Bo zawsze chciałem mieć go na winylu, a cd kupiłem jak jeszcze nie było wiadomo nic o przedsprzedaży na winyluFelix1988 pisze: ↑15 sie 2022, 13:52To po co Ci LP?Felini Wąsik pisze: ↑15 sie 2022, 13:40
Jeśli Detox będzie brzmiał tak samo jak na dwupaku cd to będę zadowolony![]()
![]()
Dżem Detox
- Felini Wąsik
- Gramofon: Camry 1113
- Kontakt:
Re: Dżem Detox
"Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany"
John Lennon
John Lennon
-
Felix1988
- Felini Wąsik
- Kontakt:
Pewnie będzie brzmiał inaczej, ja mam remaster z 2003 roku, a na aukcji było napisane że jest to remaster z 2015 roku.
John Lennon
John Lennon
- zelazny
Panowie dajmy spokój tym rozkminkom.
Lada chwila dwa albumy opuszczą tłocznię.
Cieszmy się, że w końcu są i już niedługo wylądują na naszych talerzach.
Lada chwila dwa albumy opuszczą tłocznię.
Cieszmy się, że w końcu są i już niedługo wylądują na naszych talerzach.
- Felini Wąsik
- Kontakt:
Prawda, w sumie rozkminy lepiej wymieniać po odsłuchu.
John Lennon
John Lennon
- Tarkus
Jest zupełnie odwrotnie. To CD (i ogólnie digital) oferuje potencjalny zakres dynamiki (dynamic range, DR) niedostępny dla płyty winylowej. Natomiast właśnie winyl wymaga pewnego stopnia kompresji / limitingu. Bez tego pewne nagrania (szczególnie muzyki poważnej) albo byłyby - poza najgłośniejszymi momentami - za ciche, albo fragmenty głośniejsze przesterowałyby się (mam takie węgierskie nagrania muzyki organowej z lat 80., gdzie w najgłośniejszych miejscach linijki są dalej od siebie, niż w przerwach między utworami, a i tak nie ma to takiej dynamiki jak ówczesne płyty kompaktowe).
Jak to jest obecnie wykorzystywane przy masteringu CD, a zwłaszcza jak było wykorzystywane na przełomie wieków - to osobna sprawa, nie wynikająca z właściwości samego nośnika. Nie jest też przypadkiem, że wczesne masteringi CD z lat 80., gdy kompakt kojarzył się przede wszystkim z hi-fi, mają nieraz ogromny zakres dynamiki. Moje niemieckie CD "Brothers in Arms" Dire Straits ma średnią dynamikę 16dB, z czego najdynamiczniejszy utwór ma 20 (wątpię, by nawet najlepszy winyl "udźwignął" tyle), a najmniej dynamiczne - po 13.
Winyl brzmi inaczej od CD z wielu powodów. Po pierwsze sam fizyczny mastering nie oferuje tak "równego" pasma przenoszenia. Na górze i na dole z reguły są spadki, jedynie technologia HSM (niestety rzadko używana) umożliwia ich znaczącą redukcję. Ponadto sam tor analogowy (igła -> przetwornik -> preamp, a nawet ramię) zawsze jakoś podbarwia brzmienie. Pomijam tu sytuację pożądaną, tj. gdy winyl "cięty" jest z pliku o rozdzielczości wyższej od Red Book'a - wówczas jasne, że pod pewnymi względami brzmi obiektywnie lepiej.
Mam też pewne podejrzenia, że obecnie zbyt często przy odsłuchu tłoczeń testowych, jako wkładek "referencyjnych" używa się popularnych dziś Ortofonów, które brzmią cokolwiek "chudo". Jeśli mastering jest korygowany "pod" te przetworniki, co równałoby się podbiciu niższej części pasma, ni9c dziwnego, że gotowa płyta brzmi później "mulasto".
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- Felini Wąsik
- Kontakt:
Tak swoją drogą to jak jesteśmy przy reedycjach, to chciałbym się zapytać co sądzicie o reedycji albumu Korowód. Jutro chciałbym go sobie kupić w empiku, ostatnio polubiłem Marka Grechutę, a pierwszego wydania nie kupuję bo jest drogie, i ciężko dostać egzemplarz z plakatem, a reedycja właśnie go posiada. Mam reedycję płyty Dziwny jest ten świat z 2014 roku, i gra bardzo ładnie dźwięk jest ładny, wszystko mi pasuje. Czy korowód będzie taki sam ? 
John Lennon
John Lennon
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
a przed chwilą taka niespodzianka: https://winylownia.pl/pl/products/dzem- ... gn=default
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Można się było spodziewać. Ja nawet sprawdzałem wcześniej ale nie było i wziąłem ze Świata książki.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Felini Wąsik
- Kontakt:
Ale chyba label nie będzie z polskich nagrań
Oby nie, w końcu każdy wie że to jedyna płyta wydana przez sam Dżem
Oby nie, w końcu każdy wie że to jedyna płyta wydana przez sam Dżem
John Lennon
John Lennon
- daru0105
Na allegro po 87 zł z przesyłkąbms01pl pisze: ↑17 sie 2022, 21:01a przed chwilą taka niespodzianka: https://winylownia.pl/pl/products/dzem- ... gn=default
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
-
JedrzeJ1337
Nie jestem w temacie ale dlaczego płyta dżem najemnik jest w 2 wersjach na einylowni na allegro ?
Za 82 i 89 zł
Za 82 i 89 zł
- zelazny
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Jaki wysyp 1st pressów od razu na allegro 
Victor QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7