JAZZ CAFE - czego słuchamy

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy

Post autor: darkman »

Niby nic nowego, ale też mam.. jak anonsowałem chciejstwo na posiadanie kiedyś :D
Mogę tylko potwierdzić opinie Martina, że Seria Classic daje radę jak nie wiem co?
Muza wiadomo, urokliwie dobrze zagrane, rasowe kompozycje. Blues ściele się po podłodze jak leniwa lwica w okresie godowym.
Czego chcieć więcej?
Raczej kategoria perełka tegoroczna BN SC. I o to chodzi.
BLUE WALK, Lou Donaldson, BN CS
IMG_2109.JPG
Płyta oczywiście leży na fotce. To już mój znak formowy :lol: .. nic do tej starej głowy nie wchodzi z tłumaczeń Sajmona. Będę musiał lecieć na korepetycje personalne do niego, ale czyjaż to wątroba wytrzyma tyle single malta co mamy zaległego? Trzymajcie kciuki!

p.s. aha jak się kliknie w fotkę to dostaje erekcji i stoi vertykalnie... seksistowskie zdjęcie po prostu.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Mawis pisze:
27 gru 2022, 23:20
cale swieta bez kropli
Logistka, organizacja, chemia, matematyka + doświadczenie ;) Notujesz i analizujesz czas rozkładu chemii w komórkach, wydalanie z organizmu i rozkład C₂H₆O, dzielisz, mnożysz, różniczkujesz i już masz "okienko pogodowe" na kilka kropelek pomiędzy kolejnymi dawkami :occasion-xmas: :morda:
piotrjazz pisze:
27 gru 2022, 20:41
Taka ściąga dla tych , którzy chcą sprawdzić jak to gra
To świetny bryk dla takich jazzowych przedszkolaków jak ja :) Tam już jest 18 godzin muzyki! I tylko 11 polubień :roll: chłopaki co jest, no głosujemy klikaniem! :clap: :dance:
Nigdy nie lubiłem, nie używałem spotify i innych streamingów, ale przy tylu muzycznych bodźcach tutaj w temacie i ogólnie na forum, propozycjach, sugestiach, podpowiedziach musiałem w końcu żeby chociaż posmakować, bo kupić wszystkich winyli na raz się nie da. No ok, da się, ale portfel nie uciągnie :romance-ballandchain:
"Zainwestowałem" w MiBoxa żeby jakoś bez profanowanowania smarfonem tego posłuchać ;) Mam tylko świadomość, że darmowy spotifaj to tandetna jakość (słychać to niestety bardzo w niektórych kawałkach), trza o Tidalu pomyśleć i wg. klucza Piotra listę zrobić, jest akurat promka, 60 dni za 4 złocisze :)
Także Panie Piotrze, dziękujemy :obscene-drinkingcheers: serio, serio :handgestures-thumbupleft:
P.S. Znowu od Darka dostanę fangę za lizusostwo :lol:

Dobra, dosyć tego pitolenia i zaśmiecania, słuchamy :music-listening:

Hank.jpg
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

kinky pisze:
28 gru 2022, 16:27
To świetny bryk dla takich jazzowych przedszkolaków jak ja Tam już jest 18 godzin muzyki! I tylko 11 polubień chłopaki co jest, no głosujemy klikaniem!
Nigdy nie lubiłem, nie używałem spotify i innych streamingów, ale przy tylu muzycznych bodźcach tutaj w temacie i ogólnie na forum, propozycjach, sugestiach, podpowiedziach musiałem w końcu żeby chociaż posmakować, bo kupić wszystkich winyli na raz się nie da. No ok, da się, ale portfel nie uciągnie
"Zainwestowałem" w MiBoxa żeby jakoś bez profanowanowania smarfonem tego posłuchać Mam tylko świadomość, że darmowy spotifaj to tandetna jakość (słychać to niestety bardzo w niektórych kawałkach), trza o Tidalu pomyśleć i wg. klucza Piotra listę zrobić, jest akurat promka, 60 dni za 4 złocisze
Także Panie Piotrze, dziękujemy serio, serio
P.S. Znowu od Darka dostanę fangę za lizusostwo

Dobra, dosyć tego pitolenia i zaśmiecania, słuchamy
Polecam Deezer - bezstratna jakość bez żadnych durnych ulepszaczy typu mqa w bardzo dobrej cenie - wszystkie jazzy są. Sam tak przesłuchuje wszystkie nowości od TP i Classic - bo wszystkiego kupić się nie da ;)
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Mich.G
Gramofon: Brinkmann

Post autor: Mich.G »

darkman pisze:
28 gru 2022, 16:14
Niby nic nowego, ale też mam.. jak anonsowałem chciejstwo na posiadanie kiedyś :D
Mogę tylko potwierdzić opinie Martina, że Seria Classic daje radę jak nie wiem co?
W kontekście jakość/cena, seria Classic jest bezkonkurencyjna, ale nie wszystko jest "from analogue master tapes" jak się okazało po zakupie Geri Allen :roll:

https://www.discogs.com/it/release/2289 ... Twenty-One

Ale płyta miazga i petarda-polecam!
Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

kinky pisze:
28 gru 2022, 16:27
Znowu od Darka dostanę fangę za lizusostwo :lol:
Skądże. Jak coś jest dobre, to dobrze że jest dobre i dobrze jest pochwalić, że dobre.
bo to dobry kawał dobrej roboty i trochę roboty to kosztuje jednak dobrej. Na pewno dobrej! :o 8-)
Zatem dobrze Maćku, że się odkryłeś jako pozytywny lizus :obscene-drinkingcheers:
winylowy_luke pisze:
28 gru 2022, 16:51
Sam tak przesłuchuje wszystkie nowości od TP i Classic
No właśnie, też ten kierunek preferuję bo nie wszystko mnie interesuje z serii. Zwłaszcza też mimo wszystko te wspaniałe rzeczy głównego nurtu hard bopu ze względu na dość spory współczynnik powtarzalności w pomyśle i frazowaniu. Nic w tym złego, taki był czas, moda, rozwój, poszukiwanie..koledzy, sidemani, leaderzy.. no i nie zapominajmy, że jednak w większości to wszystko nagrania profesjonalnych muzyków dla których była to scieżka życia i bytu. No właśnie bytu. właściciele i manago klubów czy sal nie oczekiwali nowości i eksperymentów. Wręcz przeciwnie, chcieli do kotleta standardów i szablonu, dobrej znanej prymki i poprawnie grającej ekipy przez zakontraktowane sety poszczególnych wieczorów.

Też muszę sobie zrobić stanowisko do plików cyfrowych typu spotify itd.. nawet mam monitory bliskiego pola i stanowisko do obróbki dżngli ale na piętrze i muszę wzmacniacz wifi sobie zorganizować, no net u mnie słabuje.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

darkman pisze:
28 gru 2022, 17:21
Zatem
To kinky tez Maciek? Super!
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

Mich.G pisze:
28 gru 2022, 17:09
W kontekście jakość/cena, seria Classic jest bezkonkurencyjna, ale nie wszystko jest "from analogue master tapes" jak się okazało po zakupie Geri Allen :roll:

A jak ma być z analogowych taśm matek jak było nagrywane w latach 90-tych ?
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
28 gru 2022, 17:43
darkman pisze:
Zatem
Hm.. No raczej Pan Maciej.
Dla kogo Maciek, dla kogo bęc? :D

:orcs-buttshake:
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
28 gru 2022, 17:59
Mawis pisze:
darkman pisze:
Zatem
Hm.. No raczej Pan Maciej.
Dla kogo Maciek, dla kogo bęc? :D

:orcs-buttshake:
Ej Dark przecież my jesteśwa w Zarządzie jednego klubu, zapomniałeś? To chyba nie bedziemy do siebie gadać Panie Prezesie Macieju? :D :D :D W dodatku imiennicy to jak bracia :lol:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Benny Carter Jazz Giant
https://www.discogs.com/release/2547888 ... Jazz-Giant

Z kapci wyskoczylem powiem w skrocie ;)
To tej jest ta chwila , gdy ciężko uwierzyć,
że to nie 45 rpm.
Nie myślałem, że to powiem ,
może to kwestia amoku po pierwszym słuchaniu,
ale to najlepsza pozycja z serii do tej pory. :clap:
20221228_142518.jpg
Ostatnio zmieniony 15 mar 2024, 01:54 przez piotrjazz, łącznie zmieniany 1 raz.
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Zamiast recenzji tudzież ziewania:

Pharoah Sanders Karma,
nowy master Impulse/Verve z AP/2022.

Wydane pięknie w gatefoldzie, gruby karton, klasyczny impulsowski spine, label ok: parę fotek poglądowych. Master różni się zdecydowanie od tego z epoki.
Czy jest dobry? Mam na razie mieszane odczucia. Na tyle nie sprecyzowane po dwukrotnym dopiero przesłuchaniu, że wiem, że nic nie wiem. Czy to chaos twórczej inwencji czy hałas wyobraźni inżyniera dźwięku? Jest jakaś entropia w tej nowej realizacji i na razie szukam odpowiedzi na ile to horyzont zdarzeń, a na ile próżnia przestrzeni.
Pewnie wrócę do tematu w stosownym czasie, po kilku przesłuchaniach. I pewnie na innej wkładce, może być inaczej. Dlatego milczę na razie jak grób.
:obscene-smokingpimp:

Pozycja wartościowa. To na pewno. Sam jestem dość w miarę, jako tako zadowolony, gdyż pierwszy press który mam jest w niechętnym całkiem stanie.
Załączniki
IMG_2101.jpg
IMG_2102.jpg
IMG_2103.jpg
IMG_2106.jpg
IMG_2107.JPG
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Mawis pisze:
To kinky tez Maciek?
Skleroza chyba, c'nie Maćku? 24 lutego życzenia Ci tu na forum składałem jako imiennikowi :P ;)
Mawis pisze:
28 gru 2022, 18:03
my jesteśwa w Zarządzie jednego klubu
Ano, jo! Teraz ja miałem nawrót sklerozy :lol:
darkman pisze:
Zatem dobrze Maćku, że się odkryłeś jako pozytywny lizus
Bo ja Was tu chłopaki kocham wszystkich :romance-grouphug: na forum za to ile nowego świata muzyczno sprzętowego mi pokazujecie, należy się ludziom szacunek i podziw za wiedzę i chęć niesienia kaganka oświaty, nie ma wstydu o tym głośno mówić :)
A, że czasami się trochę rzucam przy polityce... no nikt nie jest idealny ;) Przy flaszce wszyscy byśmy się dogadali i zaśpiewali "stepie szeroki"... :mrgreen:
winylowy_luke pisze:
Polecam Deezer - bezstratna jakość bez żadnych durnych ulepszaczy
Ooo, dziękuję, zbadam temat! Mówimy o wersjach premium (płatnych) HiFi Tidal vs Deezer? Tidal zresztą jest chyba tylko płatny. Te wszystkie udziwnienia mqa to w HiFi plus tidala dopiero z tego co pamiętam.Ok, poczytam sobie, porównam te kbity/s itp...
Ostatnio zmieniony 28 gru 2022, 18:51 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Mich.G
Gramofon: Brinkmann

Post autor: Mich.G »

martin.h pisze:
28 gru 2022, 17:44
Mich.G pisze:
28 gru 2022, 17:09

A jak ma być z analogowych taśm matek jak było nagrywane w latach 90-tych ?
Bywają i takie historie i jest ich całkiem sporo :D
Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
Awatar użytkownika
Mawis

kinky pisze:
28 gru 2022, 18:37
Mawis pisze:
To kinky tez Maciek?
Skleroza chyba, c'nie Maćku? 24 lutego życzenia Ci tu na forum składałem jako imiennikowi :P ;)
Mawis pisze:
28 gru 2022, 18:03
my jesteśwa w Zarządzie jednego klubu
Ano, jo! Teraz ja miałem nawrót sklerozy :lol:
darkman pisze:
Zatem dobrze Maćku, że się odkryłeś jako pozytywny lizus
Bo ja Was tu chłopaki kocham wszystkich :romance-grouphug: na forum za to ile nowego świata muzyczno sprzętowego mi pokazujecie, należy się ludziom szacunek i podziw za wiedzę i chęć niesienia kaganka oświaty, nie ma wstydu o tym głośno mówić :)
A, że czasami się trochę rzucam przy polityce... no nikt nie jest idealny ;) Przy flaszce wszyscy byśmy się dogadali i zaśpiewali "stepie szeroki"... :mrgreen:
winylowy_luke pisze:
Polecam Deezer - bezstratna jakość bez żadnych durnych ulepszaczy
Ooo, dziękuję, zbadam temat! Mówimy o wersjach premium (płatnych) HiFi Tidal vs Deezer? Tidal zresztą jest chyba tylko płatny. Te wszystkie udziwnienia mqa to w HiFi plus tidala dopiero z tego co pamiętam.Ok, poczytam sobie, porównam te kbity/s itp...
No baa, za tlusto na święta to i skleroza wlazła :D
Poza tym podpisuję sie pod kagankiem itp. to jest świetne ze człowiek na starość horyzonty poszerza :)
Co do Tidala to ja dostałem w gratisie rok abonamentu jak przedluzalem umowę w plusie na komórkę. Wiec skorzystałem. Jak sie skończy obyczaje tego Deezera jesli jest darmowy a jak nie to wroce do Spotify.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Nocne słuchanie.
Audiofile twierdza , że lepiej słychać ;)

Miles Davis Sketches Of Spain
https://www.discogs.com/release/4923105 ... s-Of-Spain
20211209_123656.jpg
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
ODPOWIEDZ