Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tollo

Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: tollo »

Jakby ktoś potrzebował ogólnodostępną ściereczkę z mikrofibry. Polecam biedronkową w kwadratowym kartonie z trójkątnym okienkiem za 2.99zł. Są dwa rodzaje, jedna gładka (tą polecam) i druga frote taka.
Awatar użytkownika
wesh

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: wesh »

tollo pisze:Jakby ktoś potrzebował ogólnodostępną ściereczkę z mikrofibry. Polecam biedronkową w kwadratowym kartonie z trójkątnym okienkiem za 2.99zł. Są dwa rodzaje, jedna gładka (tą polecam) i druga frote taka.
Używam, naprawdę są spoko. Gładką do płyt, a frotte wycieram kurz z gramofonu.
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
misienka2008

Re: Odcisk folii na płycie.

Post autor: misienka2008 »

Witam

chciałbym zasugerować stworzenie listy stopniowania zabiegów oczyszczających płyty. W jakiej kolejności stosować Wasze sposoby, aby jak najmniej zaszkodzić płycie. Wpadła w moje ręce płyta Trubadurów " Oj, sobótka, sobótka " ze śladami kropel wody i chyba ( pierwszy raz to widzę; wygląda jak zatłuszczona ) śladami koszulki foliowej. Można gdzieś na forum obejrzeć zdjęcie płyty z takimi mankamentami? Admina uprzedzam; wyszukiwarka jest tu bezradna. Ja, niestety, nie mogę zamieścić zdjęcia mojej płyty.

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Odcisk folii na płycie.

Post autor: vinylpiotrek »

Normalnie umyj, jeśli faktycznie są ślady folii to nic na to nie pomożesz.
Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Odcisk folii na płycie.

Post autor: zoombie »

Czasem zabrudzenie płyty wygląda jak zawulkanizowana folia - przynajmniej ja raz miałem taki przypadek. Ponieważ akurat bardzo zależało mi na tej płycie, wziąłem i umówiłem się ze sprzedajacym, że jeśli to faktycznie przyklejona folia, to oddam płytę. Umyłem i nie oddałem, po myciu NM :D
misienka2008

Dzięki za odzew, vinylpiotrek.

Masz rację. Ale, mimo wszystko, taka lista kolejności byłaby przydatna dla amatorów do których się zaliczam. Jako tzw. ABC winylu. Można w ten sposób uniknąć durnych pytań które Was tak denerwują. Płyty trafiają do ludzi w różnym stanie a można im oszczędzić eksperymentowania w czyszczeniu płyt.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Odcisk folii na płycie.

Post autor: Wojtek »

misienka2008 pisze:Ale, mimo wszystko, taka lista kolejności byłaby przydatna dla amatorów do których się zaliczam.
Ta lista byłaby dość krótka, jeśli mamy rozważać polecane metody:
1. Na biedę - na sucho, jakąś polecaną szczotką.
2. Na konkret - na mokro, z miksturą.

Wszystko inne to już dalsze eksperymenty czy też przypadki szczególne.
misienka2008 pisze:Można w ten sposób uniknąć durnych pytań które Was tak denerwują.
Nie unikniemy. Przeceniasz zdolności tych, których od wczesnych lat szkolnych czytanie wywoływało ból głowy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
misienka2008

Wojtku,

tym samym zaliczyłeś mnie do 2 grupy, a ja się z tym nie zgadzam. Tu chodzi o wiedzę, ( mam na myśli akurat wypróbowany na forach sposób czyszczenia płyt klejem do drewna Ponal lub Patex; dla mnie jest to ostatni ( być może ) etap ratowania płyty ) a nie o zdolnośc do rozumienia przeczytanego tekstu.

Płyty są w różnym stopniu zanieczyszczone i wydaje mnie się, że przekazanie wiedzy w jakiej kolejności czyścić brudne płyty jest bardzo ważne. Chyba, że chcesz aby Twoje Ego decydowało o wszystkim jako o czymś nie do podważenia.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czołgista

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: Czołgista »

wesh pisze:
tollo pisze:Jakby ktoś potrzebował ogólnodostępną ściereczkę z mikrofibry. Polecam biedronkową w kwadratowym kartonie z trójkątnym okienkiem za 2.99zł. Są dwa rodzaje, jedna gładka (tą polecam) i druga frote taka.
Używam, naprawdę są spoko. Gładką do płyt, a frotte wycieram kurz z gramofonu.
Fakt , ścierka jest spoko,
używam, , 3-4 płyty dziennie to raz w tygodniu minimum ręczne pranie :clap:
i ok.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Odcisk folii na płycie.

Post autor: Wojtek »

Jakiej drugiej grupy? Przez "durne pytania" rozumiem te, które się w kółko powtarzają i to do nich się odniosłem. Na szczęście pytania z serii "czy skarpeta i mydło to wystarczający środek pielęgnacyjny?" już zdarzają się rzadko.

Podając powyższe 2 punkty pisałem o polecanych metodach. Czyszczenie płyty klejem do drewna osobiście zaliczam do tych niepolecanych/eksperymentów.

Jeśli by robić wielką listę wszelkich sposobów oczyszczania płyt (łącznie z chuchaniem na nie płucami czy miechem/wentylatorem) to ta lista faktycznie będzie bardzo długa. Tylko po co tak zestawiać ze sobą dobre i złe wzorce? To mnie tutaj najbardziej boli.

Nie tak dawno dostałem na PW od jednego z użytkowników swego rodzaju streszczenie długiego wątku o czyszczeniu płyt. Lada dzień postaram się to gdzieś umieścić w widocznym miejscu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
misienka2008

Nie bardzo wiem dlaczego nie polecasz metody " klejowej ". Jest bardzo skuteczna a klej nie wchodzi w reakcję z winylem.

Jest trochę z tym kłopotu, ale wyciągnąłem dzięki niej z niebytu dwie niemiłosiernie brudne płyty, które dostałem za darmo do eksperymentów. Mycie nie pomagało. Jedynym mankamentem jest to, że zaraz po zdjęciu kleju płyta piekielnie się elektryzuje i nie wiem czym to zneutralizować.

Nie próbowałem jeszcze czyścić płyt ze śladami folii, ale mam to w planach. Może poskutkuje.

Streszczenie to superpomysł. Dzięki od laika.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Odcisk folii na płycie.

misienka2008 pisze:Nie próbowałem jeszcze czyścić płyt ze śladami folii, ale mam to w planach. Może poskutkuje.
Nie ma prawa.
To nie jest zabrudzenie tylko nieodwracalne zmiany w samej płycie.
Umyj normalnie w miksturze i zobaczysz co z tego wyjdzie i nie zamęczaj głupimi pytaniami.
Ewentualnie wywal tą płytę do kosza.
Obrazek
misienka2008

Próbowałeś czyścić tego typu zanieczyszczenia klejem? Jeśli tak, to podziel się swoim doświadczeniem. Oszczędzę na czasie i przyznam Tobie rację.

Jeśli nie, to nie dawaj głupich odpowiedzi bo nie sprawdziłeś. Wierzysz a nie wiesz.

Jeśli nawet uda sie tylko częściowo coś poprawić to dla mnie jest już zysk. Dla Ciebie, widzę, nie. Dość łatwo wyrzucasz płyty do kosza.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Odcisk folii na płycie.

misienka2008 pisze:Jeśli nie, to nie dawaj głupich odpowiedzi bo nie sprawdziłeś. Wierzysz a nie wiesz.
Zrozum TO NIE MA PRAWA ZADZIAŁAĆ.
Tak samo klejem nie usuniesz rys, ani mydłem nie wyprostujesz krzywej płyty.
misienka2008 pisze: Dość łatwo wyrzucasz płyty do kosza.
Trubadurów tak,nawet jak ich ktoś lubi to ładny egzemplarz można dostać bez trudu za 5 zł.
Obrazek
misienka2008

Kto jest na płycie nie ma znaczenia. Znaczenie ma stopień i rodzaj zabrudzenia i sposób jak sobie z tym poradzić.

Nie mam zamiaru prostować płyt mydłem czy młotkiem w imadle. Chodzi o takie sposoby jak np. terpentyna balsamiczna eenneell'a. Nikt tego dotąd nie próbował, nie ocenił i dziwi mnie to. Każdy ma jakieś cenne płyty, których stan można poprawić.

Po jakie środki sięgnąć jeśli mycie nie pomaga?

Jak daleko można się posunąć w ich stosowaniu aby nie ryzykować uszkodzenia?

Na ile np. zwiększenie zawartości izopropanolu w miksturze forumowej wzmocni jej działanie?

Uszeregowanie WSZYSTKICH znanych ( przy tych nieudanych czy nie polecanych np. czerwony znak, Wojtku ) prób i sposobów byłoby dużym ułatwieniem również dla eksperymentatorów. Po co wyważać otwarte drzwi? Może ktoś weżmie pod lupę jakąś nieudaną próbę, zmodyfikuje ją i wyjdzie z tego coś nowego? O taką listę chodzi.

Ja mogę dołączyć jeszcze( oprócz kleju ) czyszczenie płynem do mycia okien. Im mniej składników tym lepiej. Nie mogę jeszcze osobiście w 100% ocenić jak to wpływa na trwałość płyt, ale na niemieckim Hi-Fi Forum stosują go od lat i nie skarżą się na zniszczenia. Wystarcza na długo; spryskiwacz jest oszczędny. Po odczekaniu ( 5-10 min. ) szoruję ją ostrożnie na macie przystrzyżonym do około 1 cm starym pędzlem do golenia. KONIECZNIE trzeba spłukać letnią wodą z kranu a potem wodą destylowaną. Bez takiej podwójnej kąpieli może zacząć trzeszczeć. Uwaga na polskie labele!

Tyle moich sugestii.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ