Płyty Muzy i Polskich Nagrań - warianty labeli i datowanie
- vinylpiotrek
Re: Płyty Muzy i Polskich Nagrań - warianty labeli i datowan
Taki kwiatek:
"Muza" tłoczona w RFN przez TELDEC
- Winters
To jedyna taka płyta, czy było tego więcej?
DIOMEDES KATO
- vinylpiotrek
Dzisiaj na bazarze jedna, poza tym nic nie wiem!

- zoombie
Mój egzemplarz Vol. 2 (SX 2199) ma już nową etykietę. Vol. 1 (SX 2198) faktycznie jeszcze starą.Winters pisze:Np. pierwsze dwie płyty z Archiwum Polskiego Beatu to klasyczna wersja, tyle że na białym tle. Zmiana nastąpiła pomiędzy vol. 2 i vol. 3
Mój egzemplarz pierwszej płyty SBB - SX 1142 - ma czarną etykietę ze srebrnymi napisami. (jest to najprawdopodobniej wznowienie, i to chyba z I połowy lat 80-tych, ponieważ wydanie z 1974 ma numer SXL 1142 i na discogs jest zdjęcie niebieskiej etykiety)Kocewicz pisze:-Czarny jest prawie najstarszym kolorem, który występuje na etykietach płyt XL. Od początku był związany z muzyką klasyczną, potem starano się utrzymać tą tradycję, aczkolwiek mam kilka płyt "popularnych", wydanych z czarną etykietą, m.in. SX 1346-1347.
Mam wydanie XL 0810-711 / SXL 0810-711 i ono ma wszystkie etykiety niebieskie z granatowymi literami oraz reedycję (chyba z I połowy lat 80-tych) SX 0810-711 i ono ma żółte etykiety z granatowymi literami, jeszcze ze starym wzorem, ale już bez numeru matrycowego na etykiecie.Winters pisze:Mój ojciec w okolicach 1976/77 kupił w księgarni fabrycznie nowy dwupłytowy album Niemena z 1971, ten czerwony. Płyty mają czerwone etykiety, z czego jedna ma czarną, a druga srebrną czcionkę.
A teraz pytania:
1. Od kiedy przestano drukować na etykietach numer matrycowy?
2. W którym roku zmieniono logo Polskich Nagrań z owalnego na prostokątne?
3. już trochę o tym było, ale nie do końca wyjaśnione. Czy kolory nalepek Polskich Nagrań wskazują na różne wydania, ewentualnie dotłoczenia, czy było tak, że to samo wydanie potrafiło mieć nalepki w różnych kolorach?
4. Od którego roku zaprzestano stosować oznaczenie SXL i stosowano juz tylko SX (nawet dla reedycji płyt, które wcześniej wydawano jako SXL)?
- Kocewicz
- Kontakt:
Około 1979-1980.zoombie pisze: 2. W którym roku zmieniono logo Polskich Nagrań z owalnego na prostokątne?
Trudno to sklasyfikować. Ogólnie krąży przekonanie, że niebieska etykieta jest dla pierwszej serii, czerwone dochodziły później. Ale czy to jest różnica na zasadzie pierwszego i drugiego wydania, tego chyba nikt nie potrafi teraz powiedzieć.zoombie pisze:Czy kolory nalepek Polskich Nagrań wskazują na różne wydania, ewentualnie dotłoczenia, czy było tak, że to samo wydanie potrafiło mieć nalepki w różnych kolorach?
Trudno pod tą teorię podciągnąć wydania z dziwnymi kolorami etykiet, więc zaproponowałem już wcześniej tezę o odmiane masy płytowej zastosowanej do tłoczenia.
Około 1975-76.zoombie pisze: 4. Od którego roku zaprzestano stosować oznaczenie SXL i stosowano juz tylko SX (nawet dla reedycji płyt, które wcześniej wydawano jako SXL)?
Discogs to żadna wyrocznia, po 1980 nie stosowano już innych kolorów (na pewno nie po 1981), a wznowień lub dziwnych tłoczeń mogło być po drodze kilkazoombie pisze: Mój egzemplarz pierwszej płyty SBB - SX 1142 - ma czarną etykietę ze srebrnymi napisami. (jest to najprawdopodobniej wznowienie, i to chyba z I połowy lat 80-tych, ponieważ wydanie z 1974 ma numer SXL 1142 i na discogs jest zdjęcie niebieskiej etykiety)

Are you Shure?
- zoombie
Jasne, że discogs nie jest wyrocznią, sam znalazłem tam błąd np. w dacie wydania Z archiwum polskiego beatu Vol. 1, ale zamieszczone zdjęcia nie kłamią: SXL ma niebieską etykietę, moje SX (a więc na 99,9 % wznowienie) ma czarną. Nie wiem z którego roku jest moje wydanie, wydaje mi się, że kupiłem je po 1980 roku (ale przed 1984, bo ma jeszcze nalepkę w/g starego wzoru).Kocewicz pisze:Discogs to żadna wyrocznia, po 1980 nie stosowano już innych kolorów (na pewno nie po 1981), a wznowień lub dziwnych tłoczeń mogło być po drodze kilka
A przy okazji innych to znaczy jakich? Innych niż żółty?
- Kocewicz
- Kontakt:
Wiśniowe, czerwone, pomarańczowe. Sporo tego było jeszcze w latach 70. A kupić mogłeś leżak magazynowy, no nie? 

Are you Shure?
- zoombie
Jasne! Tyle, że logo na okładce jest już prostokątne, więc stawiam na początek lat 80-tych (no, ewentualnie 1979)Kocewicz pisze:A kupić mogłeś leżak magazynowy, no nie?

Co ciekawe, ma jeszcze na nalepkach nadrukowany numer matrycowy.
- zoombie
A na przykład wznowienie innej płyty SBB: "Ze słowem biegnę do ciebie" SX 1434 (pierwsza edycja miała logo owalne, wznowienia już prostokątne) mają kolory okładek na pewno czarny (zdjęcie na discogs) i czerwony (mój egzemplarz), jest jeszcze info na discogs o kolorze "beige", czyli pewnie chodzi o żółty.
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Re: Płyty Muzy i Polskich Nagrań - warianty labeli i datowan
Witam.
Przede wszystkim chciałbym wszystkich powitać, jest to mój pierwszy wpis.
Mam pytanie odnośnie wydań Muzy. Kupiłem swego czasu płytę p. Czesława Niemena pt. "Idée Fixe". Po rozpakowaniu przesyłki okazało się, że każda płyta ma inny label. Wg Discogs istnieją dwa wydania tego albumu, ale nie bardzo się to zgadza z tym co widać na fotkach.
Discogs podaje, że jedno wydanie ma Red label with black print a drugie Red label with silver print .
Pomijam to, że posiadam składaka z dwóch różnych wydań, płyty są w stanie dobrym i słucham ich z zadowoleniem, wychodzi na to, że nie jestem kolekcjonerem.
Zastanawia mnie tylko, czy na Discogs popełniono błąd w kolorystyce labela czy jest jeszcze inne wydanie, o którym nie wie Discogs?
Pozdrawiam.
Robert
Przede wszystkim chciałbym wszystkich powitać, jest to mój pierwszy wpis.
Mam pytanie odnośnie wydań Muzy. Kupiłem swego czasu płytę p. Czesława Niemena pt. "Idée Fixe". Po rozpakowaniu przesyłki okazało się, że każda płyta ma inny label. Wg Discogs istnieją dwa wydania tego albumu, ale nie bardzo się to zgadza z tym co widać na fotkach.
Discogs podaje, że jedno wydanie ma Red label with black print a drugie Red label with silver print .
Pomijam to, że posiadam składaka z dwóch różnych wydań, płyty są w stanie dobrym i słucham ich z zadowoleniem, wychodzi na to, że nie jestem kolekcjonerem.

Pozdrawiam.
Robert
- Kocewicz
- Kontakt:
Pierwsza zasada użytkownika internetu: Nie opiera się wiedzy wyłącznie na jednym źródle. Discogs to nie wyrocznia, raczej średnio poważny katalog z możliwością edycji przez każdego amatora. Jako źródło takich niuansów, nie sprawdza się prawie wcale.
Are you Shure?
- Winters
Niekoniecznie. Takie kwiatki się zdarzały, sam mam dwupłytowe Enigmatic w reedycji z drugiej połowy lat 70. (SX) - obydwie etykietki czerwone, ale kolor czcionki na jednej jest czarny, na drugiej - srebrny.BRob pisze:Pomijam to, że posiadam składaka z dwóch różnych wydań
DIOMEDES KATO
- zoombie
Wynika na to, że masz jeszcze inną wersję labeli, której jeszcze żaden z użytkowników nie wprowadził do bazy danych. Jeśli ktoś dodaje fotkę do discogs, to raczej nie majstruje w Photoshopie ze zminą kolorów, a do wpisów dotyczących podanych przez Ciebie wydań są załączone fotografie labeli takich, jak w opisie.
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Hmm. Czyli jest nawet jakaś szansa, że obydwa krążki opuściły tłocznię razem.
Można powiedzieć, że Polskie Nagrania wydawały same gratki kolekcjonerskie.
Z tymi fotkami na Discogs to faktycznie dałem ciała, wcale tam nie zajrzałem.
Dzięki za odzew.
Pozdrawiam.

Z tymi fotkami na Discogs to faktycznie dałem ciała, wcale tam nie zajrzałem.

Dzięki za odzew.
Pozdrawiam.
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
Odnośnie tamatu występowania różnych kolorów labeli na płytach wydawanych przez Polskie Nagrania zwrócilem się z pytaniem bezpośrednio do Polskich Nagrań. Oto treść mojego pytania:
"Proszę o wyjaśnienie co oznaczały kolory labeli naklejanych na płyty wydawane przez PN Muza w latach 60 i 70-tych Czy kolory te, np. niebieski lub czerwony miały jakieś znaczenie ?"
A oto jaką otrzymałem odpowiedź:
"Szanowny Panie,
raczej nie miały znaczenia, w każdym razie nie układają się w jakąś zasadę. Były wówczas kłopoty z papierem, farbami, więc była raczej dowolność. Niestety, nie ma już wśród nas nikogo, kto pracował przy tworzeniu etykiet. Kiedyś zainteresowałam się również tymi kolorami, ale do szczególnych wniosków nie doszłam.
Maria Wojciechowicz
Główny Specjalista
ds. zasobów fonograficznych"
"Proszę o wyjaśnienie co oznaczały kolory labeli naklejanych na płyty wydawane przez PN Muza w latach 60 i 70-tych Czy kolory te, np. niebieski lub czerwony miały jakieś znaczenie ?"
A oto jaką otrzymałem odpowiedź:
"Szanowny Panie,
raczej nie miały znaczenia, w każdym razie nie układają się w jakąś zasadę. Były wówczas kłopoty z papierem, farbami, więc była raczej dowolność. Niestety, nie ma już wśród nas nikogo, kto pracował przy tworzeniu etykiet. Kiedyś zainteresowałam się również tymi kolorami, ale do szczególnych wniosków nie doszłam.
Maria Wojciechowicz
Główny Specjalista
ds. zasobów fonograficznych"
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4