Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Andy

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: Andy »

Winters pisze:faaaaajne płyty :)

Czy to kupowane jeszcze w czasach przedinternetowych, czy współczesne importy?
To wszystko pierwsze orginalne tloczenia. Tych wspolczesnych reprintow raczej nie kupuje, chociaz kilka mam.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Andy pisze:To wszystko pierwsze orginalne tloczenia.
To widać, ale chodziło mi o to, w jaki sposób je zdobywałeś. Czy jeżdżąc po świecie, kupując w Polsce czy np. przez eBay?
DIOMEDES KATO
Andy

Winters pisze:Czy jeżdżąc po świecie, kupując w Polsce czy np. przez eBay?
Te widoczne na fotce to w zdecydowanej wiekszosci ebay, ale kupowane dawno jakies 10-14 lat temu, kiedy jeszcze mozna bylo je kupic w rozsadnej cenie. Tylko "Crazy Mabel" widoczna z prawej strony u gory kupilem kiedys w sklepie w Amsterdamie.
Andy

Reymont pisze:Tak sobie przeliczyłem na szybko. Mnie zebranie takiej kolekcji, przy obecnym tempie, zajmie jeszcze tylko jakieś 600-700 lat :D
Bez przesady. Mnie zajelo to okolo 30 lat. :geek:

Moja pierwsza milosc.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Wunderbar! Kto pomazał flamastrem Squawk?
Tym bardziej podziwiam, że płyty Budgie nie należą do tanich; osobiście posiadam tylko Never Turn Your Back on a Friend
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Andy

Tyrystor pisze:Wunderbar! Kto pomazał flamastrem Squawk
To sa orginalne autografy projektanta okladki Rogera Deana. Never Turn Your Back on a Friend tez jest przez niego podpisana.
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Andy. W związku z moją zakrętka na awangardową nazwijmy ją rockowa muzykę japońską zapytam. Masz w swoich zbiorach coś z tych kręgów? A ... i jeszcze francuski pokręcony rok typu Magma, Gong /Allenowski/ ?
Andy

Robert007Lenert pisze:Andy. W związku z moją zakrętka na awangardową nazwijmy ją rockowa muzykę japońską zapytam. Masz w swoich zbiorach coś z tych kręgów? A ... i jeszcze francuski pokręcony rok typu Magma, Gong /Allenowski/ ?
Jezeli chodzi Ci o takie kapele jak: J.A. Ceasar, Les Rallizes Dénudés, Taj Mahal Travellers czy z nowszych Kōenjihyakkei, to mam po kilka ich cd. Mam tez kilkanascie bardziej przystepnych plyt japonskich jak: Blues Creation, Far East Family Band, Flower Travellin' Band, Speed Glue & Shinki i kilka innych.

Magmy i Gongu mam po kilka plyt na winylu , a Magmy tez cala dyskografie na cd. Obydwie kapele widzialem tez na zywo, w tym Magme dwukrotnie. :D
Robertson

Post autor: Robertson »

A teraz tak na poważnie ...przepiękna kolekcja ...gratulacje :clap: Nasuwa mi się mnóstwo pytań ..pozwolisz , że ograniczę się tylko do kilku najważniejszych. Masz to wszystko w jakiś sposób skatalogowane czy tylko głowa i pamięć i w ogóle się "łapiesz" w tym wszystkim co posiadasz ? Iiii...dublujesz czasami swoje zbiory czy raczej ograniczasz się do 1 st pressa a reedycji się wyzbywasz?
Andy

Robertson pisze: Masz to wszystko w jakiś sposób skatalogowane czy tylko głowa i pamięć i w ogóle się "łapiesz" w tym wszystkim co posiadasz ?
Mam skatalagowane w Ms Access ale nic mi to nie dawalo, bo w sklepie nie pamietalem i czesto kupowalem to co juz mialem. Od lata zeszlego roku zaczalem wszystko wpisywac w RYM ale do tej pory udalo sie mi wpisac jakies 35-40% kolekcji. Jest to o tyle dobre, ze w sklepie moge sobie na smartfonie sprawdzic czy cos mam czy nie (przynajmniej to, co juz wpisane)
Iiii...dublujesz czasami swoje zbiory czy raczej ograniczasz się do 1 st pressa a reedycji się wyzbywasz?
Staram sie raczej zbierac orginalne pierwsze tloczenia, ale niestety nie wszystko mozna dostac. :roll: Czesto czynnikiem hamujacym jest cena rzadszych plyt. Kiedys probowalem zebrac wszystkie brytyjskie plyty wydane na swirl Vertigo. Udalo sie mi kupic mniej wiecej polowe z nich. Reszty juz raczej nie kupie, bo ceny tych rzadszych przekraczaja w tej chwili $1000.

Pozd.
A.
Robertson

Post autor: Robertson »

Jeszcze raz gratki ..czapka z głowy :clap:

A ja dziś odebrałem płytę...pierwszy w mojej kolekcji Maxi Singiel , który jest jednocześnie sentymentalną podróżą w lata 80 - te i szaleństwa na parkietach dyskotek . Trans X nie zapomnainy przebój "Living On Video" Dj - skie wydanie :lol: Echh...te szaleństwa do białego rana ..Park ,Hybrydy ,Remont, Stodoła :dance:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Fafikdog

Post autor: Fafikdog »

Może nie zaraz do Kolekcji, ale część prezentu otrzymanego dziś od Koleżanki z pracy.
Płyty szelakowe wraz z klaserem (?) i kilka singli oraz pocztówek (nie wszystko jest na zdjęciu).
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Music Angel Meng X8 upgrade by LampizatOr (Fikus)
Indiana Line Tesi 561
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Fafikdog pisze:Płyty szelakowe wraz z klaserem (?) i kilka singli oraz pocztówek (nie wszystko jest na zdjęciu).
Coś fajnego w tych siódemkach jest?
DIOMEDES KATO
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Fafikdog pisze: Płyty szelakowe wraz z klaserem (?) .
A mylisz, że nazwa "album" to skąd się wzięła?
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

Ride - legenda shoegaze' u, tuż zaraz po My Bloody Valentine. Moja ulubiona płyta "Going Blank Again" doszła z Amazonii. Jest to reedycja, bo oryginały z 1992 r. osiągają troszkę za duże ceny. Mam trochę zastrzeżeń co do jakości okładki i labeli (jeden został niedokładnie przyklejony i ma pęcherzyki powietrza). Oczywiście koperty są bez folii antystatycznych, ale to akurat nie problem. Wszystko rekompensuje jakość dźwięku :)

Obrazek
ODPOWIEDZ