Katalog płyt w telefonie.

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Charwel
Gramofon: Pioneer PL-70

Re: Katalog płyt w telefonie.

Post autor: Charwel »

marianoaitaliano pisze:
10 lip 2024, 02:04
Charwel pisze:
09 lip 2024, 22:01
Excela w takim razie też odpalę. Jakie dane tam wpisujecie?
Mam dwa osobne arkusze - jeden na duże płyty drugi na 7'' single ale w sumie mogły być na jednym, taka zaszłość :)
A dane które wpisuje:

- Rozmiar - Flexi 7'', 10'' lub 12''
- Rodzaj - Album/Kompilacja/Maxi-singiel/EPka
- Wykonawca - jak więcej niż jeden albo to kompilacja wielu wykonawców to wpisuje ''VA''
- Tytuł płyty a w przypadku singli piosenka ze strony A/B
- Nr katalogowy
- Rok wydania z okładki - wiem że płyta może być nowsza lub jest to reedycja ale pozwala mi to układać albumy sortując je chronologicznie.
- Uwagi dodatkowe - tu wpisuje różne ciekawe rzeczy dot. niestandardowych jak dla mnie tłoczeń np. francuskich, niemieckich, bułgarskich czy polskich tłoczeń płyt zagranicznych, dane o ilości płyt jak jest więcej niż jedna, dane o tym czy to reedycja, czy brak okładki albo w zastępczej okładce :)
Od około setnej płyty zacząłem prowadzić dodatkowe dwie kolumny:
- Data dołączenia do kolekcji i miejsce zakupu
- Cena zakupu (gdy prezent zostawiam 0 -ale generalnie pozwala mi to mniej więcej trzymać się zaplanowanego budżetu w miesiącu :))

I to w zasadzie wszystko :) Dodatkowo mam oznaczone polskie płyty innym kolorem komórki, bo trzymam je osobno. Kiedyś miałem jeszcze wpisaną lokalizację danej płyty w regale, w przypadku singli dochodził rozmiar otworu, rodzaj okładki - czy koperta czy picture sleeve ale było z tym za dużo zachodu w miarę rozrostu kolekcji.
Taak, mam drobnego Aspergera jeżeli chodzi o bazy danych
O ja Cię przepraszam 😳
No to muszę jakoś podręcznik do Excella zakupić 🤭
Spróbuję sobie tak arkusz zrobić.
Dzięki ☺️
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Charwel pisze:
10 lip 2024, 02:27
marianoaitaliano pisze:
10 lip 2024, 02:04
Charwel pisze:
09 lip 2024, 22:01
Excela w takim razie też odpalę. Jakie dane tam wpisujecie?
Mam dwa osobne arkusze - jeden na duże płyty drugi na 7'' single ale w sumie mogły być na jednym, taka zaszłość :)
A dane które wpisuje:

- Rozmiar - Flexi 7'', 10'' lub 12''
- Rodzaj - Album/Kompilacja/Maxi-singiel/EPka
- Wykonawca - jak więcej niż jeden albo to kompilacja wielu wykonawców to wpisuje ''VA''
- Tytuł płyty a w przypadku singli piosenka ze strony A/B
- Nr katalogowy
- Rok wydania z okładki - wiem że płyta może być nowsza lub jest to reedycja ale pozwala mi to układać albumy sortując je chronologicznie.
- Uwagi dodatkowe - tu wpisuje różne ciekawe rzeczy dot. niestandardowych jak dla mnie tłoczeń np. francuskich, niemieckich, bułgarskich czy polskich tłoczeń płyt zagranicznych, dane o ilości płyt jak jest więcej niż jedna, dane o tym czy to reedycja, czy brak okładki albo w zastępczej okładce :)
Od około setnej płyty zacząłem prowadzić dodatkowe dwie kolumny:
- Data dołączenia do kolekcji i miejsce zakupu
- Cena zakupu (gdy prezent zostawiam 0 -ale generalnie pozwala mi to mniej więcej trzymać się zaplanowanego budżetu w miesiącu :))

I to w zasadzie wszystko :) Dodatkowo mam oznaczone polskie płyty innym kolorem komórki, bo trzymam je osobno. Kiedyś miałem jeszcze wpisaną lokalizację danej płyty w regale, w przypadku singli dochodził rozmiar otworu, rodzaj okładki - czy koperta czy picture sleeve ale było z tym za dużo zachodu w miarę rozrostu kolekcji.
Taak, mam drobnego Aspergera jeżeli chodzi o bazy danych
O ja Cię przepraszam 😳
No to muszę jakoś podręcznik do Excella zakupić 🤭
Spróbuję sobie tak arkusz zrobić.
Dzięki ☺️
Spoko.
Maryjan reasumując, nie wiesz jakie masz wydania. :) Cała robota na nic.
Chronologicznie?
Bynajmniej. :D
Awatar użytkownika
BRob
Gramofon: SL 1710

Post autor: BRob »

Nie mam excela w telefonie, korzystam z apki Discogs, ale w komputerze owszem tak. Nie jestem kolekcjonerem przez duże "K", jak np. Darkman i nie wyszukuje konkretnych wydań, jest to dla mnie informacja drugorzędna w przeciwieństwie do chronologii oryginalnych wydań. To są dwie kolumny, na podstawie których widać od razu czy egzemplarz na półce jest z epoki czy współczesny.
Kolejność na półce - chronologia oryginalnych wydań :)

Oczywiście wszystko zależy od ilości posiadanych płyt, jak ktoś ma około 140 to można je parę razy w ciągu dnia poprzestawiać wg różnych kryteriów, ale przy kilku tysiącach zachowanie chronologicznej kolejności może być trudne a nawet niemożliwe. :D
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

A czy przypadkiem z Discogsa nie ma mozliwosci eksportu kolekcji do pliku excell? To by zalatwialo w duzej mierze sprawe.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Mawis pisze:
10 lip 2024, 08:55
A czy przypadkiem z Discogsa nie ma mozliwosci eksportu kolekcji do pliku excell? To by zalatwialo w duzej mierze sprawe.
Jest.
Ale... jeśli masz wydania, których nie ma w Discogs? To co wtedy? Ja mam trochę takich płyt. Mam je wtedy w Excelu, a jak mnie najdą chęci to dodaję do Discogs.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

mrcnoos pisze:
10 lip 2024, 09:04
Mawis pisze:
10 lip 2024, 08:55
Jest.
Ale... jeśli masz wydania, których nie ma w Discogs? To co wtedy? Ja mam trochę takich płyt. Mam je wtedy w Excelu, a jak mnie najdą chęci to dodaję do Discogs.
No te dodajesz sobie juz w excelku :) Ale podstawa jest i nie trzeba zaczynac wszystkuego od zera.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

BRob pisze:
10 lip 2024, 08:45
Nie mam excela w telefonie,
Rob u mnie to pokłosie starych czasów jeszcze gdy nie było gsm'ów, discogsa, a nawet sklepów z płytami w kraju, że o internetach nie wspomnę. Był excel "z pracy" :), potem to już tego było zbyt dużo by konwersować do czegoś itp. Apka z Discogsa podręcznie jest dla mnie wystarczająco dobra i wygodna, natomiast Excela to już mam tak ostatecznie jak chcę to widzieć.
Jakoś pod koniec XX wieku był taki programik public domain z płytki Końputer Świat dla katalogowania zbioru CD, ze skanowaniem właśnie - wtedy się spotkałem z tym po raz pierwszy o opierdzieliłem tym całą kolekcję CD'ków. Przypuszczam, że któraś z omawianych aplikacji jest rowinięciem tegoż.
marianoaitaliano
Gramofon: Toshiba SR-255

Post autor: marianoaitaliano »

darkman pisze:
10 lip 2024, 07:07
Maryjan reasumując, nie wiesz jakie masz wydania. Cała robota na nic.
W zasadzie nie przykładałem do tego większej uwagi, teraz musiałbym dopisywać matrixy w osobnej kolumnie do ponad 800 pozycji dużych i około 1000 małych - może kiedyś w jakis zimowe nudne wieczory? :) Ale zgadzam się, im wcześniej bym to zaczął tym lepiej.
ODPOWIEDZ