Jakośc tłoczenia dziś, a kiedyś

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
eenneell

Post autor: eenneell »

Otóż to!

Płytę, żeby doprowadzić do stanu "nieodtwarzalnego" to trzeba się troszkę postarać!
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Dużo łatwiej popsuć CD, czy kasetę magnetofonową.
Obrazek
Awatar użytkownika
falon

Post autor: falon »

no to muszę sprawdzić u kogoś na innym sprzęcie, tylko nikogo tu nie znam z gramofonem dobrym
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

falon pisze:Sprzetu bym tu nie obstawial, bo plyta ma grac na gramofonie a nie na gramofonie najlepszym.
To nie obstawiaj i dziw się dalej czemu płyty przeskakują.
Wolisz rozwiązywać problemy czy być upartym?
falon pisze:Tani gramofon kiepskiego wykonania plyty nie tlumaczy.
Zapewne nie, ale tani czy też kiepski (albo jedno i drugie) gramofon, który słabo radzi sobie z odtwarzaniem, nie będzie w stanie dać dobrego odzwierciedlenia wykonania płyty.
falon pisze:no to muszę sprawdzić u kogoś na innym sprzęcie, tylko nikogo tu nie znam z gramofonem dobrym
Jakiś znajomy sprzedawca może? Najwyżej przytargaj jakiś starszy gramofon z car bootu czy innego charity shopu :)
Albo ustaw swojego Denona, jeśli nie jest ustawiony ("ustawili mi w sklepie/w fabryce" możesz włożyć między bajki). To jest DP-200F czy coś innego?

Swoją drogą, ta sprawa już trochę wykracza poza temat bo zajmujemy się bardziej konkretnym sprzętem aniżeli kwestią "nowe, a stare płyty".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

falon pisze:Sprzetu bym tu nie obstawial, bo plyta ma grac na gramofonie a nie na gramofonie najlepszym.
Płyta ma grać na poprawnym gramofonie.
poprawny gramofon ma odtwarzać wszystkie płyty, z wyjątkiem egzemplarzy ewidentnie wadliwych , uszkodzonych, czy nienormatywnych, jednak wiele dobrych gramofonów przeważnie radzi sobie nawet z tymi wadliwymi, uszkodzonymi i nienormatywnymi płytami.
Obrazek
zbyszek1982

Re: Jakośc tłoczenia dziś, a kiedyś

Post autor: zbyszek1982 »

falon pisze:no to muszę sprawdzić u kogoś na innym sprzęcie, tylko nikogo tu nie znam z gramofonem dobrym
Nie wiem, gdzie jest "tu", ale zawsze możesz zabrać płytę pod pachę i wybrać sie do jakiegoś salonu audio na odsłuch.
Awatar użytkownika
falon

Wojtek pisze:
Swoją drogą, ta sprawa już trochę wykracza poza temat bo zajmujemy się bardziej konkretnym sprzętem aniżeli kwestią "nowe, a stare płyty".
Zawsze możesz zamknąć oczy, nie czytać czy cokolwiek innego.
Wojtek pisze: To nie obstawiaj i dziw się dalej czemu płyty przeskakują.
Wolisz rozwiązywać problemy czy być upartym?.
Akurat z tobą rozmowa nie sprawia mi przyjemności więc nie musisz się udzielać. To tak jak bym mógł mieć prośbę żebyś trzymał się z dala od moich postów, mimo, że to twoje forum. Dzięki z góry i sorki za bezpośredniość.
zbyszek1982 pisze: Nie wiem, gdzie jest "tu", ale zawsze możesz zabrać płytę pod pachę i wybrać sie do jakiegoś salonu audio na odsłuch.
Ha, co ty, tu nie znajdzie (Cork) takowego saloniku, tu wszytsko w małym wymiarze jest. Szansa w jednym miejscy, ale na czym tam odtwarzają to nie wiem.
vinylpiotrek pisze: Płyta ma grać na poprawnym gramofonie.
poprawny gramofon ma odtwarzać wszystkie płyty, z wyjątkiem egzemplarzy ewidentnie wadliwych , uszkodzonych, czy nienormatywnych, jednak wiele dobrych gramofonów przeważnie radzi sobie nawet z tymi wadliwymi, uszkodzonymi i nienormatywnymi płytami.
No tak, I wsio gra u mnie oki. Chodzi o tych kilka płyt, o opinie nie tylko moje o nich. Skoro gramofon zły to powinien robić więcej problemów a nie tylko na kilku nowych, dlatego uważam że tłoczenie skopane.

Ja rozumiem że lepszy gramofon mógłby rozwiązać problem ale chyba nie o to tu chodzi żeby lepszy gramofon kupić dla skopanych płyt tylko dla lepszego dzwięku.

ps. większe obciążenie "główki" też nie pomaga.
Dual CS 704; Denon PMA-355UK; Infinity Reference 30; CD Marantz CD6000OSE; Tape Sony TC-KB820S QS
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 12:20 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

falon pisze:Zawsze możesz zamknąć oczy, nie czytać czy cokolwiek innego.
Nie mogę, sory. Obowiązki.
falon pisze:Akurat z tobą rozmowa nie sprawia mi przyjemności więc nie musisz się udzielać. To tak jak bym mógł mieć prośbę żebyś trzymał się z dala od moich postów, mimo, że to twoje forum. Dzięki z góry i sorki za bezpośredniość.
Spoko. Nie muszę pomagać skoro ma to Ciebie z jakiegoś powodu unieszczęśliwiać.
Lekcja życia dla Ciebie: nie pluje się na tych co podają Tobie rękę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

blackholesun pisze:nie będziesz niszczył sobie płyt.
Z niszczeniem to bez przesady, te badziewia akurat jakoś bardzo drastyczne pod tym względem nie są.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

vinylpiotrek pisze:Z niszczeniem to bez przesady, te badziewia akurat jakoś bardzo drastyczne pod tym względem nie są.
W sumie nie wiemy do końca co to jest, czy to DP-200F czy DP-300F, ale jedno i drugie ma chyba w standardzie AT-3600, a to jeszcze nie taki destruktor ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
falon

Ja bede kupowal lepszy ale nie teraz.
Bede patrzyl raczej cos z polski. Ale jak kupuje to dobrze i pewnie bedzie ok 1-2k zl a teraz takie wydatki nie wchodza chwilowo w gre. Dosc poszlo na plytki.
Ja w irlandii i tu nic nie ma. Uk to tu nie jest.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wracając do tematu głównego, dzisiaj przy nowych realizacjach ponoć szczęściem jest jak etykiety są centralnie wprasowane :)
Nie spotkałem się z tym jeszcze osobiście, ale od czasu do czasu pada taki głos na forum, przy opisach czy recenzjach.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
falon

Dziś mi przyszedł Slayer Undisputted.... 2 x 10" rzadka wersja numerowana. Jedna strona z 4ech tak faluje głowicą, że pierwszy raz takie coś widzę. Tyle że to tu nie tyle label nie na środku tylko źle wytłoczone, źle wycentrowana jedna strona prasy, chyba.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

falon pisze:Jedna strona z 4ech tak faluje głowicą, że pierwszy raz takie coś widzę. Tyle że to tu nie tyle label nie na środku tylko źle wytłoczone, źle wycentrowana jedna strona prasy, chyba.
Albo jest to po prostu normalne. Wkładka i ramię mają prawo się trochę kiwać, tak w poziomie jak i w pionie.
Nie każda płyta ma idealnie spiralny rowek.

Wiem, że nie miałem już pomagać, ale od kiedy właściwie zbierasz winyle falon?
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ