Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Darek

Post autor: Darek »

Robertson pisze:baaa...suche można porysować
zoombie pisze:Jeśli o mnie chodzi, to nie nazwałbym tego wycieraniem. Raczej "zbieram nadmiar płynu"
tak tylko sie pytam :lol:
Awatar użytkownika
grummer

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: grummer »

Znowu teoretyzujesz czy też może zgadujesz.
Już lepsza suszarka od sprzężonego powietrza (jakie są właściwości suszące zimnego sprzężonego powietrza?), a do odwirowania bym tego w ogóle nie przyrównywał.

Zrób test na skuteczność! Umyj talerz, a potem wysusz go sprzężonym powietrzem :D
Wybacz, ale kompletnie się z tym nie zgodzę. Płyta potraktowana suszarką się odkształca. Na szczęście powraca do normalnego kształtu po chwili, ale kompletnie nie polecam takiej metody. Sprężone powietrze akurat działa i wypróbowałem na jednej z płyt.

A wszystkie talerze wrzucam do piekarnika, żeby wyschły :D
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Darek pisze: Czy wy naprawde mokre plyty wycieracie?
No. Nigdy mnie to nie zawiodło.
DIOMEDES KATO
Darek

Post autor: Darek »

Winters pisze:No. Nigdy mnie to nie zawiodło.
Czy ja cos mowie ;) Tylko sie pytam :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

grummer pisze:Płyta potraktowana suszarką się odkształca. Na szczęście powraca do normalnego kształtu po chwili, ale kompletnie nie polecam takiej metody.
Ja też nie, bo to był w sumie żart ;)
grummer pisze:Sprężone powietrze akurat działa i wypróbowałem na jednej z płyt.
Ciekawostka. To już masz pierwsze mycie w końcu za sobą? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Nie, ale przed metodą piekarnikową tak suszyłem talerze i szklanki :dance:
Winyla potraktowałem sprężarką na sucho, żeby oczyścić z sierści i szczeciny. Płyta była gdzieś na farmie przechowywana :D
A mój pierwszy raz na mokro będę miał już niedługo. Bardzo się stresuję :oops:
Awatar użytkownika
jopp
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: jopp »

grummer pisze: Jopp, ciekawy pomysł i pewnie, ale na razie nie zaryzykuję :). Chyba lepiej moim zdaniem potraktować płytę powietrzem sprężonym. Taka sama, a nawet lepsza skuteczność, bez możliwości uszkodzenia płyty.
Od czasu kiedy pisałem o moim suszeniu przez wirowanie umyłem kolejnych może sto albo i więcej płyt. Nigdy w ten sposób nie uszkodziłem płyty. Tak jak pisałem wcześniej - gdy pierwszy raz porównałem efekt płyty odwirowanej do pozostawionej mokrej w suszarce knosti już nigdy nie wsadziłem mokrej płyty do suszarki. Wirując nie tylko płyn, ale też wszelkie inne ewentualne (których teoretycznie nie powinno być) syfki są przez siłę odśrodkową zmiatane z powierzchni krążka. PS. z czasem już się w ogóle nie boje o płyty i wkręcam je na maksymalne obroty :) efekt jeszcze lepszy moim zdaniem.

grummer umknęło mi wcześniej, że Ty nie masz myjki - sposób z wirowaniem w takim razie w Twoim przypadku się nie sprawdzi bo nie miałbyś jak zamocować płyty do wiertarki.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

jopp pisze:rując nie tylko płyn, ale też wszelkie inne ewentualne (których teoretycznie nie powinno być) syfki są przez siłę odśrodkową zmiatane z powierzchni krążka.
Czyli w sumie chodzi o to samo co w wycieraniu, usunąć jak najwięcej "pomyj" z płyty zanim zdejmiemy ochraniacz labela i pozostawimy do wyschnięcia.
Obrazek
Awatar użytkownika
grummer

Winters, czyżbyś takowej używał? Byłem dzisiaj z Realu i wybór jest tak duży, że wyszedłem w końcu bez ściereczki onieśmielony i skonsternowany. Po powrocie do domu schowałem się w kącie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Chyba tak.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

grummer pisze:Winyla potraktowałem sprężarką na sucho, żeby oczyścić z sierści i szczeciny. Płyta była gdzieś na farmie przechowywana :D
Mistrzu, to na jakiej zasadzie ma to dowodzić, że sprzężone powietrze suszy cokolwiek lepiej od suszarki?
Za dużo bzdurnego wymyślania, a za mało praktyki (i wyobraźni), zdecydowanie.

Aż tyle jest tych ścierek marki Jan Niezbędny? Wystarczy pewnie ta najzwyklejsza uniwersalna mikrofibra :)

Nie ma czym się stresować.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Ale pisałem już, że próbowałem na mokrym testowym winylu, który wisi u mnie na ścianie :) A co do bzdurnego wymyślania i wyobraźni, to z chęcią bym zagrał z Tobą w szachy, w końcu trafiłbym na godnego przeciwnika :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

grummer pisze:A co do bzdurnego wymyślania i wyobraźni, to z chęcią bym zagrał z Tobą w szachy, w końcu trafiłbym na godnego przeciwnika :D
Z panikarzami nie gram, sory ;)

Pochwal się efektami mycia... jak już w końcu do tego etapu dojdziesz :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
grummer

Wojtek pisze:
grummer pisze:A co do bzdurnego wymyślania i wyobraźni, to z chęcią bym zagrał z Tobą w szachy, w końcu trafiłbym na godnego przeciwnika :D
Z panikarzami nie gram, sory ;)

Pochwal się efektami mycia... jak już w końcu do tego etapu dojdziesz :)
Też mi wymówka. Po prostu tchórzysz i tyle ;)
A efektami się pochwalę na pewno. Dzisiaj powinien mirasol dojść i będzie komplet. Po ścierę pójdę po pracy :) Dzisiaj będzie pierwsze mycie ;)
Awatar użytkownika
grummer

Ok, jestem po myciu 8 płyt. Jako pierwszą wziąłem sobie płytę testową ze ściany. Oczywiście za pierwszym razem zamoczyłem etykietkę. Później już się bardzo starałem, więc poszło gładko. Ogólnie jestem zadowolony z efektów :)
ODPOWIEDZ