Polecam również w języku angielskim

Hehe, nawet na tą płytę udało się im upchnąć zdjęcia

Ja w ogóle nawet nie zaglądam na polską wikipedię, chyba że artykuł dotyczy typowo polskich sprawWuwuzela pisze:Polecam również w języku angielskim![]()
Nic dziwnego. Swojego czasu jeden facet nawet opracował patent na zapis wideo na płytach winylowych.Wuwuzela pisze:Hehe, nawet na tą płytę udało się im upchnąć zdjęcia
kiedyś w sieci można było znaleźć komplet nagrań i fotografii z tej płyty (widzę, że teraz też można, ale w postaci prezentacji we flaszu)Wuwuzela pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Voyager_Golden_Record
Polecam również w języku angielskim![]()
Hehe, nawet na tą płytę udało się im upchnąć zdjęcia
niestety, takie realia. A teraz jest tylko gorzej, bo odkąd zablokowali edycję dla osób nie mających statusu "redaktora", to nawet poprawiać mi się nie chce. W angielskiej jakoś nie zablokowali i też żyją, a sądzę, że ilość potencjalnych spamerów w angielskiej wiki zdecydowanie przewyższa ilość spamerów w naszej wikipedii...Wojtek pisze:Ja w ogóle nawet nie zaglądam na polską wikipedię, chyba że artykuł dotyczy typowo polskich spraw
pomysłów na zapis wideła na płytach winylowych było kilka (np. Telefunken), były też pomysły zbliżone (CED RCA, LD), a pierwsze eksperymenty przeprowadził Baird (twórca telewizji elektromechanicznej) - zbudował gramofon z obrotami talerza zsynchronizowanymi z tarczą Nipkowa, i nagrywał obrazy na płytach gramofonowych (synchronizacja spowodowała m. in. że jak patrzymy na płytę to widzimy regularne wzorki). W latach 30-tych ktoś kiedyś dokonał również zapisu sygnału BBC (w systemie telewizji elektromechanicznej, chyba o rozdzielczości poziomej 30 linii - korzystając z niskiego pasma wykorzystywanego przez systemy telewizji mechanicznej) na domowej nagrywarce do płyt dźwiękowych; ani Baird, ani ten drugi ktoś nigdy nie odtworzyli swoich nagrań, co oczywiście nie oznacza, że nadal ich nikt nie odtworzył - zostały zrekonstruowane w latach 80-tych przez jakiegoś zapaleńca-fascynata cyfrowego przetwarzania sygnałuWojtek pisze:Nic dziwnego. Swojego czasu jeden facet nawet opracował patent na zapis wideo na płytach winylowych.
Pierwsze słyszę, ciekawe. Dziwacy Ci Polscy wikipedyściKrzyś pisze:niestety, takie realia. A teraz jest tylko gorzej, bo odkąd zablokowali edycję dla osób nie mających statusu "redaktora", to nawet poprawiać mi się nie chce.
Tego bym nie zaliczał do "winylowych"Krzyś pisze:były też pomysły zbliżone (CED RCA, LD)