Falujące winyle

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Czesiol

Falujące winyle

Post autor: Czesiol »

Witam,

tyle się dobrego o winylach AP naczytałem, że postanowiłem sobie jednego zafundować.
Wybór padł na A Trick of the Tail 2 x 180g 45 rpm.
Zaraz po położeniu pierwszego krążka na talerz, zauważyłem, że płyta dość mocno faluje, zwłaszcza na stronie B.
To samo było z drugim krążkiem, więc postanowiłem wydanie odesłać i poprosić o nowe.
Nowy egzemplarz niestety miał identyczny problem, najwyraźniej obydwa pochodziły tej samej partii produkcyjnej.
Kolejna wymiana i tak nie była możliwa, bo sprzedawca nie miał więcej egzemplarzy na stanie.

Postanowiłem więc spróbować innego tytułu.
Tym razem wybór padł na Steely Dan Two Against Nature 2x180g 45 rpm.
Piękne wydanie, super brzmienie, ale płyty falują jeszcze gorzej jak poprzednie egzemplarze !

Problem z gramofonem mogę spokojnie wykluczyć, bo mam w zbiorze ponad sto winyli
i w zasadzie wszystkie są płaskie.
Zresztą gdy płyty położy sie na jakiejkolwiek płaskiej powierzchni, to widać gołym okiem, że jedna strona
ma wybrzuszenie a druga jest wklęsła.
A naklejki na stronach 2 i 4 nie leżą centralnie, tylko są lekko przesunięte.
Wysłałem zapytanie do obsługi klienta w AP ale bez odpowiedzi.
Czy ktoś y forum miał może podobny problem ?
Płytę na pewno zwrócę , bo w takim stanie nie jest warta tych pieniędzy.
Awatar użytkownika
Emiel
Gramofon: Thorens TD1500

Re: Falujące winyle

Post autor: Emiel »

Ja wymieniam tylko te falujące, na których słychać to falowanie, jak dla mnie takie fale są zbyt cykliczne w porównaniu do fal nad morzem.
Wymieniłam tak FSOL - ISDN trzy razy w dwóch sklepach i w końcu kupiłem używkę, pierwsze wydanie.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2026, 13:21 przez Emiel, łącznie zmieniany 3 razy.
Thorens TD 1500/2m Bronze/Lehmannaudio Black Cube lub Rotel RCD 1572 lub Luxman K-351 lub Bluesound Node 2i
i dalej Copland DAC 215 (jako preamp i ew. DAC)/Rotel RA 1592/Elac Vela FS 407 lub Copland DAC 215/Audeze LCD-XC
kable Audioquest
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Pytanie jak bardzo falują. Bo jak to jest 1-2mm różnicy to ja się tym nie przejmuje.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Czesiol

Post autor: Czesiol »

Na moje oko jest wiẹcej jak 2 mm. Igła trzyma sie wprawdzie rowka ale ja na to falowanie patrzeć nie mogẹ.
Mam nagranie.
Czy jest możliwość wstawienia krótkiego filmiku ?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jest, na youtube i zalinkować. A to pofalowanie z brzegu czy na środku?

Miałem podobną sytuację z Pink Floyd Live at Knebworth. Po dwóch wymianach płyta trafiła na półkę (ładnie, pionowo, średnio ciasno ustawiona). Po roku znowu trafiła na talerz i okazało się że się wyprostowała. Także cuda czasem się zdarzają.

Na jedną stronę trochę może też pomóc docisk (najlepiej lekki ale z dokręcaniem). Ja na płyty takie używam pierścienia zewnętrznego, Kenwood DS-20 a jak już mi się totalnie nudzi to przyssawki Audio Technica AT-666. Generalnie też można prostować na ciepło z różnym powodzeniem.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2026, 14:30 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Czesiol pisze:
13 lut 2026, 14:12
Czy jest możliwość wstawienia krótkiego filmiku ?
Na youtube.

Ale tak zasadniczo - czy igła miała z tym jakiś słyszalny problem?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Czesiol pisze:
13 lut 2026, 12:54
A naklejki na stronach 2 i 4 nie leżą centralnie, tylko są lekko przesunięte.
O ile z pofalowaniem można dyskutować czy to tłoczenie czy przechowywanie (choć w wypadku nowych płyt stawiał bym na to pierwsze) to to już niedbalstwo producenta.
No i teraz pytanie czy tylko naklejka jest źle czy może i dziura niecentrycznie wybita i wkładka przy odtwarzaniu chodzi na boki.

W tym drugim wypadku ew. obejściem może być lekkie powiększenie otworu i centrowanie płyty ręcznie na talerzu, co jest upierdliwe solidnie.
Ewentualnie zamiana gramofonu na Nakamichi TX-1000 czy Nakamichi Dragon CT które mają system automatycznego centrowania płyt ;).
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ