Gdzie sa podane takie wzrosty. Mozesz dac jakis linkkrolix pisze:Pojawiły się dane za rok 2012. W USA wzrost sprzedaży winyli o 19%, w UK o 15%.
Rosnąca sprzedaż winyli
Re: 2011 - wzrost sprzedaży winyli w USA o 39%
- krolix
szczeze mowiac ciezko mi jest sie z tym zgodzic bo spotkalem sie z takim czyms takim. Cos chyba ktos kreci

- krolix
Z danych na grafice i w tekście wychodzi 17.948%. 

tam co innego jest ciekawe. Zobacz roczniki, czy w '96/'07 sprzedaz byla nizsza jak obecnie? Rozmawialem z dystrybutorem plyt od '95 roku i gdy to zobaczyl to tylko puscil oko i usmiech na twarzykrolix pisze:Z danych na grafice i w tekście wychodzi 17.948%.

- krolix
a ja niekrolix pisze:Jestem _pewien_, że teraz sprzedaje się więcej.

- vinylpiotrek
2011 - wzrost sprzedaży winyli w USA o 39%
Najbardziej podejrzany jest rzekomy wzrost w 1994, podczas gdy doświadczenie uczy, że 1993 to jakby ostatni rok starej ery.

- krolix
- Kocewicz
- Kontakt:
Co by nie mówić, rynek płyt i gramofonów jest ostatnio zauważalnie bardziej ożywiony niż dotychczas i to powinno cieszyć. Czas pokaże, czy kultura masowa wchłonie tą "modę", czy format pozostanie na dotychczasowym, bocznym torze 

Are you Shure?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyty winylowe pewnie sprzedają się w tym roku lepiej jak w zeszłym (przynajmniej w Polsce, chyba), ale jak ktoś mi powie, że w '93 czy '95 było o wiele gorzej niż teraz w tej kwestii no to sory, ale ktoś się pożegnał z rzeczywistością albo dane są brane gdzieś spod sufitu.
Ewentualnie są to jakieś cząstkowe szacunki, a nie faktyczne statystyki rynkowe

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- krolix
Z tego co pamiętam i co widzę, kiedy szukam różnych płyt, wynika że wielu wykonawców przestało w pierwszej połowie lat 90-tych wydawać winyle. Niektóre zaś kapele z Ameryki np. wydawały winyle jeszcze tylko w Europie, wykres zaś odnosi się do danych z USA. Nie wiem po co ktokolwiek miałby fałszować te wyniki. Te dane były zbierane przez Nielsena na bieżąco od 1991 roku. Wiadomo, że nie są to dane pełne, bo takich się zebrać po prostu nie da ale sądzę, że podważanie tego, iż pokazują one rzeczywisty trend jest bez sensu.Wojtek pisze:Płyty winylowe pewnie sprzedają się w tym roku lepiej jak w zeszłym (przynajmniej w Polsce, chyba), ale jak ktoś mi powie, że w '93 czy '95 było o wiele gorzej niż teraz w tej kwestii no to sory, ale ktoś się pożegnał z rzeczywistością albo dane są brane gdzieś spod sufitu.
W ogóle zaś nie rozumiem, jak można zastanawiać się nad tym, czy prawdą jest, iż z roku na rok obecnie sprzedaje się coraz więcej winyli.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mimo wszystko nie wydaje mi się, żeby w 1993 w USA sprzedano jedynie 300 tys. płyt winylowych i że od wtedy nastał tak jakby wzrost. Sory, za wcześnie na taki spadek względem chociażby 1990 czy 1989. Biorę tu też pod uwagę to jak długo jeszcze duże koncerny produkowały i sprzedawały gramofony, zanim nastała era, gdzie jedynie audiofilskie i niszowe firmy przejęły pałeczkę.krolix pisze:Z tego co pamiętam i co widzę, kiedy szukam różnych płyt, wynika że wielu wykonawców przestało w pierwszej połowie lat 90-tych wydawać winyle. Niektóre zaś kapele z Ameryki np. wydawały winyle jeszcze tylko w Europie, wykres zaś odnosi się do danych z USA. Nie wiem po co ktokolwiek miałby fałszować te wyniki. Te dane były zbierane przez Nielsena na bieżąco od 1991 roku. Wiadomo, że nie są to dane pełne, bo takich się zebrać po prostu nie da ale sądzę, że podważanie tego, iż pokazują one rzeczywisty trend jest bez sensu.
To się nie trzyma kupy po prostu

Ja też się dziwię, że są takie głosy tutajkrolix pisze:W ogóle zaś nie rozumiem, jak można zastanawiać się nad tym, czy prawdą jest, iż z roku na rok obecnie sprzedaje się coraz więcej winyli.Jak ktoś nie wierzy niech przejedzie się po Europie i zobaczy ile tam prosperuje sklepów z winylami, w tym zupełnie nowych, i jak wyglądają, skromne jeszcze kilka lat temu, stoiska z winylem w dużych sklepach sieciowych. Dla mnie uderzające są też informacje o wielkości kolejnych, współczesnych tłoczeń. Czasem wracam na stronę danej wytwórni i sam się dziwię, który robią już press i ile płyt się sprzedało do tej pory.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jak pamięcią "sięgam" w przeszłość to spadek sprzedaży winyli przypada na przełom 80/90lat...Wojtek pisze:Mimo wszystko nie wydaje mi się, żeby w 1993 w USA sprzedano jedynie 300 tys. płyt winylowych
Niestety nie pamiętam dokładnie roku (ale to chyba był rok 88, czy89?) dostałem od znajomego z Kanady kilka płyt (m. in. L.A. Women, U2 etc)
i wtedy zapadły mi w pamięć słowa; "w sklepach muzycznych (w Kanadzie) dziął winyli zaczyna być mniejszy niż CD"

I tak sobie myślę, że w połowie lat 90 "dział winylowy" mógł być na świecie w zaniku...
Reasumując to spadek sprzdaży winyli mógł mieć miejsce w roku 1993.
Gdyby ktoś wpadł na wykres sprzedawanych winyli/CD 1980/1990 to by nam wyjaśniło wiele "w tym temacie"

PS
Tak jak pamiętam słowa kolegi to niestety nie potrafię odtworzyć daty; czy to miało miejsce w 1987, czy 1990 roku

Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, 18:03 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
-
eenneell pisze:sprzedarzy

Będąc w Szwecji jakoś tak w 1990 pamiętam kupując kilka winyli w jakimś dość sporym sklepie muzycznym to dział cd był mniej więcej na równi z winylowym(patrząc na zajmowaną powierzchnię),ale już dwa lata później w tym samym sklepie płyty cd zajmowały dwa razy więcej miejsca,natomiast na "mieście" można było kupić fajne winyle z wyprzedaży za okazyjną cenę(nawet jak dla "biednego" Polaka).