JAZZ CAFE - czego słuchamy
- blispx
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
taa wychodziły ale nie 7 a 10" 33,3rpm, 7 to znaaaaacznie później i to nie była już "złota era jazzu", powodu tego stanu pewnie jesteś w stanie się domyśleć 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
A jednak wychodziły:
Kenny Burrell i nie tylko.
Kenny Burrell i nie tylko.
- Załączniki
-
- images.jpg (8.43 KiB) Przejrzano 737 razy
-
- download.jpg (7.67 KiB) Przejrzano 737 razy
-
- images.jpg (5.59 KiB) Przejrzano 741 razy
- blispx
no może ale to raczej tylko ciekawostka- utwory ograniczone do ~6min na stronę , generalnie nie posiadam 7, a 10 trochę się nazbiera z lat 50tych
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Szelak
Bardzo ciekawy gitarzysta.
Kenny Burrell - Midnight Blue
Nie mój obraz, nie moja płyta, ale przesłuchałem.
Soul Lament - przepiękny kawałek.
Ten gitarzysta wspaniale akompaniuje Paulowi Chambersowi w "Bass on Top"
Kenny Burrell - Midnight Blue
Nie mój obraz, nie moja płyta, ale przesłuchałem.
Soul Lament - przepiękny kawałek.
Ten gitarzysta wspaniale akompaniuje Paulowi Chambersowi w "Bass on Top"
- piotrjazz
Duke Ellington , Charlie Mingus , Max Roach - Money Jungle
https://www.discogs.com/release/1517452 ... ney-Jungle
Czy też tak macie ,że pomijacie jakieś tytuly w serii, a później tego żałujecie?
Pominąłem Duka z Młodymi , bo miałem wcześniej cd I to porządne japońskie wydanie, które nie brzmiało szczególnie fajnie.
Za to płyta, ta płyta
brzmi super
I jeżeli ktoś miał problem z dźwiękiem fortepianu, to pretensje raczej do realizatora.
Dla mnie jest zachwycające, to najlepsze co kiedykolwiek usłyszałem z tego albumu
Czy też tak macie ,że pomijacie jakieś tytuly w serii, a później tego żałujecie?
Pominąłem Duka z Młodymi , bo miałem wcześniej cd I to porządne japońskie wydanie, które nie brzmiało szczególnie fajnie.
Za to płyta, ta płyta

I jeżeli ktoś miał problem z dźwiękiem fortepianu, to pretensje raczej do realizatora.
Dla mnie jest zachwycające, to najlepsze co kiedykolwiek usłyszałem z tego albumu

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- Szelak
Mam dużą pretensję do Ciebie, zresztą i nie tylko do Ciebie, że umieszczasz tu takie perły, i to jeszcze w takim wydaniu. Myślisz, że człowieka stać co chwilę na taki wydatek? To są tortury
Najzabawniejsze jest to, że spojrzałem dziś na antykwariaty muzyczne zupełnie nowym okiem, i stwierdzam, że kupują tam ludzie naiwni. Ceny często jak z kosmosu, a i wydania wątpliwej jakości. Trzeba mieć szczęście żeby trafić coś, nawet nie tanio, unikalnego.
Dawniej antykwariat był miejscem, gdzie można było kupić po rozsądnej cenie, a czasami i trafić w takiej kwocie coś niezłego. Dziś życzą sobie tam więcej niż w sieci.
No cóż, chowam do schowka Twój dzisiejszy pomysł na lekturę muzyczną, i jak będzie sprzyjający czas, będzie trzeba sobie coś takiego sprawić.

Najzabawniejsze jest to, że spojrzałem dziś na antykwariaty muzyczne zupełnie nowym okiem, i stwierdzam, że kupują tam ludzie naiwni. Ceny często jak z kosmosu, a i wydania wątpliwej jakości. Trzeba mieć szczęście żeby trafić coś, nawet nie tanio, unikalnego.
Dawniej antykwariat był miejscem, gdzie można było kupić po rozsądnej cenie, a czasami i trafić w takiej kwocie coś niezłego. Dziś życzą sobie tam więcej niż w sieci.
No cóż, chowam do schowka Twój dzisiejszy pomysł na lekturę muzyczną, i jak będzie sprzyjający czas, będzie trzeba sobie coś takiego sprawić.
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Art Blakey & The Jazz Messengers " Just Coolin'"
https://www.discogs.com/release/1571070 ... ust-Coolin
Płyta nagrana w 1959 roku ukazała się po raz pierwszy w 2020
https://www.discogs.com/release/1571070 ... ust-Coolin
Płyta nagrana w 1959 roku ukazała się po raz pierwszy w 2020

Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- Szelak
Piękna muzyka, gra jak należy.SimonTemplar pisze: ↑07 wrz 2022, 17:57Gratulacje!Jak dojdzie to sprawdź oczywiście czy wszystko gra i nie buczy
Powinna zagrać idealnie często nawet bez mycia. Teraz masz okazję poobcierać z audiofilskim wydaniem i przekonać się osobiście
Porównać (powąchać) nawet do innych jak jest wytłoczona sama płyta. Jak wyglada okładka, koszulka itp. Nie wyrzucaj tej zewnętrznej folii ze stickerem. Trzymaj bo to ważne. Jeszcze raz gratki
![]()
A! i najważniejsze. Nie dawaj namiarów swojej żonie na mnie. Ja mam wystarczająco przejeb. ze swoją![]()
Ten rodzaj jazzu - free jazz, najbardziej mi odpowiada.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2022, 12:43 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
- zelazny
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Miles Davis - Miles Davis And The Modern Jazz Giants (1969 / XXXX, Remastered, Compilation, Germany) https://www.discogs.com/release/1883597 ... azz-Giants
Zastanawiałem się co sobie wrzucić na talerz dzisiaj. Stonesi, Beatlesi, CCR. Takie tam typowe gitownicze granie... Pomyślałem, że zaszaleję bo mam więcej czasu.
Efekty szaleństwa widać na zdjęciach. To jedne z moich ulubionych nagrań Milesa z lat 50-tych. Cudownie brzmi to z winyla. Bas jest potężny, reszta także fajna.
Dawno jazzu nie słuchałem... No i rzadko trafiam na tak zadbane płyty tak jak ta... Gra a nie pyka i trzeszczy w tle.
Nie jest to muzyka do faktur ale od czasu do czasu jakoś odchamić się trzeba.
Zastanawiałem się co sobie wrzucić na talerz dzisiaj. Stonesi, Beatlesi, CCR. Takie tam typowe gitownicze granie... Pomyślałem, że zaszaleję bo mam więcej czasu.
Efekty szaleństwa widać na zdjęciach. To jedne z moich ulubionych nagrań Milesa z lat 50-tych. Cudownie brzmi to z winyla. Bas jest potężny, reszta także fajna.
Dawno jazzu nie słuchałem... No i rzadko trafiam na tak zadbane płyty tak jak ta... Gra a nie pyka i trzeszczy w tle.
Nie jest to muzyka do faktur ale od czasu do czasu jakoś odchamić się trzeba.
- Szelak
Kapitalna płyta. A ta okładka? Niesamowite, już od samego patrzenia gra w głowie, i jeszcze ta historia związana z nagraniem, tj różnica charakterów i awantura podczas sesji, sprawiają, że nie jest to album jak inne.piotrjazz pisze: ↑13 wrz 2022, 15:18Duke Ellington , Charlie Mingus , Max Roach - Money Jungle
Za to płyta, ta płytabrzmi super
![]()
Dla mnie jest zachwycające, to najlepsze co kiedykolwiek usłyszałem z tego albumu![]()
20220913_133000.jpg
Mi dodatkowo podoba się bo lubię fortepian.
- piotrjazz
Miles Davis - E.S.P.
https://www.discogs.com/release/9494875-Miles-Davis-ESP
Fantastyczna robota z Mofi
Dynamika ,szczegolowosc, po prostu micha sie cieszy i zapomina sie o pustce w portfelu, a nawet debecie
Do tej pory mialem tylko wersje z Impex
https://www.discogs.com/release/1621356 ... -Davis-ESP
Bylem zadowolony
Do dzisiaj
Fajna jest i pomimo, ze to w pelni analogowa wersja, Mofi wygrywa i nie tylko dlatego ,ze to 45rpm.
Wszystko brzmi lepiej imo
Dawno nie miałem takiej radochy.
Czyli pliki rules
https://www.discogs.com/release/9494875-Miles-Davis-ESP
Fantastyczna robota z Mofi

Dynamika ,szczegolowosc, po prostu micha sie cieszy i zapomina sie o pustce w portfelu, a nawet debecie

Do tej pory mialem tylko wersje z Impex
https://www.discogs.com/release/1621356 ... -Davis-ESP
Bylem zadowolony
Do dzisiaj

Fajna jest i pomimo, ze to w pelni analogowa wersja, Mofi wygrywa i nie tylko dlatego ,ze to 45rpm.
Wszystko brzmi lepiej imo
Dawno nie miałem takiej radochy.
Czyli pliki rules

- SimonTemplar
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Te Money Jungle sam gdzieś mam na CD, w wydaniu z gazety...
Nie słuchałem. A powinienem nadrobić.
Nie słuchałem. A powinienem nadrobić.
- piotrjazz
A ja czekam na twoje porównanie

Bardzo jestem ciekaw twoje opinii.
"miałeś rację" możesz w niej pominąć