Czy jest moda na winyle- badanie

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

MarcinCRH pisze:marketing korporacji wciśnie z hukiem na rynek.
Gdzie Ty widzisz marketing korporacji na rynku winyli? Gdzies tam od biedy pojawi się gramofon w reklamach przy okazji promowania zupełnie innych produktów. Większość tego nie zauważa.
MarcinCRH pisze:obecna fala popularności płyty winylowej to okres przejściowy,
Z pewnością płyta winylowa nigdy już nie będzie nośnikiem dominującym. To jest i będzie nisza dla osób z trochę zasobniejszym portfelem.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Czy jest moda na winyle- badanie

Post autor: darkman »

MarcinCRH pisze:Kolega darkman precyzyjnie to ujął, obecna fala popularności płyty winylowej to okres przejściowy, pomiędzy podupadającym CD a "Fantastycznym, Zniewalającym, Najlepiej Brzmiącym Z Do Tej Pory Najlepiej Brzmiących, Błyszczącym" czymś, co marketing korporacji wciśnie z hukiem na rynek. Pewnie niektórzy pamiętają znikające regały z winylami w zachodnio europejskich cityMusic, Wom itp. te wyprzedaże LP i setki wszystkiego na CD. Historia kołem się toczy. Oczywiście towarzystwa tego forum to nie dotyczy, to "My" wykupimy za ćwierć ceny zalegające w sklepach, a Nam brakujące w kolekcjach płyty :dance:
Z wiekiem czas płynie co raz szybciej, więc niebawem się przekonamy...

Heh, no tak ale niszowy to elitarny niemal sensu stricte. Osobiście kupuję w monachijskim WOM od 1980 roku. I dobrze mi z tym. :dance:
Marketingu korporacji nie widzę, nie czuję, nie spotykam. Oczywiście Twój pogląd nie jest pozbawiony pewnej obserwacji rynkowej. Czy słusznej? Dziś tego nie ocenimy. Możemy jedynie polemizować.
Dla świadomego kolekcjonera o ukształtowanym od dawna guście i profilu, reklama czy moda, jaka by nie była - nie ma zasadniczego znaczenia.
Nośną jest dla mnie obserwacja ostatnich lat podaży na rynku kolekcjonerskim. Chodzi otóż o nieobyczajne dla ekonomii kapitałowej zjawisko wypierania towaru niskiej jakości przez towar (winyle) o wysokiej jakości i pochodzeniu (tłocznie, materiał, opakowanie, detal informacyjny). Nie jest źle. Doczekałem się.
Ceny skandaliczne dodam dla równowagi wypowiedzi, ale to inna bajka i temat. Dobre nigdy nie były.
Zresztą cechą dobrego kolekcjonera jest być zawsze lekko niezadowolonym, a zatem gonić króliczka.
Awatar użytkownika
MarcinCRH

Re: Czy jest moda na winyle- badanie

Post autor: MarcinCRH »

no i temat całkiem ciekawie się rozwinął ;)
chudy_b pisze:
MarcinCRH pisze:marketing korporacji wciśnie z hukiem na rynek.
Gdzie Ty widzisz marketing korporacji na rynku winyli? Gdzies tam od biedy pojawi się gramofon w reklamach przy okazji promowania zupełnie innych produktów. Większość tego nie zauważa.
MarcinCRH pisze:obecna fala popularności płyty winylowej to okres przejściowy,
Z pewnością płyta winylowa nigdy już nie będzie nośnikiem dominującym. To jest i będzie nisza dla osób z trochę zasobniejszym portfelem.
pod hasłem korporacje, trochę nieszczęśliwie, ukryłem koncerny 'płytowe'. Wystarczy wizyta w MM, Saturn lub empik (odpowiednio duży), coraz więcej nowości na winylu, zerkając do wątku 'reedycje' też sporo firmowanych przez potentatów. Kto i po co kupił katalog Polskich Nagrań? Może jestem idealistą: pewnie z dbałości o obcą dla nich kulturę a nie z chęci zysku. Ostatnio w którymś z tych sklepów przejrzałem sporą ilość polskich reedycji, wśród nich tytuły które za 4,99 (pierwsze wydania) trafiają na aukcje.
Tak, powoli wszystko stanie się rozrywką elit z zasobniejszym portfelem.
darkman pisze:...zjawisko wypierania towaru niskiej jakości przez towar o wysokiej jakości...
trywialnie, dla biznesu liczy się zysk, przebicie kosztu produkcji do ceny sprzedaży w przypadku CD jest zbyt łakomym kąskiem,
to co pojawi się w zamian będzie jeszcze bardziej dochodowe (zerknijmy na ceny e-book'ów - koszt produkcji, tantiemy...)

Czy ktoś z koleżeństwa interesował się nakładami 'polskich' wznowień? Kilka lat temu czytałem wywiad z właścicielem któregoś z polskich niezależnych wydawnictw płytowych. Powiedział, że winyle wydaje w nakładzie 50 sztuk bo tyle w Polsce sprzedaje...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

tkaz:
Dlaczego prosisz nas o pomoc anonimowo?
Ergo, skąd mamy wiedzieć czy ów ankiety posłużą do powstania jakiegoś artykułu, a nie np. do podjęcia decyzji biznesowej czy marketingowej?
Sory, ale jestem wyczulony na takie kwestie.

Też uważam ze na tego typu artykuł jest już nieco za późno, ale to też zależy od perspektywy jaka zostanie obrana przez autora.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ