Moja pierwsza płyta winylowa - wspomnienia

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cobra
Gramofon: SL-Q33

Re: Moja pierwsza płyta winylowa - wspomnienia

Post autor: cobra »

Pierwszy gramofon jaki pamiętam w domu to Fonica WG-417 Stereo Lux z czerwonymi głośnikami 8-)
Miałem może z 10 lat, może ciut mniej. Jeśli chodzi o płyty, to pamiętam Africa Simone (Ramaya), Krawczyka, jakąś Abbę, Tercet Egzotyczny, Franka Kimono, Jorocką, Sośnicką, Jacka Lecha itp. repertuar :lol:
Technics SL-Q33, Benz Micro Silver / Empire 2000 / Empire 4000 / Z-4s / MP-110 / Shure M75, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

M_alice pisze:
19 maja 2026, 18:33
Mieliśmy w domu troche płyt odtwarzanych na wyrobie Bambinopodobnym. Grzesiuk, jakieś kolędy, Mazowsze. Ale dla mnie pierwszą płytą, której słuchalem pewnie setki razy było to:
https://www.discogs.com/master/3926133- ... x-Album-98
Potem było długo nic i pierwsze wydanie Republiki. Africa mam do dziś, ale nie odważę się odsłuchac na nowej wkładce AT. Bambino prawie go dobiło.
Akurat tego, co podlinkowałeś, raczej nie mogłeś słuchać na Bambino, z dwóch zasadniczych powodów: czasu wydania i nośników :) Chodzi pewnie o tę wersję, czyli nasze wydanie LP "Ramaya":
https://www.discogs.com/release/1766776 ... ric-Simone
M_alice

Post autor: M_alice »

Felix1988 pisze:
19 maja 2026, 19:58
Akurat tego, co podlinkowałeś, raczej nie mogłeś słuchać na Bambino, z dwóch zasadniczych powodów: czasu wydania i nośników :) Chodzi pewnie o tę wersję, czyli nasze wydanie LP "Ramaya":
https://www.discogs.com/release/1766776 ... ric-Simone
No tak, sorki. Oczywiście mialem na myśli to nasze wydanie. A swoją drogą strasznie cenią dziś jego płyty.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

M_alice pisze:
19 maja 2026, 21:11
A swoją drogą strasznie cenią dziś jego płyty.
:D :D
Skądże? 20-30 zeta na alle, a na discogs od 5 zeta się cenią.
Afrik Siemion tani jak przystało na jego czas, której to próby albumy nie wytrzymały.
https://www.discogs.com/artist/206133-A ... 6rzv-rKSgI

Może cenią kolekcjonerzy, tego nie wiem bowiem nie znam żadnego siemionisty.
Ale w sensie, że cenią za walory muzyczno kompozytorskie, wykonawcze czy za pieniądze?
Bo w mojej opinii to ani za jedno ani za trzecie :)
M_alice

darkman pisze:
20 maja 2026, 09:31
Skądże? 20-30 zeta na alle, a na discogs od 5 zeta się cenią.
Nie tą jedną płytą Afric stoi. W zeszłym roklu widziałem jedną z jego płyt (może to była Aloha...) na alledrogo za 250 PLN... Widziałem też CD na Amazonie za 380... Pewnie kiedyś zrobię zkaupy w Raichu, tyle, że bardzo tego nie lubię. Bo muszę się wtedy zadawać z instytucją znaną jakoPoczta Polska.
aldek

Post autor: aldek »

Dobra, wyjdę tu na jakiegoś melonomana, ale pierwszą moją płytą była Ivo Pogorelic plays Chopin, zabawne żem miał ino jedną z dwu z serii, zdaje się że pierwszą.
Afrika Siemiona szanuje, podobnie jak Boney Ema, ich to uwielbiam na wieki za wykonanie Rasputina w Sopocie – wszyscy śpiewali „Rasputin, Rasputin, to był ruski sk...syn”. W ogóle ten cały pop z erefenu to był wyczes, jeszcze dziś jak uświadamiam wychowanych na Trujce, że Alphaville to był zespół z Munster, to aż się przewracają z wrażenia. Podobno jakimś cudem przez redaktorskie sito w 3PR przeszli, do dziś żałuję, że Modern Talking nie zdołało...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

M_alice pisze:
20 maja 2026, 20:03
na alledrogo za 250 PLN... Widziałem też CD na Amazonie za 380...
Oba portale nie stanowią wyznacznika wartości nabywczej płyt. stąd linkowałem discogs, pod względem cen bowiem jest dość wiarygodny, choć należy uwzglednić podaż i koszty dostawy, a co za tym idzie kraj ofertowy. Co ja widziałem w necie, to nawet mi się nie chce opowiadać :), nie cena lecz nabywca decyduje o wartości. W wątkach forum mamy link do Komedy za 40 000 i co z tego?
M_alice pisze:
20 maja 2026, 20:03
z instytucją znaną jako Poczta Polska.
Tak. Od 1558 r. Historia przytłacza? :D Czy coś innego :D ..?
M_alice

darkman pisze:
21 maja 2026, 07:59
Tak. Od 1558 r. Historia przytłacza? :D Czy coś innego :D ..?
Polska Poczta jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiadomo co się trafi. Dostarczą, nie dostarczą. Ukradną, zgubią. Zniszczą, odeślą do nadawcy...
W tegorocznych zakupach płytowych, dostarczanych przez PP, mają skuteczność 50%.
A Rasputin z 1978 to był chyba mój pierwszy singiel. W każdym razie jeśli chodzi o zagranicznych wykonawców.

Ja Komedy za 40K nie kupię, ale ja go nawet nie lubię. Za to dla japońskich zaibatsu, to tylko kieszonkowe. A fanów jazzu u nich nie brakuje.
ODPOWIEDZ