Pomijając kwestię tej konkretnej płyty - dla mnie wartość kolekcjonerska nie jest ważna: ważna jest jakość brzmienia. Dlatego mając taki wybór wybieram wersje 45 rpm. Ten sam takt muzyki zajmuje sporo więcej długości rowka niż na płycie 33 rpm, więc i jest więcej miejsca na precyzyjne wycięcie w winylu wszelkich niuansów dźwięku. Kiedy wersja 2LP jest 33 rpm i nie zawiera żadnych bonusów w porównaniu do wersji 1LP (bywają takie wydania), też wybieram 2LP, też ze względu na jakość: na 2LP unika się "upakowania muzyki" blisko labela, co może źle wpływać na brzmienie.
Które edycje wybieracie? 1LP vs 2LP
- Carpenter
- Gramofon: Kenwood KP-990
Re: Które edycje wybieracie? 1LP vs 2LP
- Charwel
- Gramofon: Pioneer PL-70
Dziękuję Carpenter. Dla mnie też ważna jest jakość nagrań i dlatego kupię to wydanie.Carpenter pisze: ↑08 lip 2024, 12:15Pomijając kwestię tej konkretnej płyty - dla mnie wartość kolekcjonerska nie jest ważna: ważna jest jakość brzmienia. Dlatego mając taki wybór wybieram wersje 45 rpm. Ten sam takt muzyki zajmuje sporo więcej długości rowka niż na płycie 33 rpm, więc i jest więcej miejsca na precyzyjne wycięcie w winylu wszelkich niuansów dźwięku. Kiedy wersja 2LP jest 33 rpm i nie zawiera żadnych bonusów w porównaniu do wersji 1LP (bywają takie wydania), też wybieram 2LP, też ze względu na jakość: na 2LP unika się "upakowania muzyki" blisko labela, co może źle wpływać na brzmienie.
Pozdrawiam
Robert
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale jak wydanie 2LP jest na 33 RPM to w sumie bez różnicy, płacimy za dodatkowy materiał, a nie za lepszą jakość.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Potencjalnie jest trochę mniej interferencji z sąsiednimi, ciasno upakowanymi rowkami także to coś może też na 33 dawać. Ale i tak najważniejszy jest mastering konkretnego wydania. Także generalnie więcej płyt to lepiej ale w praktyce nie musi tak być.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Charwel
A właśnie.
Słucham teraz Soundgarden Down On The Upside na dwóch płytach, obie są wypchane do granic, a nie ma dodatkowych utworów. Na jednopłytowym mieszczą się wszystkie utwory. Czy to może mieć na jakość?
Robert
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem. Ten album chyba nie istnieje jako wydanie 1LP ?
https://www.discogs.com/master/11504-So ... ?format=LP
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Charwel
A no to wtopa… Myślałem, że jest. Dzięki Wojtek za naprostowanie.Wojtek pisze: ↑08 lip 2024, 16:18Nie rozumiem. Ten album chyba nie istnieje jako wydanie 1LP ?
https://www.discogs.com/master/11504-So ... ?format=LP
Pozdrawiam
Robert
- Charwel
Darkman do mnie już dojechała, ale jestem na urlopie i przebiegam dopiero za dwa tygodnie :/
Pozdrawiam
Robert
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Osobiście nie słucham brzmień i zasadniczo sprzętu też nie, ale jeśli mogę coś podpowiedzieć fanom brzmienia w sensie jakości nagrania, to bierzcie rzeczy na 78 RMP, to dopiero będzie transformacja myślenia uszami! Nie ma? Jeszcze? To trzeba poczekać lub prościej kupić sobie kompakta.
Generalnie realizacja w sensie masteringu to główna wytyczna jakości dźwiękowej płyty jako takiej. Ja jeszcze do tego dokładam proweniencję muzealniczo hisrotyczną, wtedy mam to co chcę i życzę sobie najchętniej 1st press czy to mono czy stereo. Oczywiście zbierać można jakkolwiek.
Dla brzmienia sensu stricte wystarczy sobie kupić Garceland, ale nie ten Elvisa. Wystarczy Paul Simon.

Generalnie realizacja w sensie masteringu to główna wytyczna jakości dźwiękowej płyty jako takiej. Ja jeszcze do tego dokładam proweniencję muzealniczo hisrotyczną, wtedy mam to co chcę i życzę sobie najchętniej 1st press czy to mono czy stereo. Oczywiście zbierać można jakkolwiek.
Dla brzmienia sensu stricte wystarczy sobie kupić Garceland, ale nie ten Elvisa. Wystarczy Paul Simon.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Generalnie tak, choć w matematyce nazywa się to warunek konieczny i niewystarczający.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Pewnie, że tak. Niektóre albumy mają tylko dwa mastery na przestrzeni lat i oba są kiepskie niewystarczająco.