Jak czyścić płyty winylowe?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
W sumie powyższy sposób nie jest jakiś bardzo nowatorski, ale mnie przekonuje. Sam się często na tym łapie że nie chce mi się kręcić płyt w myjce ręcznie, zwłaszcza po nieco większych zakupach. Dlatego taki bardziej zmechanizowany sposób bardziej mi odpowiada.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Pany, bedę dziś zamawiał Fotonal i Ipę, Z Waszego doswiadczenia jakie ilości warto tego zamówić. Więcej Ipy mniej Fotonalu. IPA jest w opakowaniach jednolitrowych. Pieciolitrowych nie chcę ze względu na przechowanie i nalewanie. Fotonal jest w opakowaniach 250ml.
Tak myśle o 4 IPA i 2 Fotonalu.
Tak myśle o 4 IPA i 2 Fotonalu.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Dużo za dużo tego Fotonalu, jedna butelka w zupełności wystarczy i to na bardzo długo.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pilot... to ty w ogóle czytałeś proporcje mikstury? Zgaduję, że nie za bardzo.
Fotonalu zużywamy tylko kapkę/parę kropel na litrze roztworu, tak więc jedna buteleczka prędzej zdąży przeterminować zanim ją zużyjesz w całości
Chyba że planujesz za jednym rzutem przemyć parę tysięcy płyt.
IPA też nie ma sensu brać zbyt wiele bo też będzie leżakowała.
Jak już chcesz brać większe ilości to lepiej wody destylowanej/demineralizowanej, bo tego jednak najwięcej schodzi.
Fotonalu zużywamy tylko kapkę/parę kropel na litrze roztworu, tak więc jedna buteleczka prędzej zdąży przeterminować zanim ją zużyjesz w całości

IPA też nie ma sensu brać zbyt wiele bo też będzie leżakowała.
Jak już chcesz brać większe ilości to lepiej wody destylowanej/demineralizowanej, bo tego jednak najwięcej schodzi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wodę destylowana dostanę w każdym markecie czy sklepie motoryzacyjnym. Wiem że fotonalu idzie mało z tym że ja jestem dopiero na etapie kupowania płyt i trochę mycia mnie czeka. O IPA się nie martwię bo zużyć go można i do innych rzeczy, wszak jestem użytkownikiem elektronicznych papierosów więc i do przemywania gwintów się nada. Mam już wszystko zamówione.
O proporcjach czytałem lecz i tak przed pierwszym mieszaniem sprawdzę jeszcze raz proporcje. Trudno wszystko ogarnąć na raz pamięciowo. Chodziło mi tylko to żeby zamówić raz i co najmniej na dwa lata mieć spokój.
O proporcjach czytałem lecz i tak przed pierwszym mieszaniem sprawdzę jeszcze raz proporcje. Trudno wszystko ogarnąć na raz pamięciowo. Chodziło mi tylko to żeby zamówić raz i co najmniej na dwa lata mieć spokój.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Demineralizowaną, tak. Destylowaną, już niePilot pisze:Wodę destylowana dostanę w każdym markecie czy sklepie motoryzacyjnym.

Pod tym względem to spoko podejściePilot pisze:Chodziło mi tylko to żeby zamówić raz i co najmniej na dwa lata mieć spokój.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam, mam kilka pytań odnośnie drogich myjek i ogółem mycia.
1. Jakie są główne różnice pomiędzy polecaną myjka Knosti, a tymi droższymi w cenie kilkuset funtów np. VPI. Czy zmniejszaja one jakos niszczenie krążka?
2. Ile razy polecacie myć winyle myjką. Czy po każdym przesluchaniu czy może kiedy pojawiają się trzaski?
3. Czy opłaca się wycierać szczotką welurową, w moim przypadku słabo zbiera kurz. Poza tym jak zdejmować szczotkę po nalozeniu jej na płytę. Czy przesuwać ją delikatnie w bok czy zdjąc od razu?
Jeżeli takie pytania już były zadawane to przepraszam, nie mogłem takich znaleźć.
Pozdrawiam
1. Jakie są główne różnice pomiędzy polecaną myjka Knosti, a tymi droższymi w cenie kilkuset funtów np. VPI. Czy zmniejszaja one jakos niszczenie krążka?
2. Ile razy polecacie myć winyle myjką. Czy po każdym przesluchaniu czy może kiedy pojawiają się trzaski?
3. Czy opłaca się wycierać szczotką welurową, w moim przypadku słabo zbiera kurz. Poza tym jak zdejmować szczotkę po nalozeniu jej na płytę. Czy przesuwać ją delikatnie w bok czy zdjąc od razu?
Jeżeli takie pytania już były zadawane to przepraszam, nie mogłem takich znaleźć.
Pozdrawiam
- Winters
Że co?Sztermel pisze:Czy zmniejszaja one jakos niszczenie krążka?
Raz, chyba że masz płytę pokrytą ściekiem.Sztermel pisze:Ile razy polecacie myć winyle myjką.
Płyty myje się jak są brudne.Sztermel pisze:Czy po każdym przesluchaniu czy może kiedy pojawiają się trzaski?
Opłaca się. Jak nie zbiera to masz kurz przyelektryzowany do płyty, albo marną szczotkę.Sztermel pisze:Czy opłaca się wycierać szczotką welurową, w moim przypadku słabo zbiera kurz.
Musisz wykonać delikatny, ale lekki obrót o dokładnie 76 stopni, następnie lekko podnieść jedną nogę, mrugnąć trzy razy i możesz zdjąć. Inaczej nie zadziała.Sztermel pisze:Czy przesuwać ją delikatnie w bok czy zdjąc od razu?
Nie no, ja nie widzę żadnej różnicy.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Są tacy, którzy przesuwają welur po kręcącej się płycie, ale de fakto jak już talerz się kręci to wystarczy na chwilę przyłożyć szczotkę wzdłuż promienia płyty i ją podnieść, z zebranym brudem.Sztermel pisze:Czy przesuwać ją delikatnie w bok czy zdjąc od razu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jakie są główne różnice pomiędzy polecaną myjka Knosti, a tymi droższymi w cenie kilkuset funtów np. VPI. (oczywiscie oprócz ceny
)?

-
Tamte są myjkami mechanicznymi z napędem i z odsysaniem,a Knostii to zwykły "kręcioł" w wanience z płynem.
-
Najważniejszą różnicą w/g mnie to czas potrzebny na umycie płyty; przy automatycznych wystarczy 2-3 min i masz płytę gotową.
To już drobiazg, ale zużycie płynu jest mniejsze (w automacie), na płytę potrzebujesz - ok. 2 ml/stronę (zależy też od stopnia zanieczyszczenia płyty, głębokości rowków, gęstości zapisu, itd).
To już drobiazg, ale zużycie płynu jest mniejsze (w automacie), na płytę potrzebujesz - ok. 2 ml/stronę (zależy też od stopnia zanieczyszczenia płyty, głębokości rowków, gęstości zapisu, itd).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba za bardzo komplikujesz ten proceszp14 pisze:głębokości rowków, gęstości zapisu, itd).

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To prawda ... to schodzenie do najmniejszego szczegółu.Chyba za bardzo komplikujesz ten proces