UD1S - nowa jakość wydawnictwa MFSL

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cracker

Re: UD1S - nowa jakość wydawnictwa MFSL

Post autor: Cracker »

Tarkus pisze:
17 maja 2020, 22:01
Gdyby wznowili któryś z pierwszych czterech Zeppelinów
Wydali "dwójkę"
Tarkus pisze:
17 maja 2020, 22:01
Cracker pisze: ↑02 maja 2020, 18:07Teraz po każdym przesłuchaniu wydaje mi się że jest ich mniej ale może to tylko autosugestia.
Czytałem chyba kiedyś w jakichś materiałach od nich, że niektóre egzemplarze ich płyt mogą wymagać "dotarcia" i że igła z czasem sama wszystko załatwi
viewtopic.php?p=143994#p143994

Problem w tym że inne płyty UD1S brzmiały perfekcyjnie od pierwszego razu i nie wymagały "dotarcia".
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Cracker pisze:
17 maja 2020, 22:11
Wydali "dwójkę"
Kiedy, teraz? Można jeszcze zamawiać?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Cracker

Tarkus pisze:
17 maja 2020, 22:23
Cracker pisze:
17 maja 2020, 22:11
Wydali "dwójkę"
Kiedy, teraz? Można jeszcze zamawiać?
W 1982 roku.
Teraz kosztuje średnio 200 dol. w stanie NM a 500 dol. zafoliowana. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Cracker pisze:
17 maja 2020, 22:28
W 1982 roku
O tym wydaniu wiem. Myślałem, że wznowili. Na "czwórkę" też bym się nie obraził. :)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Przyjszli mofiki i przypomniałem sobie od razu jak bardzo nie cierpię boxów. Napchają tam pełno książeczek, zdjęć i innej makulatury, co ją raz w życiu obczaję, a cennego miejsca to zabiera na półce tyle co 4 podwójne albumy albo i 7 pojedynczych. Nawet reprint oryginalnej okładki dodali bo mofikowe okładki prezentują artwork jako miniaturkę w takiej aksamitnej jakby antyramie z wytłoczonym na złoto logiem MoFi. W środku każdej okładki jest kolejna, tym razem biała tektura i dopiero płyta. Oczywiście każdy dysk ma swoją osobną okładkę z wytłoczoną złotem listą utworów. Nikt ci nie sprzeda tyle kartonu co Mofi :lol:
Jednak ważniejsze od makulatury było dla mnie sprawdzenie czy faktycznie UD1S to rewolucja czy ewolucja w stosunku do doskonałych mofikowych produkcji 2x45rpm GAIN2.
Jednoznaczną odpowiedź otrzymałem natychmiast. Wejście gitary akustycznej w otwierającym „Fragile” utworze „Roundabout” było tak elektryzujące że postawiło mi włosy na ciele. Zara, zara…to nie mój sprzęt! Nie moje kolumny i nie mój pokój do słuchania. Gdzie ja jestem ? W studio ? Potem było już tylko lepiej. Usłyszałem najlepiej fakturowany bas w życiu, najlepszą dynamikę, separację i równowagę tonalną. Nie trzeba się wsłuchiwać i zastanawiać co lepsze bo ten dźwięk po prostu zabija. To jest przeskok jakościowy jakiego naprawdę się nie spodziewałem.
O ile Yes mnie wykręciło jak ścierkę o tyle Mingus powycierał mną podłogę. Jezuuu jak tam powietrze wibruje w dęciakach, jak ślina gotuje się w ustnikach, jak poskrzypuje pedał od hi-hata. Każdy instrument jakby wycięty z tła, niezależnie od poziomu dźwięku słyszalny pojedynczo i wyraźnie do bólu. Wunderlich dał czadu. Wspaniale się tego słucha.
Pozostaje pytanie czy koszt 850pln za płytę nie jest wygórowany. Mofi uważnie obserwuje rynek i widzi, że ich limitki nie tanieją, a wręcz przeciwnie. Dysponując technologią UD1S nie boją się wistować takich cen bo są poza zasięgiem konkurencji. Pozostaje mieć nadzieję, że będą to wydawnictwa rzadkie i wyjątkowe bo inaczej będzie można zbankrutować. Oczywiście nie Crackerowi, który wszystkie płyty dostaje od Mofi za darmo w zamian za sianie propagandy :mrgreen:
Załączniki
m1.jpg
m2.jpg
m3.jpg
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

Myszor pisze:
22 maja 2020, 18:57
Zara, zara…to nie mój sprzęt! Nie moje kolumny i nie mój pokój do słuchania. Gdzie ja jestem ? W studio ? Potem było już tylko lepiej.
Jak byś mi to z ust wyjął. Dlatego wcześniej milczałem bo spodziewałem się dokładnie takiej twojej reakcji ;)
Muszę tu wyraźnie zaznaczyć że KOLOSALNĄ różnicę "na plus" słychać już od pierwszych sekund.
Mam Mingusa od MOV, jest to naprawdę ekstra brzmiące wydanie ale :lol: wdeptane zostało w błoto. Głuchy by usłyszał różnicę. Nie wiem jak to robią.
Osobiście już wiem, że mam problem. Jak czegoś zasmakuję dobrego to ciężko potem sobie odmówić :doh:
Na szczęście przyszłe Mofikowe wydania UD1S jakoś nie przemawiają do mnie więc jestem w miarę safe ;). Może wam coś podpasuje:
1. Blood Sweat & Tears - Blood Sweat & Tears - UltraDisc One Step UD1S - 45rpm 180g 2LP Box
2. Paul Simon - Still Crazy After All These Years - UltraDisc One Step UD1S - 45rpm 180g 2LP Box
3. Stevie Ray Vaughan - Couldn’t Stand The Weather - UltraDisc One Step UD1S - 45rpm 180g 2LP Box Set
4. Theloniouis Monk - Monk's Music - UltraDisc One Step SuperVinyl - 45rpm 180g 2LP Box Set
5. Electric Light Orchestra - Eldorado - UltraDisc One Step UD1S - 45rpm 180g 2LP Box

Natomiast najszła mnie ochota na zakup od konkurencji Hugh Masekela - Hope - 45rpm 200g 2LP. Analogue Productions.
https://snvinyl.co.uk/epages/eshop94330 ... J%20117%22
Da się drożej ale nie widzę sensu ;)
https://snvinyl.co.uk/epages/eshop94330 ... 0117-45%22
To może być ciekawe doświadczenie :D
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

SimonTemplar pisze:
22 maja 2020, 19:57
Electric Light Orchestra - Eldorado - UltraDisc One Step UD1S - 45rpm 180g 2LP Box
Bardzo jestem ciekaw, jak ELO brzmi w takim wydaniu :?:
Pozostaje mi czekać na Boże Narodzenie, Wielkanoc, imieniny, urodziny tudzież rocznicę ślubu (okrągłą rzecz jasna), lub wszystkie te rzeczy na raz :shifty:
Awatar użytkownika
Myszor

SimonTemplar pisze:
22 maja 2020, 19:57
Na szczęście przyszłe Mofikowe wydania UD1S jakoś nie przemawiają do mnie
A skąd czerpiesz informacje co będzie dalej wydawane ? Bo na ich stronie nie znalazłem.
Ja bym tego Simona :lol: i ELO przygarnął.
Faktycznie katalog mofi jest układany raczej pod rynek amerykański i ja też na szczęście nie pożądam większości pozycji.
Aha Fragile mam numer 6169/7500 więc niebawem się skończy o ile mają FIFO ;)
Mingus dopiero drugi tysiąc leci bo bardziej niszowa muza pewno.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Myszor pisze:
23 maja 2020, 10:20
A skąd czerpiesz informacje co będzie dalej wydawane ? Bo na ich stronie nie znalazłem.
Ano sugeruję się tym co Scott Nangle na swojej stronie wypisuje: https://snvinyl.co.uk i się do tej pory sprawdza.
Nie wiem jak on to robi ale wie dużo wcześniej co będzie wydawane. Na ten przykład o Mingusie i innych to już wiedziałem z pół roku wcześniej zanim był oficjalny komunikat. Nawet Cracker co ma z nimi połapane :mrgreen: nie wiedział nic o Mingusie :mrgreen:
Myszor pisze:
23 maja 2020, 10:20
Mingus dopiero drugi tysiąc leci bo bardziej niszowa muza pewno.
Tak. Dzisiaj znów mi pisali że restock zrobili i już dostępne.
Awatar użytkownika
Cracker

Myszor pisze:
Zara, zara…to nie mój sprzęt! Nie moje kolumny i nie mój pokój do słuchania. Gdzie ja jestem ? W studio ?
No i właśnie taki efekt chciano uzyskać wydając tę serię; przybliżyć słuchacza do materiału źródłowego z którego powstaje płyta czyli dźwięku z taśmy matki.
Pominięcie dwóch poziomów produkcji, nowa cicha masa winylowa i limitowane użycie converterów w procesie tłoczenia przynosi jak widać porządany rezultat
Myszor pisze:
Wspaniale się tego słucha.
Nizaprzeczalnie. ;)
Myszor pisze:
Dysponując technologią UD1S nie boją się wistować takich cen bo są poza zasięgiem konkurencji.
Konkurencja jest i mam nadzieje że się rozwinie bo jak do tej pory wydali tylko jeden tytuł i ucichli :(
Analogue Productions wydało "Axis: Bold As Love" w systemie UHQR mogącym konkurować z UD1S.
20200523_065715.jpg
Myszor pisze:
który wszystkie płyty dostaje od Mofi za darmo
Zadzwonię jutro do nich bo po takiej recenzji ich produktów i Tobie należy się coś za darmo. :lol:

P.S
A jak z jakością tłoczenia ?
Masz jakieś pyknięcia, kilknięcia czy inne brudy poprodukcyjne ?
Awatar użytkownika
Myszor

Cracker pisze:
23 maja 2020, 13:16
Masz jakieś pyknięcia, kilknięcia czy inne brudy poprodukcyjne ?
Na szczęście nie, a już się bałem po tym co napisałeś.
Widać ludzie wylali na nich wiadro pomyj za Fragile i się ogarnęli przy dodruku.
Także przekaż tam swoim, że jest git :mrgreen:
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Melduję się w klubie :)

Jeszcze jedna w drodze :dance:
Załączniki
20200605_114512.jpg
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Uuuuu! Lala :dance: będzie słuchane na całego. No to trzymaj się fotela :lol: a potem opisz wrażenia z przelotu ;)
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Cracker pisze:

Analogue Productions wydało "Axis: Bold As Love" w systemie UHQR mogącym konkurować z UD1S.
nie wiem może jestem inny ale nie potrafię słuchać tej i pierwszej płyty inaczej niż w mono :think: ale może się kiedyś naprostuję i zakupię te z AP
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Cracker

blispx pisze:
05 cze 2020, 12:38
Cracker pisze:

nie wiem może jestem inny ale nie potrafię słuchać tej i pierwszej płyty inaczej niż w mono :think: ale może się kiedyś naprostuję i zakupię te z AP
AP wydali tę płytę również w mono, ale dość szybko się rozeszła w przedsprzedaży i nie zdążyłem się załapać.
ODPOWIEDZ