Aż do przesady, ale będzie OK
Myjki do płyt
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myjki do płyt
zelazny:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Re: Myjki do płyt
Tak to jest, jak się zachciało szorować winyle to teraz trzeba podumać.Wojtek pisze:zelazny:
No i mam panowie, dziś doszła myjka. Czuje się tę jakość. Szczoteczka jest nowsza i wygląda tak jak na zdjęciu.
Czekam na fluid. Ramię ssące wykonane jest z twardego plastiku.
Aaa i jeszcze coś myjka ma wyprowadzoną rureczkę gumową do odprowadzania odessanego płynu, nie wiem może starsze wersje też to mają.
Rocord clamp jest wykonany cały z metalu i ma dodatkowy o-ring.
Dziś byłem u krawcowej, poprosiłem żeby ucięła mi kwadrat 70x70 cm i mi go obszyła dookoła.
Efekt taki jak na zdjęciu, dla mnie bomba. Materiał to 100% bawełna. Nie zapytałem się czy potrafi wyhaftować napis Okki Nokki, wtedy to byłby wypas.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2015, 16:01 przez zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.
- zelazny
Myjki do płyt
Dziś doszedł płyn no i cholera zawiera alkohol. Nie wiem czy go stosować. Butelka 0.5L Czy to bardzo źle jeżeli fluid zawiera alkohol?
Ze względu na to iż zawiera alkohol nie moża go stosować do płyt 78. Clearaudio także zawiera alkohol.
Ze względu na to iż zawiera alkohol nie moża go stosować do płyt 78. Clearaudio także zawiera alkohol.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak jesteś abstynenentem to po prostu nie pij. A do płyt się nada o ile o winylach mówimy. Do szlaków to nie wiem ale raczej nie.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2015, 16:06 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- zelazny
Myjki do płyt
Koleś po prostu napisał, że szybciej schną niż po umyciu w płynie bez alkoholu. Taaa do winyli.
"this fluid unsuitable for use on 78’s or shellac pressings"
"this fluid unsuitable for use on 78’s or shellac pressings"
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myjki do płyt
Sebastian, nie rozwalaj nas. Prawie wszystkie płyny do mycia winyli (łącznie z forumową miksturą) zawierają właśnie alkohol. To nie jest nic złego.zelazny pisze:Dziś doszedł płyn no i cholera zawiera alkohol. Nie wiem czy go stosować. Butelka 0.5L Czy to bardzo źle jeżeli fluid zawiera alkohol?
Jak chcesz bez alkoholu to myj samą wodą destylowaną z detergentem
Czyli szelaków, a tych chyba nie posiadasz?zelazny pisze:Ze względu na to iż zawiera alkohol nie moża go stosować do płyt 78.
No właśnie.zelazny pisze:"this fluid unsuitable for use on 78’s or shellac pressings"
Szelak jest na bazie żywicy, co czyni go m.in. podatnym na rozpuszczanie się pod wpływem alkoholu.
Nie warto dopłacać do mikstur bezalkoholowych jeśli nie posiadamy nośników którym alkohol może zaszkodzić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- blispx
Przecież masz w komplecie z myjką detergent od ON, który nie zawiera alkoholu. Wystarczy go tylko zmieszać z 1l wody destylowanej. Przy okazji to nie wiem co to za detergent ma specyficzny zapach, inny niż mirasol czy fotonal- może jakiś niderlandzki Ludwik 
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- zelazny
Myślałem, że fluidy bez alkoholu są lepsze. LuzWojtek pisze:Nie warto dopłacać do mikstur bezalkoholowych jeśli nie posiadamy nośników którym alkohol może zaszkodzić.
Kupię tę wodę destylowaną do tego koncentratu ON.
Tak, rozwalam, sorry.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Myjki do płyt
Niemożliwe organoleptycznie, żeby coś bez alkoholu było gorsze od alkoholowego. Poza tym alkohol nie ma smakować tylko poniewierać.
Dałeś fotkę myjki w szmacie? No proszę Cię..
- zelazny
Taa dobry i tani sposób żeby ON się nie kurzyło. Pokrywa za droga.darkman pisze:Niemożliwe organoleptycznie, żeby coś bez alkoholu było gorsze od alkoholowego. Poza tym alkohol nie ma smakować tylko poniewierać.![]()
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Raczej chodziło o jedzenie słodyczy w papierkach czy coś tam. Mówiąc otwartym tekstem koledze chodziło o fotki na golo a nie w szmatką.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- blispx
@zelazny ja myję dwuetapowo płynem enzymatycznym od MoFi i płuczę wodą destylowana + mirasol.
MoFi niedługo zastąpię swoim przygotowanym z cytrusów
MoFi niedługo zastąpię swoim przygotowanym z cytrusów
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- zelazny
Myjki do płyt
Polska instrukcja jest przestarzała. W nowej wersji angielskiej jest wyraźnie napisane żeby odsysać tylko w górnym położeniu przycisku MOTOR.
"Vacuuming is normally done in the forward motion only. So make sure that the motor switch is in the top position."
W polskiej wersji instrukcji jest napisane żeby przeprowadzic calą procedurę w kierunku przeciwnym.
Po obejrzeniu paru filmów zauważyłem, że i ramię ssące jest nowsze. Chodzi mi głównie o róg. W nowej wersji są to oddzielne części. W jednym z filmików koleś miał starszą wersję ramienia która mu pękła w rogu od wewnętrznej strony.
Na tym filmiku koleś robi to niewłaściwie. Biorąc pod uwagę zalecenia angielskiej instrukcji obsługi.
W ogóle zaczyna odsysanie nie w tym kierunku co trzeba. (max 2-3 obroty)
I jeszcze coś odnośnie opuszczania ramienia. "Gently push down the arm and at the same time, switch on the vacuum motor."
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lHvt6xT_AYw[/youtube]
"Vacuuming is normally done in the forward motion only. So make sure that the motor switch is in the top position."
W polskiej wersji instrukcji jest napisane żeby przeprowadzic calą procedurę w kierunku przeciwnym.
Po obejrzeniu paru filmów zauważyłem, że i ramię ssące jest nowsze. Chodzi mi głównie o róg. W nowej wersji są to oddzielne części. W jednym z filmików koleś miał starszą wersję ramienia która mu pękła w rogu od wewnętrznej strony.
Na tym filmiku koleś robi to niewłaściwie. Biorąc pod uwagę zalecenia angielskiej instrukcji obsługi.
W ogóle zaczyna odsysanie nie w tym kierunku co trzeba. (max 2-3 obroty)
I jeszcze coś odnośnie opuszczania ramienia. "Gently push down the arm and at the same time, switch on the vacuum motor."
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lHvt6xT_AYw[/youtube]
- blispx
Takie filmy gdzie koleś nawet tej płyty nie myje tylko płucze, można traktować z przymrużeniem oka
Co do ilości obrotów potrzebnych do odessania płynu to 1 lub 2 (jeżeli więcej płynu) i wystarczy, kręcąc więcej na sucho naelektryzujesz ponownie i cały misterny plan diabli wzięli
Co do ilości obrotów potrzebnych do odessania płynu to 1 lub 2 (jeżeli więcej płynu) i wystarczy, kręcąc więcej na sucho naelektryzujesz ponownie i cały misterny plan diabli wzięli
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Myjki do płyt
I znowu ktoś napisał post w tym temacie i zaraz go skasował 
Ludzie, zlitujcie się...

Ludzie, zlitujcie się...
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII