Suszyć czy odsysać i inne dylematy ...
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Suszyć czy odsysać i inne dylematy ...
Czytam forum i przeglądam internety i wychodzi mi że są dwie szkoły:
- jedni uzywają myjek kontaktowych, czy tko typu konstii, czy też odkurzaczy
- inni używają ultradźwięków
Jedni mówią że bezdotykowo jest bezpieczniej dla płyty i dokładniej, drudzy, ze płyn zostaje i zapycha rowki...
Jako że zacząłem ostatnio składać własną i jeszcze nie zamknąłem projektu, chciałbym uzyskać efekt optymalny.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, jaki mechanizm Easzym zdaniem powinna mieć idealna myjka?
Czy same ultradźwięki i suszenie powietrzem, czy mycie ultradźwiękami i szczotkami/wałkami, potem płukanie i suszenie/odsysanie...?
Co było by przerostem formy nad treścią, jakie są potencjalne wady i ryzyko związne z różnymi rodzajami czyszczenia?
No i kolejny czynnik, myjka rozbudowana, inna niż najprostrza myjka/suszarka, będzie myła jedną płytę na raz, w sumie mi to by wystarczyło, bo cząsto nie kupuje płyt i nie mam potrzeby myć całości kolekcji... ale z czasem zawsze się nazbiera te parę płyt...
Coś tam wiem, jakąś wizję mam, ale ciekaw jestem innego punktu widzenia...
- jedni uzywają myjek kontaktowych, czy tko typu konstii, czy też odkurzaczy
- inni używają ultradźwięków
Jedni mówią że bezdotykowo jest bezpieczniej dla płyty i dokładniej, drudzy, ze płyn zostaje i zapycha rowki...
Jako że zacząłem ostatnio składać własną i jeszcze nie zamknąłem projektu, chciałbym uzyskać efekt optymalny.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, jaki mechanizm Easzym zdaniem powinna mieć idealna myjka?
Czy same ultradźwięki i suszenie powietrzem, czy mycie ultradźwiękami i szczotkami/wałkami, potem płukanie i suszenie/odsysanie...?
Co było by przerostem formy nad treścią, jakie są potencjalne wady i ryzyko związne z różnymi rodzajami czyszczenia?
No i kolejny czynnik, myjka rozbudowana, inna niż najprostrza myjka/suszarka, będzie myła jedną płytę na raz, w sumie mi to by wystarczyło, bo cząsto nie kupuje płyt i nie mam potrzeby myć całości kolekcji... ale z czasem zawsze się nazbiera te parę płyt...
Coś tam wiem, jakąś wizję mam, ale ciekaw jestem innego punktu widzenia...
- Michal35
Re: Suszyć czy odsysać i inne dylematy ...
I już sam sobie odpowiedziałeś

Ja używam z odsysaniem i płyty są czyste a najważniejsze label bezpieczny

Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- dale
Ja mówię o poprawnie wykonanej konstrukcji

Bawiąc się w adwokata diabła i chcąc sprowokowac do dyskusji, porównam to do myjni automatycznej i bezdotykowej

A powaznie, czy ktoś zauważył jakieś, nawet mikroryski, po kilkukrotnym użyciu myjek dotykowych?
- Michal35
No Wiesz, wcześniej używałem Knosti bez uszczelniaczy

Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Poprawnie czy nie poprawnie albo zaczekasz aż całość wyschnie albo ryzyko przy odkręcaniu zawsze jest.
Igła w gramofonie jest zazwyczaj diamentowa i od razu nie zabija płyty, także i miękkie szczotki od czasu do czasu jej nie zaszkodzą.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
Zakładam aktywne suszenie wentylatorem - w opcji bez odkurzacza.
Co racja, to racja. Trzeba tylko dbać by nic na nich nie osiadło.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2022, 12:46 przez dale, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Powoduje zasychanie brudu w rowkach
Dużo lepsze zwykłe suszenie grawitacyjne.
A najlepsze odsysanie myjką semiauto.
BTW, nie ma czegoś takiego jak myjka bezdotykowa. Soniczna do płyt z niewidocznym defektem granulatu (pęcherze powietrza itd) spowoduje wybicie dziurek na powierzchni winylowej.
(ćwiczone u mnie - generator małej mocy i u Blisa - generator większej, parokrotnie - straty spore

- Michal35
Nie wiem czy jest sens wałkować ten temat ponownie, jest na forum mnóstwo wpisów na ten temat, wystarczy poczytać.
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Ja myłem płyty myjką ultradźwiękową, a potem je odsysałem na Oki Noki. Takie rozwiązanie wydawać by się mogło optymalne.
Niestety myjka ultradźwiękowa się popsuła i została sama Oki Noki. Moim zdaniem taka myjka jest bezpieczna trzeba tylko wymieniać welurowe paseczki bo się wycierają, zaś szczoteczka z kozim włosiem pozwala je czyścić bez obawy o porysowanie.
Moim zdaniem kluczem do czystości jest płyn nie ultra dźwięki. Miałem płytę białą od roztoczy i po dwukrotnym jej umyciu specjalna miksturą mojego kolegi płyta jest nie do poznania. Tak więc jeśli miałbym wybierać to dobry płyn i odsysanie bo ten ostatni czynnik moim zdaniem jest istotniejszy niż ultradźwięki i ociekanie i suszenie płyty na stojakach.
Niestety myjka ultradźwiękowa się popsuła i została sama Oki Noki. Moim zdaniem taka myjka jest bezpieczna trzeba tylko wymieniać welurowe paseczki bo się wycierają, zaś szczoteczka z kozim włosiem pozwala je czyścić bez obawy o porysowanie.
Moim zdaniem kluczem do czystości jest płyn nie ultra dźwięki. Miałem płytę białą od roztoczy i po dwukrotnym jej umyciu specjalna miksturą mojego kolegi płyta jest nie do poznania. Tak więc jeśli miałbym wybierać to dobry płyn i odsysanie bo ten ostatni czynnik moim zdaniem jest istotniejszy niż ultradźwięki i ociekanie i suszenie płyty na stojakach.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- zelazny
Dale, mogłeś po prostu napisać tu viewtopic.php?f=26&t=29&start=1935. Zakładam, że chcesz wydrukować coś na wzór myjki Knosti. Gosh...
Temat z dupy jak nic.
Temat z dupy jak nic.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Zelazny co sie z Tobą porobiło w czasie tej przerwy??? Stales sie niemily, niegrzeczny, złośliwy i strasznie krytyczny...zelazny pisze: ↑09 gru 2022, 15:27Dale, mogłeś po prostu napisać tu viewtopic.php?f=26&t=29&start=1935. Zakładam, że chcesz wydrukować coś na wzór myjki Knosti. Gosh...
Temat z dupy jak nic.

Edit. Zamieniłeś sie z Wąsikiem i teraz on się msci?

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- zelazny
To nie złośliwość. Dale założył temat odnośnie długości labelów, gdzie odpowiedź jest prosta, a teraz tworzy temat z pytaniem, na które mógł spokojnie dostać odpowiedź w temacie jak czyścić płyty.
Jeśli nie mam racji to ok.
Jeśli nie mam racji to ok.
- dale
Napisałem, gdzie chiałem, od krytyki tego są moderatorzy i administratorzy - tak to działa na forach, dlatego - tak żebyś zrozumiał - uwaga z dupy...
Przegrałeś zakład.
Nie, to założenie że wie się lepiej - nieuprawniona arogancja/
Założył, bo chcę narysowac i wydrukowac zaciski uniwersalne - do wszystkich spotykanych płyt. A wymiary labeli trafiają sie różne. Ale żaden nie przekroczył 108mm - z tego co sie dowiedziałem do chwili obecnej.
A może w dziale DIY ? Bo tp przecież projekt...
Facet ma ewidentnie jakieś problemy, zero merytoryki, za to wcina się w kolejny temat. Może przydał by się jakiś strzał przed dziub?
- blispx
to zależy czym myjesz, w ultra używam Biomex, co rodzi konieczność późniejszego spłukania pod ON, sama woda destylowana + jakiś fotonal możnaby suszyć już w ultra ale skuteczność mycia już mniejsza, stosowania izo nie polecałem i się tego będę nadal trzymał
bardzo ważny jest płyn w pełni się z tym zgadzam, ale ultra są też ważne słowo klucz ich częstotliwość
Ostatnio zmieniony 09 gru 2022, 17:00 przez blispx, łącznie zmieniany 2 razy.
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- zelazny
Ok, tak, masz rację, nie jestem moderatorem.
Nie chciałem cię urazić, ale wyczułem analogię takiego pisania tematu po temacie, coś jak post po poście, kiedy ten wcześniejszy można edytować.
Mogłeś napisać w temacie jak czyścić płyty.
Sam się cofnij i przeanalizuj, nawet w temacie o labelach, sam dałeś do zrozumienia, że w zasadzie jest jeden rozmiar.
Nie chciałem cię urazić, ale wyczułem analogię takiego pisania tematu po temacie, coś jak post po poście, kiedy ten wcześniejszy można edytować.
Mogłeś napisać w temacie jak czyścić płyty.
Sam się cofnij i przeanalizuj, nawet w temacie o labelach, sam dałeś do zrozumienia, że w zasadzie jest jeden rozmiar.