Potwierdzam w całej rozciągłości: nowe płyty potrafią sobie gdzieniegdzie "pykać" jak i czasami mają "szum" . Wiem bo kupuję także nowe reedycje i to niezaprzeczalny faktWojtek pisze:Nowe płyty tak mają. Pogódź się z tym
Mikstura forumowa
-
- Gramofon: Już Akai ap206c
Mikstura forumowa
Winylowy wariat
-
Re: Mikstura forumowa
witam małe pytanie... proporcje dotyczą alkoholu w jakim stężeniu? mam dwa takowe... 60% i 97%..

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
staryb:
Alkohol izopropylowy z zasady ma czystość na poziomie 99%. Przypuszczam że rozważasz użycie jakichś innych alkoholi, co nie jest wskazane.
Alkohol izopropylowy z zasady ma czystość na poziomie 99%. Przypuszczam że rozważasz użycie jakichś innych alkoholi, co nie jest wskazane.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:26 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Od siebie dodam, że zmiany w sprawdzonej wielokrotnie miksturze forumowej, to trochę wyłamywanie otwartych drzwi przez kolegów z mniejszym nieco stażem.Wojtek pisze:staryb:
W mojej opinii zupełnie bez sensu.
Przelot czasowy na tej kompozycji mikstury u mnie to już druga myjka Knosti. Pierwsza się zużyła - mam sporo płyt i długo.
-
Mikstura forumowa
Witam. To mój pierwszy post na forum. Po wielu namysłach zakupiłem myjkę Knosti, wykonałem forumowa miksturę i powiem tyle. Żałuję że tak długo zwlekałem z zakupem. Jako że większość płyt kupuję na allegro to są one w fatalnym stanie. Mikstura usuwa z nich cały brud.
Mam tylko dwa pytania:
1. Po umyciu strzepnąć z grubsza płytę żeby nadmiar płynu spłyną do myjki czy może lepiej pokręcić płytą trzymając za uchwyty żeby usunąć tyle wody ile się da???
2. Na niektórych płytach zostaje mi biały osad po wodzie. Nie ma reguły czy jest to pierwsza czy ostatnia myta płyta. Mikstura jest świeża umyłem nią 5 płyt. Jakieś wskazówki??
Mam tylko dwa pytania:
1. Po umyciu strzepnąć z grubsza płytę żeby nadmiar płynu spłyną do myjki czy może lepiej pokręcić płytą trzymając za uchwyty żeby usunąć tyle wody ile się da???
2. Na niektórych płytach zostaje mi biały osad po wodzie. Nie ma reguły czy jest to pierwsza czy ostatnia myta płyta. Mikstura jest świeża umyłem nią 5 płyt. Jakieś wskazówki??
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Mikstura forumowa
Witaj! 
1. Tak, ja zakręcam mocno trzymając w rękach i chwilę się kręci a ja jestem cały w miksturze. Ale, że mikstura pachnie tanim koniakiem to jestem dość szczęśliwy w trakcie jak i potem
2. Dziwne z tym osadem. A jaką wodę używasz? Ile dajesz fotonalu/mirasolu?

1. Tak, ja zakręcam mocno trzymając w rękach i chwilę się kręci a ja jestem cały w miksturze. Ale, że mikstura pachnie tanim koniakiem to jestem dość szczęśliwy w trakcie jak i potem

2. Dziwne z tym osadem. A jaką wodę używasz? Ile dajesz fotonalu/mirasolu?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Mikstura forumowa
Ten osad to raczej nie po wodzie bo w miksturze masz przecież destylowaną. To raczej farba z labela chyba.
Ja po wyjęciu z myjki trzymam ją chwilę nad myjką by ściekło a potem na suszarkę i tam dochodzi.
Ja po wyjęciu z myjki trzymam ją chwilę nad myjką by ściekło a potem na suszarkę i tam dochodzi.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Mikstura forumowa
No właśnie obstawiam wodę albo fotonal. Woda demineralizowana jest produkcji Auchan
A Fotonalu dałem na oko kapkę. Tylko że gdybym go dodał za dużo to by chyba zostały smugi na każdej płycie a nie tylko na 2 z 5.
Dzisiaj już nie sprawdzę ale jutro spróbuję mniej tego Fotonalu. Różne opinie czytałem w temacie. To w końcu na pół litra roztworu ile tego ma być?? kilka kropel czy może łyżeczka??

Dzisiaj już nie sprawdzę ale jutro spróbuję mniej tego Fotonalu. Różne opinie czytałem w temacie. To w końcu na pół litra roztworu ile tego ma być?? kilka kropel czy może łyżeczka??
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Zawsze może też być izopropanol o niezbyt dobrej czystości. Miałem już taki i kropki były.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:24 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mikstura forumowa
Dziekuje za odpowiedź, nie że wyłamuję drzwi poprostu pytam... a co do izopropanolu to spotkałęm się z wartością 66%.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A na pewno etykietka była dobrą stroną w górę odwrócona?staryb pisze:66%.

Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
-
- Gramofon: Dual CS 455
Mikstura forumowa
Zakupiłem wczoraj myjkę Knosti i umyłem kilkanaście płyt. Do osuszania płyty zanim ją odstawiłem na suszarkę używałem elektrycznej ściągaczki do mycia okien Karcher.
Efekt jest taki że płyta dosycha tylko kilka minut a w zbiorniku ściagaczki zbiera się trochę syfu wraz z płynem. Nie bez znaczenia pozostaje fakt że użyłem mikstury forumowej bez fotonalu/mirasolu i nie pozostały żadne ślady kropel po wyschnięciu.
Efekt jest taki że płyta dosycha tylko kilka minut a w zbiorniku ściagaczki zbiera się trochę syfu wraz z płynem. Nie bez znaczenia pozostaje fakt że użyłem mikstury forumowej bez fotonalu/mirasolu i nie pozostały żadne ślady kropel po wyschnięciu.
Dual CS-455 - ART DJ PRE II - Onkyo A-9050 - Canton Karat 20