Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Raziel

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: Raziel »

Cała kolekcja na żadnym zdjęciu się nie zmieści, może w późniejszym czasie kawałkami ;)

A więc na początek rzeczy najnowsze, z ostatnich dwóch tygodni:

Syd Barrett - Barrett (reedycja z tego roku)
Einsturzende Neubauten - Alles Wieder Offer (2LP, 2007)

Obrazek
rower_blazeja

Post autor: rower_blazeja »

Obrazek

falon powinien skojarzyć co to za słabeusze z uzależnieniem od wstrzykiwania marihuaniny :mrgreen:
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Dotarła :)
Załączniki
IMG_20140828_113040.jpg
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Mój najnowszy zakup to Norah Jones - Come away with me od Blue Note. :) Dziś zamówiłem. Czekam na przesyłkę, wrzucę zdjęcie już niedługo.
Awatar użytkownika
hubertrybka

Post autor: hubertrybka »

Płyta kupiona u niezwykle ekscentrycznego sprzedawcy na ryneczku za okrąglakiem na kazimierzu ;)

Nie jest to żadne first press, ale i tak trzymam ją na specjalnym miejscu, bo jest po prostu świetna. Dostałem ją za bardzo przystępną cenę, jest to wydanie brytyjskie, lakierowana okładka, nie mogę doszukać się daty, ale jest pewnie bita we wczesnych latach siedemdziesiątych. Niestety, ale całe życie przeleżała w papierowej kopercie, dlatego nie jest w stanie idealnym, chociaż wygląda na bardzo rzadko graną.

Obrazek

Nie udało mi się uchwycić tego lustrzanką, ale zaraz przy labelu, obok numeru seryjnego widnieją 4 uśmiechnięte buźki (3 koło siebie i 1 na przeciwko) oraz dziwna 3-literowa sygnatura. Wygląda to na odcisk od formy, ale jeżeli ktoś ma to wydanie relics to może zerknąć na swoją płytę ;)

Obrazek

EDIT: Raziel, zazdroszczę Barretta! Przymierzałem się do nabycia w empiku The Madcap Laughs, ale kupowanie nowych płyt jest, jak dla mnie, pozbawione tego uroku :)

Może ktoś mi wytłumaczyć jeszcze jedną rzecz: czemu wszyscy kupują tę reedycję Division Bell? Ja na przykład wolałbym mieć starą atomkę, albo chociaż meddle, chyba że posiadanie nowego Division Bella jest jakimś wyznacznikiem luksusu nowadays?
Please leave us here
close our eyes to the octopus ride!
Awatar użytkownika
tollo

Post autor: tollo »

hubertrybka pisze:Może ktoś mi wytłumaczyć jeszcze jedną rzecz: czemu wszyscy kupują tę reedycję Division Bell?
Pierwsze wydanie kosztuje sporą sumę a istnieje duże prawdopodobieństwo zakupu pirata. Posiadanie nowego Division Bell nie jest żadnym wyznacznikiem luksusu, po prostu ta płyta jest bardzo dobrze zrealizowana, jest w przystępnej cenie, bardzo fajnie wydana no i muzycznie według mojej opinii jest świetna. Co do meddle albo "atomki" - jak już je mamy a lubimy Pink Floyd, czemu nie kupić?
Awatar użytkownika
hubertrybka

Jasne, po prosu zastanowił mnie nagły haype albumu, który nigdy nie był flagowcem Floydów (pomijając oczywiście utwory takie jak High Hopes czy Marooned - reszta jest co najmniej przeciętna, nie powala na kolana, jak na przykład przy słuchaniu analogowego Dark side'a). Wydanie jest rzeczywiście ładne, jakbym nie miał co zrobić ze 120 złotymi to pewnie bym zainwestował, chociaż za taką cenę dostać można wiele ciekawszych, niekiedy 40 letnich krążków, szczególnie jeżeli z poszukiwaniami wyjdzie się poza główne ulice ;)
Please leave us here
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

hubertrybka pisze:Płyta kupiona u niezwykle ekscentrycznego sprzedawcy na ryneczku za okrąglakiem na kazimierzu ;)
Ten twój ekscentryczny sprzedawca ma w ofercie zastanawiająco dużą liczbę współcześnie bitych piratów. Zwłaszcza flojdów. Różne takie "australijskie" wydania meddle itd.
hubertrybka pisze: wydanie brytyjskie, lakierowana okładka, nie mogę doszukać się daty, ale jest pewnie bita we wczesnych latach siedemdziesiątych.
Wygląda jak wznowienie z 1978 r.
hubertrybka pisze:Może ktoś mi wytłumaczyć jeszcze jedną rzecz: czemu wszyscy kupują tę reedycję Division Bell? Ja na przykład wolałbym mieć starą atomkę, albo chociaż meddle, chyba że posiadanie nowego Division Bella jest jakimś wyznacznikiem luksusu nowadays?
Bo jest świetnie wytłoczona i przystępna cenowo?
Awatar użytkownika
hubertrybka

Co do piratów trafiło mi się raz, gość miał w kolekcji tego nieszczęsnego divison bella wyglądającego jak nówka sztuka, którego sprzedać mi chciał za poniżej 50 złotych :D

Znalazłem za to u niego bardzo ładne stare kraftwerki, coś czego szukałem od bardzo dawna. Niestety proponował mi powyżej stówki za sztukę, ale odwiedzę go jeszcze raz i zapewne płyty dołączą do mojej kolekcji. Nie jest to oczywiście muzyka do słuchania na co dzień, ale darzę ten zespół takim sentymentem i szacunkiem, że nie obejdę się bez nich ;)
Please leave us here
Awatar użytkownika
mr_shelp
Gramofon: Technics SL-Q3

Post autor: mr_shelp »

Dzisiaj doszła do mnie niezwykła płyta.

Nigdy nie przypuszczałem, że ktoś wpadnie na pomysł nagrania muzyki inspirowanej komiksem Zycie i Czasy Sknerusa McKwacza. Informację o tym albumie znalazłem przez przypadek, przeglądając profil facebookowy Dona Rosy. Jak tylko usłyszałem singiel, nie wahałem się ani chwili.
IMG_0022 - Kopia.JPG
Zdecydowałem się na zakup limitowanego białego winylu. Nie był wiele droży od wersji standardowej, a daje mi on poczucie posiadania czegoś specjalnego, co dodatkowo jest spotęgowane faktem, że z komiksami o Sknerusie i samym Donem Rosą jestem bardzo związany emocjonalnie.

W dzieciństwie jednym z moich ulubionych zajęć było siedzenie w kącie z komiksami o Kaczorze Donaldzie w rękach. Poznałem historyjki wielu świetnych rysowników - Carla Barksa, Romano Scarpy, Vicara, Flemminga Andersena i innych. Ale dopiero w 2001 roku Don Rosa pokazał mi jak wznieść kacze opowieści na zupełnie inny poziom, moim zdaniem nieosiągalny dla jakiegokolwiek żyjącego obecnie artysty. Jego niesamowita pasja, dbałość o szczegóły, humor i, przede wszystkim, dopracowany scenariusz sprawiły, że natychmiast stał się moim idolem. Dziś wprawdzie nie czytam najnowszych zeszytów z komiksami o Donaldzie, ale często wracam do tomików Rosy i staram się kompletować wydawnictwa z nim związane.

Sama zaś płyta zawiera muzykę niezwykle piękną i godna polecenia każdemu fanowi klimatów filmowych czy orkiestrowych. Autor umieścił w niej muzykę ilustrującą wszystkie najważniejsze wydarzenia z tytułowego tomiku, ale można również odnaleźć smaczki z komiksów, które ukazały się poza nim (The Last Sled odnosi się do historyjki Ostatnia Podróż Do Dawson, Cold Heart Of The Klondike opowiada o relacjach między Sknerusem a Złotką, ukazanych m.in. w historyjce Dwa Serca w Jukonie). Ci, którzy lubują się w bardziej orkiestrowych aranżacjach utworów Nightwish również znajdą coś dla siebie.

Ogółem rzecz biorąc - polecam. To naprawdę wyjątkowa rzecz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pamiętam komiks, miałem go, ale raczej nie kupiłbym albumu :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

Moje ostatnie zakupy i chyba w ogóle ostatnie jak na razie ;).

House of Love - House of Love
4562816309.jpg

Oasis - (What's The Story) Morning Glory?
4562007578.jpg
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Reedycja OST "Dune" - 180 gram. Słucha się wyśmienicie, wydawnictwo Music On Vinyl.
John Coltrane Quartet - Ballads, 180 gram, super albumik.
Mój najnowszy zakup to John Coltrane - Ole, 180 gram.

Napiszę, że albumik Ole jest super, jazz jaki uwielbiam, utwór Ole trwa ponad 18 min, przednia muzyka.
Załączniki
$_57.jpg
20140927_201830.jpg
20140918_185159[1].jpg
Ostatnio zmieniony 22 paź 2014, 22:40 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

W końcu się przemogłem i wybrałem się dziś o poranku na zakupy pod halę targową.

Obrazek
Awatar użytkownika
Acia

Post autor: Acia »

Też kupiłam tą Sade ale okazało się, że mam tylko jedną w środku:) I Kate Bush i Police pięknie ile dałeś za wszystkie?
ODPOWIEDZ