Kolekcje Płyt Forumowiczów
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów
Reedycja 2016.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
- Myszor
- Gramofon: PD-300
- vinylfan
Jeszcze jej nie słuchałem. Jak tylko przesłucham, podzielę się wrażeniami.Myszor pisze:Jak oceniasz ?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- RCOM2180
- Gramofon: działa
Taka ładna okładka, a obiu takie prościutkie. W ogóle tutaj nie pasuje. Japończycy minus 1 od szacunku za estetykę wydań. Może obi nie z tej płyty? 

- vinylfan
Yes "Drama". Kapitalnie odwzorowana grafika, super brzmienie. Mam porównanie z wydaniem amerykańskim tegoż albumu i stwierdzam, że grafika na amerykańcu "do pięt" nie dorasta japończykowi.
- Tarkus
Z "niefilmowych" natomiast, oprócz "Six Wives..." (faktycznie arcydzieło), polecam "Journey to the Centre of the Earth".vinylfan pisze:Moi faworyci to: "Lisztomania", "1984" i "The Burning". W takiej właśnie kolejności.RCOM2180 pisze:A co byś polecił z jego dokonań filmowych? Widzę, że niedługo wznawiają muzykę z "The Burning".
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- vinylfan
Najważniejsze i najlepsze moim zdaniem dokonania Ricka Wakemana powstały w pierwszej połowie lat 70. ub. wieku i należą do nich: "Six Wives Of Henry VIII", "Journey To The Centre Of The Earth" i "The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table". To jest moja "wielka trójka". Później, owszem ponagrywał pan Wakeman kilkadziesiąt płyt ale .... no właśnie, ale.Tarkus pisze:Z "niefilmowych" natomiast, oprócz "Six Wives..." (faktycznie arcydzieło), polecam "Journey to the Centre of the Earth".vinylfan pisze:Moi faworyci to: "Lisztomania", "1984" i "The Burning". W takiej właśnie kolejności.RCOM2180 pisze:A co byś polecił z jego dokonań filmowych? Widzę, że niedługo wznawiają muzykę z "The Burning".
- Dziadek
- Kontakt:
Zgadzam sie z tobavinylfan pisze: Najważniejsze i najlepsze moim zdaniem dokonania Ricka Wakemana powstały w pierwszej połowie lat 70. ub. wieku i należą do nich: "Six Wives Of Henry VIII", "Journey To The Centre Of The Earth" i "The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table". To jest moja "wielka trójka". Później, owszem ponagrywał pan Wakeman kilkadziesiąt płyt ale .... no właśnie, ale.
- darkman
- Kontakt:
Skąd tak śmiały wniosek Watsonie? Czyżbyś zamierzał poddać w wątpliwość moją wiedzę na temat własnego zbioru?

Przecież na OBI wyraźnie napisano, że Haydn, Mozart i kwartety! Jest też numer katalogowy identyczny z tym na label. To w czym sprawa??
A co ma piernik do wiatraka? Etykietka do estetyki wydania? Prezentowane wydanie to najwyższa jakość grafiki, poligrafii stricte i tłoczenia.
Chyba, że kolega się po prostu przypierdalasz dla sztuki samej przypierdalania i dla sportu. To wtedy rozumiem. Oczywiście.
Jasne, że tak.
Criminal Record i Lisztomania jeszcze dają radę jakoś na pozycji beniaminka wymienionej ligi.
Jednak muzyka ilustracyjna to jakby inny nieco nurt twórczości Wakemana. Paradoksalnie mniej epicki.
- RCOM2180
Wniosek? Nic takiego tam nie ma.darkman pisze:Skąd tak śmiały wniosek Watsonie?
Czyżbyś zamierzał poddać w wątpliwość moją wiedzę na temat własnego zbioru?
I nie tylko własnego?

To był po prostu żart (emotikony po coś są chyba), ale widzę że komuś coś się zanadto rozdęło i może zaraz trzasnąć. Resztę pomijam, bo widzę, że nie ma sensu.
- darkman
- Kontakt:
Komu? komu, bo idę do domu!
Masz osobliwe poczucie humoru, co już udowodniłeś w wątku z obscenicznymi okładkami. choć tam myślę byłeś w swoim żywiole. Czuło się zapał i atencję do tych grafik!
Też to widzę, słyszę, czytam i czuję. Masz ze mną jakiś problem? -> wrzuć do ignorowanych, ja to zaraz uczynię z twoim adresem,
Holego nawet infantylizm ma swoje granice.
- vinylfan
Sorry RCOM2180, ale wydaje mi się, że estetycznie do tego OBI nie można się przyczepić (ubogie OBI i bogata okładka moim zdaniem pasują do siebie) Okładka sama w sobie jest bardzo kolorystyczna i dodanie np. upstrokaconego bądź bardziej bogatego graficznie OBI tylko zepsułoby ogólny efekt.RCOM2180 pisze:Taka ładna okładka, a obiu takie prościutkie. W ogóle tutaj nie pasuje. Japończycy minus 1 od szacunku za estetykę wydań. Może obi nie z tej płyty?
- darkman
- Kontakt:
Co do samej estetyki jakby poza meritum głównym wydań, to np pozwolę sobie przytoczyć Karajana z poważnym podejściem repertuarowym i wydawniczym. Graficznie dość dobrze dobrane w mojej opinii i nie epatuje nadmiernym przyciąganiem uwagi, a zachowuje klasę i powagę wydawnictwa. To oczywiście tylko memorabilia wydawnicze o charakterze towarzyszącym. Jednak wielu kolekcjonerom nie jest to obojętne.
Jak już napisałem wcześniej, mnie to jakoś nie wciąga, choć fajnie mieć. Natomiast przykładowo, prezentowany wyżej Camel z OBI wygląda znacznie bardziej rasowo niż bez w wydaniu normalnym (EU). Mimo i tak niezwykle atrakcyjnej okładki w ogóle.
Zatem są smaczki i nie smaczki. To dobrze, że to budzi jakąś tam emocję w sensie estetyki samej prezentacji. Zawsze to jakiś projekt, mniej lub bardziej udany - fajnie mieć z zbiorach, a czasem tylko brać pod uwagę i mieć po prostu świadomość istnienia takiego wydania akurat. Porównać wydania, poszukać innej wersji. Czyż tego nie lubią lwy winylowe najbardziej?.. klasyce samej innego wykonawcy.. no cóż bajka kolekcjonerska i wizja na miarę kreacji własnej własnej płytoteki, płaszczyzny zbioru, fascynacji muzycznej. Osobiście bardzo to cenię u "zbieraczy"! Częstokroć zresztą jest to niezwykle inspirujące do poszukiwań i poszerzania wiedzy.
Tu anonsowane wydanie pod Karajanem i to cz/b OBI z fotką Maresto (wydało mi się interesujące):
Jak już napisałem wcześniej, mnie to jakoś nie wciąga, choć fajnie mieć. Natomiast przykładowo, prezentowany wyżej Camel z OBI wygląda znacznie bardziej rasowo niż bez w wydaniu normalnym (EU). Mimo i tak niezwykle atrakcyjnej okładki w ogóle.
Zatem są smaczki i nie smaczki. To dobrze, że to budzi jakąś tam emocję w sensie estetyki samej prezentacji. Zawsze to jakiś projekt, mniej lub bardziej udany - fajnie mieć z zbiorach, a czasem tylko brać pod uwagę i mieć po prostu świadomość istnienia takiego wydania akurat. Porównać wydania, poszukać innej wersji. Czyż tego nie lubią lwy winylowe najbardziej?.. klasyce samej innego wykonawcy.. no cóż bajka kolekcjonerska i wizja na miarę kreacji własnej własnej płytoteki, płaszczyzny zbioru, fascynacji muzycznej. Osobiście bardzo to cenię u "zbieraczy"! Częstokroć zresztą jest to niezwykle inspirujące do poszukiwań i poszerzania wiedzy.
Tu anonsowane wydanie pod Karajanem i to cz/b OBI z fotką Maresto (wydało mi się interesujące):
- RCOM2180
vinylfan pisze:Sorry RCOM2180, ale wydaje mi się, że estetycznie do tego OBI nie można się przyczepić
Ja się niczego nie czepiam.

Mnie takie mocno odcinające się od okładki obi trochę drażni. Moim zdaniem lepsze byłoby przezroczyste (nie przypominam sobie w tej chwili, żebym takie w ogóle widział), żeby przebijało tło, ewentualnie z nadrukowanym jego fragmentem.(ubogie OBI i bogata okładka moim zdaniem pasują do siebie) Okładka sama w sobie jest bardzo kolorystyczna i dodanie np. upstrokaconego bądź bardziej bogatego graficznie OBI tylko zepsułoby ogólny efekt.
Przekonanie o własnej wspaniałości także (przynajmniej powinno). Możesz mieć sto miliardów płyt i wiedzę kosmiczną/boską (nie mam podstaw ani prawa, żeby to kwestionować), ale trochę pokory też by się przydało. "Mój Boże, jak można nie znać muzyki Wakemana!?! Przecież JA ją znam i lubię, więc wszyscy muszą, do cholery! Bo gdy JA coś powiem to klękajcie narody. Mam wiedzę taką, że hoho, nie w kij dmuchał! Kto mi podskoczy? Dawać zaraz tego hm-hm uzurpatora to pogadamy." Wcześniej definicja obi, teraz "głupia" okładka. "Przecież to wszystko atak na Moją wiedzę! A JA wiem syśko! Co za bezczelny typ!". Normalnie bez kija nie podchodź.darkman pisze:Holego nawet infantylizm ma swoje granice.