Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

krisdebowski pisze:a w jaki sposób te płyty czyścić jak się już ma miksturę i ściereczki? jak to myć by naklejek nie pościerać i nie odkleić ?
Koliste ruchy szmatką po płycie, tak by nie "umyć" etykiety czasem. Tak czy siak, mikstura forumowa nie rozpuszcza kleju spod etykiety tak więc nawet jeśli się trochę namoczy to nic się nie stanie. Wymieniając się doświadczeniami to wiem, że np. klej etykiet z polskich płyt potrafi zejść pod wpływem płynu, także lepiej dmuchać na zimne w takim wypadku.
krisdebowski pisze:karbonowa szczoteczka to istne źródło brudu :roll:
Oj tak, a mimo to jest i tutaj grono osób, którzy tylko takie stosują i polecają :)
Temat o szczotkach: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1298
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: JacK »

Dzisiaj dostałem płytę która podczas odtwarzania non stop smaży i to całkiem mocno. Teoretycznie jest czysta, patrząc pod światło zero rysek. Myślę - ładunki elektryczne, więc przecieram płytę ściereczką antystatyczną z płynem analogisa. Zapuszczam, a ta nadal smaży. Pomyślałem więc że jest zajechana na jakiejś krajalnicy ale ostatecznie zdecydowałem się ją porządnie umyć w myjce. Przygotowałem nową miksture i teram w tę i z powrotem ze sto razy. Płyta ląduje w okapniku, ja zlewam płyn który okazuje się czysty ! Po wyschnięciu płyty pełen obaw zapuszczam krążek i... jest dobrze, nic nie trzeszczy gra bez problemów, czasami tylko z lekka słychać jakieś pyknięcie. Morał z tego taki że tylko mycie w myjce pomaga, żadne półśrodki w postaci szczoteczek, ściereczek czy sprayów. Inna rzecz to taka że nie mam pojęcia co myjka zmyła z tej płyty :roll:
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Chociażby zaschnięty brud i tłuszcz w rowku. Szmateczką tego nie załatwisz.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
negate
Kontakt:

Post autor: negate »

JacK, jakiej pralki używasz? Piszesz o okapniku, zakładam że chodzi o knosti?
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Używam Knosti, mam też dostęp do myjki Okki Nokki która jest bardzo wygodna w użytkowaniu ale mam wrażenie że czyści z takim samym skutkiem jak Knosti.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Post autor: restimek »

Dziś właśnie przyszła do mnie myjka Spin Clean MKII i pomimo że nie zamawiałem jej z płynem - buteleczka (4oz) jest dołączona do zestawu (do rozcienczenia z woda destylowaną...) Czy ktoś z was miał styczność z tym płynem? Czy tak samo jak ten do Knostii pozostawia biały nalot na płycie czy też jest jednak ok i nie będę musiał przez pewien czas biegać po sklepach w poszukiwaniu składników??

BTW. Odpowiednikiem fotonalu/mirasolu na rynek USA jest co? Tzn jakiej substancji mam szukać w sklepach ??

zdziwiony bylem ze nie ma w spin clean takeigo stojaczka do osuszenia plyt... sa tylko dwie sciereczki....
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Myjki Spin Clean od niedawna dotarły też do nas, ale są względnie drogie w porównaniu do Knosti.
restimek pisze:Czy ktoś z was miał styczność z tym płynem? Czy tak samo jak ten do Knostii pozostawia biały nalot na płycie
Chyba będziesz musiał sam sprawdzić :) Aczkolwiek już kiedyś jeden użytkownik chwalił się sprowadzeniem sobie Spin Cleana do Polski, może on Tobie odpowie jak mu puścisz wiadomość.
restimek pisze:i nie będę musiał przez pewien czas biegać po sklepach w poszukiwaniu składników??
A to mimo wszystko raczej Ciebie nie uniknie :)
restimek pisze:BTW. Odpowiednikiem fotonalu/mirasolu na rynek USA jest co? Tzn jakiej substancji mam szukać w sklepach ??
Wiesz, że fotonal/mirasol to detergent. Wiesz, że używane są także w fotografii.
A przynajmniej na tym etapie powinieneś to wiedzieć :)
Szukaj detergentu albo "wetting agent" w sklepach fotograficznych albo innych z chemią :)
Główny warunek: musi to być czysty detergent.
Przykład: Photo-Flo od Kodaka.
restimek pisze:zdziwiony bylem ze nie ma w spin clean takeigo stojaczka do osuszenia plyt... sa tylko dwie sciereczki....
Ano nie ma :) Wykorzystaj suszarkę do naczyń.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Wojtek pisze: Tak czy siak, mikstura forumowa nie rozpuszcza kleju spod etykiety tak więc nawet jeśli się trochę namoczy to nic się nie stanie. Wymieniając się doświadczeniami to wiem, że np. klej etykiet z polskich płyt potrafi zejść pod wpływem płynu, także lepiej dmuchać na zimne w takim wypadku.
Labele nie są naklejane, one są wprasowywane tak więc nie ma pod nimi żadnego kleju.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Dokładnie, tak jest w ponad 90% płyt, a w polskich trzeba uważać nie na klej, a na tusz, który bardzo łatwo się rozmazuje.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

krolix pisze:Labele nie są naklejane, one są wprasowywane tak więc nie ma pod nimi żadnego kleju.
Wiem wiem, ciągle mi się to myli jak opisuję ten problem, mimo że mam to w głowie.
Jednak mimo wszystko gdyby problemu z polskimi etykietami nie było to byśmy nie mieli o czym mówić :)
Winters pisze:Dokładnie, tak jest w ponad 90% płyt, a w polskich trzeba uważać nie na klej, a na tusz, który bardzo łatwo się rozmazuje.
Ktoś kiedyś pisał na forum, że cała etykieta mu odeszła. Czyżby akurat trafił na klejoną?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Może coś nie teges przy temperaturze tłoczenia(za nisko, nie wgrzało się może, zgaduję), przecież etykiety są nakładane na matryce - ręcznie lub automatyczne - przed wytłoczeniem placka. Niby w jakich okolicznościach miała by zostać przyklejona? Kobitka zapomniała położyć? Już prędzej trafiają się płyty z etykietą przyklejoną na tą ze złym opisem.
Mam w "kolekcji" luźną etykietkę od N 0020. Jakaś taka pofalowana była, jakby właśnie naklejona i potem zalana przez użytkownika, albo trzymana w wilgoci. Okazało się, że były dwie, ta wierzchnia trzymała się przez te wszystkie lata jedynie przygrzanym obrzeżem. One były nałożone na jednej osi i wprasowywane po kolei, taka technologia tłumaczy to zjawisko. Ale żeby klejenie?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Dziś szukając rozwiązania co do mycia płyt natrafiłem na myjkę Okki Nokki. Jak już będę w coś inwestował to właśnie w taką maszynkę.
Producent dołącza do zestawu koncentrat. Swoją drogą nie wiedziałem, że istanieje antystatyczny pistolet o nazwie zerostat.
Ktoś z was miał w ręku takiego gun'a?
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksi ... &_from=R40

Praca myjki.
http://www.youtube.com/watch?v=xodM5RtJlRA

Co do koncentratu to jest napisane żeby rozrobić go w 1 litrze wody, ale nie zwykłej jak się domyślam, destylowana?
Obrazek

Tutaj jeszcze szczoteczka tylko tak się zastanawiam czy zrobiona ona jest z twardego plastiku. Bo przecież ten pad jest bardzo cienki. Ciekawi mnie czy można łatwo porysować płytę przez małą nieuwagę. Używałbym do rozprowadzania płynu.

http://www.ebay.co.uk/itm/Mobile-Fideli ... 43b275b877
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zelazny pisze:Dziś szukając rozwiązania co do mycia płyt natrafiłem na myjkę Okki Nokki. Jak już będę w coś inwestował to właśnie w taką maszynkę.
A masz już w ogóle jakiś sprzęt do mycia czy jeszcze nic? Bo jeśli masz już Spinclean albo Knosti to nie warto inwestować w to.
zelazny pisze:Ktoś z was miał w ręku takiego gun'a?
Miałem taki w ręku, a sam posiadam podobny patent, ale nie w formie pistoletu.

http://www.kuldnebors.ee/search/audio-v ... nguage_id=

W mojej opinii, nie warte zachodu ;)
zelazny pisze:Co do koncentratu to jest napisane żeby rozrobić go w 1 litrze wody, ale nie zwykłej jak się domyślam, destylowana?
"Purified water" to raczej nie to samo co "tap water" (kranówa). Chodzi o miękką wodę, czyli destylka albo demineralka.
zelazny pisze: Tutaj jeszcze szczoteczka tylko tak się zastanawiam czy zrobiona ona jest z twardego plastiku.
Raczej tak.
zelazny pisze:Ciekawi mnie czy można łatwo porysować płytę przez małą nieuwagę. Używałbym do rozprowadzania płynu.
A nie lepiej wobec tego po prostu kupić bardziej klasyczną welurówkę? Może być nawet ta taka odmiana zaokrąglona.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Dzięki za odpowiedź. Nie, nie posiadam żadnej myjki. Czyli jeżeli chodzi o wodę to musi być destylowana?
Woda
http://www.ebay.co.uk/itm/Distilled-Wat ... 1e64f15b4e

Klasyczną welurówkę, zaokrągloną? Mógłbyś wysłać mi link do takowej na ebay, bo za bardzo nie orientuję się o jaką ci chodzi.
Co do pistoletu uważasz że nie warto? Kosztuje ponad 40 funtów. Dziwne, zastanawiałem się jak on działa bo nie ma zasilania.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zelazny pisze:Czyli jeżeli chodzi o wodę to musi być destylowana?
Chyba napisałem wyraźnie. Chodzi o miękką wodę, czyli albo wodę destylowaną albo demineralizowaną.
zelazny pisze:Klasyczną welurówkę? Mógłbyś wysłać mi link do takowej na ebay, bo za bardzo nie orientuję się o jaką ci chodzi.
Nie chce mi się szukać akurat na eBay. Masz zdjęcie i ofertę z Amazon UK:
http://www.amazon.co.uk/Velvet-Cleaning ... B000MS5X9I

Sprawdź sobie ofertę sklepu winyle.pl. Te same produkty znajdziesz też na wyspach.
http://winyle.pl/122-szczoteczki-do-plyt
zelazny pisze:Co do pistoletu uważasz że nie warto?
Tak napisałem, zgadza się.
zelazny pisze:Kosztuje ponad 40 funtów.
Nówka, używki tańsze.
zelazny pisze:Dziwne, zastanawiałem się jak on działa bo nie ma zasilania.
Pistolety na naboje też zazwyczaj nie mają zasilania, a jednak "działają" jak pociągniesz za cyngiel... Magia ;)

To są urządzenia piezoelektryczne, dlatego nie mają w sobie żadnych baterii i wystarczy wcisnąć przycisk by wywołać działanie.
Jednak nie działają one wiecznie. Pistolet Zerostat ponoć gwarantuje 10 tys. użyć, a potem klops, kupujemy nowy :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ