sobie jeszcze jedną płytę - tym razem w innym wydaniu. Mój radziecki press Love Over Gold. Kupiony kiedyś za 10 zł w stanie F (gdzieś był przeskok, bodajże na A1). Umyłem go niedawno po raz drugi i... jest spora poprawa! Oczywiście, może też VTF na poziomie 2.0 pomaga. Jest tylko więcej surface noise niż być powinno (czasem nawet aż za dużo) ale nic nie przeskakuje. Cieszy mnie to bo to oznacza poprawę i koleją Gitówę w kolekcji!
A co do brzmienia tego konkretnego pressa - ujdzie, nie jest źle. Nie jest tak dobrze jak mój hałasujący holender z 1982 ale da się posłuchać. Mój to tłoczenie DMM, płyta wytłoczona przez zakłady w Rydze. Podobno jedne z lepszych jakie Melodia miała.
#GitPłytaWStanieG
-
Na początek dnia trochę staroci: Bernard z Pacanowa - poemat symfoniczny Wisła, a po nim bardziej popowo, Crazy Black Cats oraz Krak Singers.
Edit:
Choroba, naprawdę nikt nie połapał się, że to był Prima Aprilis, wykonawcy z książki Stanisława Pagaczewskiego?
Edit:
Choroba, naprawdę nikt nie połapał się, że to był Prima Aprilis, wykonawcy z książki Stanisława Pagaczewskiego?

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 09:33 przez Felix1988, łącznie zmieniany 3 razy.
- lpociask
- Gramofon: Technics sl 3310
AIR – Moon Safari
Technics SL-3310 - Ortofon 2M Blue PnP MKII / Nagaoka MP-110H,
Technics SU-8080,
Technics SB-X1
https://www.discogs.com/user/lpociask/collection
Technics SU-8080,
Technics SB-X1
https://www.discogs.com/user/lpociask/collection
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- aarset
- Gramofon: Scheu
Esbjörn Svensson Trio - Plays Monk
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
The Beatles - The Beatles At The Hollywood Bowl (1977 / 1977, Germany) https://www.discogs.com/The-Beatles-The ... se/1120812
Dawno nie słuchałem tej płyty... Mam zadbany (przynajmniej wizualnie) egzemplarz niemiecki oraz japoński. Niemiecki ma komplet wkładek i nawet inserta reklamującego książkę o Beatlesach.
Choć tego winylka mam od tylu lat, nigdy go nie umyłem... Teraz to zrobię. Zaniepokoił mnie potencjalny przeskok podczas jednego z krótkich przemówień między utworami.
Koncert ten mam też na CD - bowiem w 2016 roku ukazała się edycja zremasterowana i wzbogacona o 4 dodatkowe utwory z tych koncertów.
Dawno nie słuchałem tej płyty... Mam zadbany (przynajmniej wizualnie) egzemplarz niemiecki oraz japoński. Niemiecki ma komplet wkładek i nawet inserta reklamującego książkę o Beatlesach.
Choć tego winylka mam od tylu lat, nigdy go nie umyłem... Teraz to zrobię. Zaniepokoił mnie potencjalny przeskok podczas jednego z krótkich przemówień między utworami.
Koncert ten mam też na CD - bowiem w 2016 roku ukazała się edycja zremasterowana i wzbogacona o 4 dodatkowe utwory z tych koncertów.
- StarRock
DR HOOK & TMS - The Ballad Of Lucy Jordon
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Riverside - Wastedland
Właśnie rozpakowałem przesyłkę.
Kolejny album od Mystic Records (po Lunatic Soul - Through shaded woods) który zakupiłem i który mi się mega podoba. Ma coś w sobie co mnie przyciąga, pomimo że do tej pory nigdy nie byłem jakimś fanem tego typu muzyki.
Właśnie rozpakowałem przesyłkę.
Kolejny album od Mystic Records (po Lunatic Soul - Through shaded woods) który zakupiłem i który mi się mega podoba. Ma coś w sobie co mnie przyciąga, pomimo że do tej pory nigdy nie byłem jakimś fanem tego typu muzyki.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- Domin
Guns N' Roses – "Appetite For Destruction", Geffen Records, Uzi Suicide (00720642414811), EU, wznowienie z 2015 r.
-
- Gramofon: RP 3, ThorensTD 320
- Cracker
James Gang - Newborn
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
-
- slawek
- Gramofon: AD FONTES
BUDDY GUY Born To Play Guitar
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Lordofon "Koło"
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- aarset
- Gramofon: Scheu
Brian Eno - The Ship
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV