Jak czyścić płyty winylowe?
- Micke
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z całym szacunkiem, ale wiem o co pytałem w aptekach i hurtowniach medycznych. No chyba że spora część farmaceutów i hurtowników w Warszawie byłaby wg Ciebie na tyle głupiaMicke pisze:Ja bym tylko chciał tutaj sprostować jedną rzecz. Mianowicie płyny których nie chcą sprzedawać, a które raczej miałeś na myśli to nie Woda do wstrzykiwań, a sól fizjologiczna(czyli H2O z minerałami w proporcjach naturalnych dla organizmu człowieka)

Nie chciano mi sprzedać aqua pro iniectione, tłumacząc się albo:
a) niedoborem towaru (jedynie w małych ampułkach, miałem je nawet w ręku i wiem że nie była to sól fizjologiczna)
b) "a po co to panu? jest Pan lekarzem?" (tu zazwyczaj aptekarze wołali kierownika/kierowniczkę)
c) "ma Pan receptę?"
d) "jest niedobór na rynku, brakuje tego w hurtowni, zmieniły się przepisy"
Zaznaczam, że było to już jakiś czas temu. Przypuszczam, że w między czasie znowu coś się zmieniło na rynku farmaceutycznym i już nie ma takiego problemu.
Okaże się niedługo, w moich lokalnych aptekach

Tak, aczkolwiek można spotkać wodę podwójnie destylowaną, która nie spełnia wymogów aqua pro iniectione. Dlatego też w klasyfikacji dałem znaczek ">="Micke pisze:Woda do wstrzykiwań to tak naprawdę jest woda bodajże podwójnie destylowana

Pewnie. Demineralizowana także. Sam sprawdzałemMicke pisze:Swoją drogą uważam że kupowanie zwykłej wody destylowanej raczej wystarczy...

To zdanie:
i to:Micke pisze:Wiem o wyższości stosowania myjki
moim zdaniem się wyklucza.Micke pisze:Jest bardziej skuteczny tu czy tu
Albo wiesz o wyższości stosowania myjki albo pytasz czy lepsza myjka czy mycie szmatą

Jeśli nie zamierzasz mieć więcej płyt niż te 5 czy 10 to może i się nie opłaca inwestować w myjkę, ale w przeciwnym wypadku z pewnością.
Zakup na wartości raczej drastycznie nie straci, a jeśli dopiero zaczynamy kolekcjonować płyty to tym lepiej, wszak jest to inwestycja długoterminowa

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Micke
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Sorry ale "aqua pro iniectione" kupisz zgodnie z prawem, nie trzeba do tego recepty, jedyne podejrzenia mogą padać na człowieka w takim wypadku ze względu na standardowe przeznaczenie takiej wody. Chociaż dalszych szczegółów przyznam że nie znam, bardziej byłem w swoim czasie zainteresowany solą fizjologiczną, a ta zawsze była dozowana na 5ml a w większych ilościach na receptęWojtek pisze:Z całym szacunkiem, ale wiem o co pytałem w aptekach i hurtowniach medycznych. No chyba że spora część farmaceutów i hurtowników w Warszawie byłaby wg Ciebie na tyle głupiaMicke pisze:Ja bym tylko chciał tutaj sprostować jedną rzecz. Mianowicie płyny których nie chcą sprzedawać, a które raczej miałeś na myśli to nie Woda do wstrzykiwań, a sól fizjologiczna(czyli H2O z minerałami w proporcjach naturalnych dla organizmu człowieka)
Tak więc kicham na takie "sprostowanie".
Nie chciano mi sprzedać aqua pro iniectione, tłumacząc się albo:
a) niedoborem towaru (jedynie w małych ampułkach, miałem je nawet w ręku i wiem że nie była to sól fizjologiczna)
b) "a po co to panu? jest Pan lekarzem?" (tu zazwyczaj aptekarze wołali kierownika/kierowniczkę)
c) "ma Pan receptę?"
d) "jest niedobór na rynku, brakuje tego w hurtowni, zmieniły się przepisy"
Zaznaczam, że było to już jakiś czas temu. Przypuszczam, że w między czasie znowu coś się zmieniło na rynku farmaceutycznym i już nie ma takiego problemu.
Okaże się niedługo, w moich lokalnych aptekach
Tak, aczkolwiek można spotkać wodę podwójnie destylowaną, która nie spełnia wymogów aqua pro iniectione. Dlatego też w klasyfikacji dałem znaczek ">="Micke pisze:Woda do wstrzykiwań to tak naprawdę jest woda bodajże podwójnie destylowana
Pewnie. Demineralizowana także. Sam sprawdzałemMicke pisze:Swoją drogą uważam że kupowanie zwykłej wody destylowanej raczej wystarczy...Jednakże im czyściej tym lepiej, co nie?
To zdanie:i to:Micke pisze:Wiem o wyższości stosowania myjkimoim zdaniem się wyklucza.Micke pisze:Jest bardziej skuteczny tu czy tu
Albo wiesz o wyższości stosowania myjki albo pytasz czy lepsza myjka czy mycie szmatą
Jeśli nie zamierzasz mieć więcej płyt niż te 5 czy 10 to może i się nie opłaca inwestować w myjkę, ale w przeciwnym wypadku z pewnością.
Zakup na wartości raczej drastycznie nie straci, a jeśli dopiero zaczynamy kolekcjonować płyty to tym lepiej, wszak jest to inwestycja długoterminowa
Co do "im czyściej tym lepiej" na poziomie wody destylowanej brzmi dla mnie równie absurdalnie jak polaryzowanie kabli audio żeby dźwięk był lepszy... Uważam to już za ten sam poziom audiofilstwa (audifilizmu?), który nawet jeśli ma jakikolwiek dalszy wpływ to jest on tak znikomy że nawet przeczulone zmodyfikowane genetycznie ucho tego nie zauwazy ;p
Czyli lepiej kupić myjkę odrazu? Bo ja osobiście nie jestem jeszcze przekonany mam raptem 6 płyt (z czego 5 to tanpresy) i kilka pożyczonych, no ale to napewno się na tym nie skończy

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ależ ja to wszystko wiem. Relacjonuję tylko co mnie osobiście spotkało w aptekach i hurtowniach.Micke pisze: Sorry ale "aqua pro iniectione" kupisz zgodnie z prawem, nie trzeba do tego recepty
Dziwię się tylko dlaczego uważasz, że ludzie po drugiej stronie lady gadali o soli fizjologicznej, kiedy ja jako klient proszę o wodę do wstrzykiwań bądź wodę podwójnie destylowaną. Woda do wstrzykiwań w aptekach jest raczej przede wszystkim dostępna w małych ampułkach, z oczywistych względów.
Aż takie złe uszy mają Ci farmaceuci? Nie wiem, może mają.
Każdy robi taki płyn jaki chceMicke pisze:Co do "im czyściej tym lepiej" na poziomie wody destylowanej brzmi dla mnie równie absurdalnie jak polaryzowanie kabli audio żeby dźwięk był lepszy...

Krótko mówiąc, nie widzę dlaczego miałby to być problem, a tym bardziej absurd jeśli ktoś chce wykorzystać w miksturze dobrą wodę destylowaną, która jest wszak głównym składnikiem płynu. Porównywanie czegoś takiego z wyimaginowaną bzdurą kablową jest po prostu nie na miejscu.
Zauważ, że w ogóle nie rozważam różnic sonicznych w stosowaniu takiej czy innej wody miękkiej, bo to faktycznie nie jest AŻ TAKA różnica, ale dlaczego miałbym kogoś nazywać głupcem za to, że zaopatruje się w miękką wodę w aptece, kiedy kto inny robi to samo w supermarkecie? Doprawdy nie wiem

Tyle mądrego gadania, a ja się jeszcze muszę powtarzaćMicke pisze:Czyli lepiej kupić myjkę odrazu? (...) no ale to napewno się na tym nie skończy

Wojtek pisze:Jeśli nie zamierzasz mieć więcej płyt niż te 5 czy 10 to może i się nie opłaca inwestować w myjkę, ale w przeciwnym wypadku z pewnością.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- marek_c4
- Kontakt:
Myślę że najlepiej by było, gdybyś dokładnie przeczytał cały ten wątek - powinno to rozwiać Twoje wątpliwości.Micke pisze:Czyli lepiej kupić myjkę odrazu? Bo ja osobiście nie jestem jeszcze przekonany mam raptem 6 płyt (z czego 5 to tanpresy) i kilka pożyczonych, no ale to napewno się na tym nie skończy
Ja przeczytałem, kupiłem i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na myjkę (kupiłem bez płynu).
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
-
Powinno się stosować odsysanie po umyciu płyty. Detergent z izopropylem ma za zadanie rozpuścić to co znajduje się w rowkach. Wycieranie po umyciu nic nie da bo to co najgorsze zostanie w nich i tak.
Różnica jest kolosalna. Warto spróbować choćby używając stary odkurzacz z jakimś zbiornikiem na odsysany płyn.
Można znaleźć dość dokładne zdjęcia o tym na vinylengine na przykład.
Różnica jest kolosalna. Warto spróbować choćby używając stary odkurzacz z jakimś zbiornikiem na odsysany płyn.
Można znaleźć dość dokładne zdjęcia o tym na vinylengine na przykład.
- Jaskier
Po to właśnie dodaje się fotonal - żeby zniwelować napięcie powierzchniowe wody. Wtedy spływa ona swobodnie po pionowo ustawionej płycie bez konieczności wycierania.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Detergent/zmiękczacz nie ma takiego zadaniaahaja pisze:Detergent z izopropylem ma za zadanie rozpuścić to co znajduje się w rowkach.

A ktoś coś wspominał o wycieraniu po umyciu? Tak jak napisał Jaskierahaja pisze:Wycieranie po umyciu nic nie da bo to co najgorsze zostanie w nich i tak.

Tak czy siak, pewnie, jak ktoś chce i ma możliwość to niech konstruuje sobie domową myjkę-odsysarkę. Prawie jak Okki Nokki itp.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
"Po to właśnie dodaje się fotonal - żeby zniwelować napięcie powierzchniowe wody." - żeby je zmniejszyć, nie zniwelować. Dodatkowo wpływa pozytywnie na elektrostatykę płyty.
"Detergent/zmiękczacz nie ma takiego zadania" - naturalnie, że ma. Inaczej nie byłoby sensu go używać.
Na pewno nie stosuje się izo+foto po to by ... szybko odparował ...
Gdyby tak było, po umyciu płyty pozostanie w rowkach woda + brud = błoto.
Potem , po wyschnięciu tworzy doskonały papier ścierny dla powierzchni naszej igły.
A im nasz igła droższa ...
Nie sostuje się samego detergentu bo on nie jest w stanie rozpuścić tego co w rowkach. Podobnie z samym izopropylem. Te dwa środki (lub foto zamiast detergentu) świetnie się uzupełniają.
Warto się zastanowić nad wykonaniem sobie takiego ustrojstwa ( RCM) na przykład:
http://members.multimania.nl/platenwassen/
http://www.enjoythemusic.com/magazine/e ... leaner.htm
http://www.teresaudio.com/haven/cleaner/cleaner.html
Róznica między myciem myjką z odsysaniem a knosti jest taka jak porówanie mycia w knosti i nie mycia w ogóle.
"Detergent/zmiękczacz nie ma takiego zadania" - naturalnie, że ma. Inaczej nie byłoby sensu go używać.
Na pewno nie stosuje się izo+foto po to by ... szybko odparował ...
Gdyby tak było, po umyciu płyty pozostanie w rowkach woda + brud = błoto.
Potem , po wyschnięciu tworzy doskonały papier ścierny dla powierzchni naszej igły.
A im nasz igła droższa ...

Nie sostuje się samego detergentu bo on nie jest w stanie rozpuścić tego co w rowkach. Podobnie z samym izopropylem. Te dwa środki (lub foto zamiast detergentu) świetnie się uzupełniają.
Warto się zastanowić nad wykonaniem sobie takiego ustrojstwa ( RCM) na przykład:
http://members.multimania.nl/platenwassen/
http://www.enjoythemusic.com/magazine/e ... leaner.htm
http://www.teresaudio.com/haven/cleaner/cleaner.html
Róznica między myciem myjką z odsysaniem a knosti jest taka jak porówanie mycia w knosti i nie mycia w ogóle.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zapewniam, że płyta umyta bez zmiękczacza (fotonal) nie będzie brudniejsza od płyty umytej z zmiękczaczem (sprawdzone), ale wtedy płyn już tak dobrze nie spływa z płyty na suszarce.ahaja pisze:Inaczej nie byłoby sensu go używać.
Nie, fotonal nie ma wpływu na odparowywanie alkoholu.ahaja pisze:Na pewno nie stosuje się izo+foto po to by ... szybko odparował ...
Hm, o ile dobrze rozumiem to mówisz o miksturze składającej się z samego alkoholu i jakiegoś detergentu.ahaja pisze:Nie sostuje się samego detergentu bo on nie jest w stanie rozpuścić tego co w rowkach. Podobnie z samym izopropylem. Te dwa środki (lub foto zamiast detergentu) świetnie się uzupełniają.
W naszym popularnym przepisie dodatkowo dochodzi woda destylowana, jako główny składnik.
Może dlatego się nie rozumiemy?
Gruba przesada, ale przy płynie o składzie izopropyl + detergent może i racjaahaja pisze:Róznica między myciem myjką z odsysaniem a knosti jest taka jak porówanie mycia w knosti i nie mycia w ogóle.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jeśli sprawdzasz to 'naocznie' to zapewne tak. Dokładne zdjęcia jak i odsłuchy mówią zdecydowanie co innego.
Fotonal/detergent zmniejszając napięcie powierzchniowe umozliwia głębsze wnikanie płynu w rowki. Zatem jeden wspomaga drugi, rozpuszczając śmieci, które się tam znajdują. Poza tym jak pisałem fotonal zmniejsza znacznie ilość trzasków/wyładowań elektrostatycznych (pyknięć).
Mikstura - nie pisałem o wodzie jako składniku bo to oczywiste. Jest użyty jako baza a nie jako składnik czynny. Tym są alkohol i detergent/fotonal (etc).
Nie jest to przesada. Takie są fakty. Podobne rzeczy można przeczytać na innych naszym forach czy też zagranicznych. Sam sprawdziłem to doświadczalnie na swojej kolekcji. Po testach nie było odwrotu od zbudowania sobie myjki na bazie starego gramofonu. Przednia zabawa.
Fotonal/detergent zmniejszając napięcie powierzchniowe umozliwia głębsze wnikanie płynu w rowki. Zatem jeden wspomaga drugi, rozpuszczając śmieci, które się tam znajdują. Poza tym jak pisałem fotonal zmniejsza znacznie ilość trzasków/wyładowań elektrostatycznych (pyknięć).
Mikstura - nie pisałem o wodzie jako składniku bo to oczywiste. Jest użyty jako baza a nie jako składnik czynny. Tym są alkohol i detergent/fotonal (etc).
Nie jest to przesada. Takie są fakty. Podobne rzeczy można przeczytać na innych naszym forach czy też zagranicznych. Sam sprawdziłem to doświadczalnie na swojej kolekcji. Po testach nie było odwrotu od zbudowania sobie myjki na bazie starego gramofonu. Przednia zabawa.
- Jaskier
Przyznam, że dziwne teorie tutaj prezentujesz. Od kiedy to alkohol ma właściwości rozpuszczalnika? Czynnikiem penetrującym rowki jest włosie szczotki. Śmieci są usuwane, a nie rozpuszczane. Alkohol usuwa tłuszcz i zabrudzenia powierzchniowe (np. powstałe od dotknięcia palcami). O fotonalu już pisałem, a co do jego właściwości antyelektrostatycznych też mam pewne wątpliwości...ahaja pisze: Fotonal/detergent zmniejszając napięcie powierzchniowe umozliwia głębsze wnikanie płynu w rowki. Zatem jeden wspomaga drugi, rozpuszczając śmieci, które się tam znajdują. Poza tym jak pisałem fotonal zmniejsza znacznie ilość trzasków/wyładowań elektrostatycznych (pyknięć).
Mozesz podeslac jakies foto. Jestem ciekaw jak to rozwiazales, bo mam 2 gramofony i mozna by bylo cos z tym zrobic.ahaja pisze:Po testach nie było odwrotu od zbudowania sobie myjki na bazie starego gramofonu.
-
Nie chodzi o szerzenie 'dziwnych teorii' tylko o fakty.
Czynnikiem czyszczącym jest alkohol i detergent. To one wnikają i rozpuszczają to co w rowkach. Inaczej nie byłoby można tych śmieci usunąć w znacznym stopniu. Szczotka służy do rozprowadzenia płynu po powierzchni płyty. Włoski szczotki mimo, że są cienkie nie są w stanie wniknąć całkowicie w rowki.
Szczotka węglowa nadaje się do czyszczenie płyty z kurzu po wyciągnięciu z koperty przed odsłuchem - nic więcej nie jest w stanie wyczyścić.
Wierzyć mi nie musisz.
Możesz o tym poczytać na innych forach naszych czy zagranicznych.
Trochę zdjęć:
http://www.cleanlp.com/CleanLPMicroscop ... 2339011768
http://www.micrographia.com/projec/proj ... ny0000.htm
Widać tam, że w tych rowkach jest nawet ... życie ...
Zdjęć już zapewne nie mam. Kiedyś wrzucałem je do wątku na innym forum.
W każdym razie zrobiłem to podobnie do projektu z drugiego linka, który umieściłem wyżej.
Czynnikiem czyszczącym jest alkohol i detergent. To one wnikają i rozpuszczają to co w rowkach. Inaczej nie byłoby można tych śmieci usunąć w znacznym stopniu. Szczotka służy do rozprowadzenia płynu po powierzchni płyty. Włoski szczotki mimo, że są cienkie nie są w stanie wniknąć całkowicie w rowki.
Szczotka węglowa nadaje się do czyszczenie płyty z kurzu po wyciągnięciu z koperty przed odsłuchem - nic więcej nie jest w stanie wyczyścić.
Wierzyć mi nie musisz.
Możesz o tym poczytać na innych forach naszych czy zagranicznych.
Trochę zdjęć:
http://www.cleanlp.com/CleanLPMicroscop ... 2339011768
http://www.micrographia.com/projec/proj ... ny0000.htm
Widać tam, że w tych rowkach jest nawet ... życie ...

Zdjęć już zapewne nie mam. Kiedyś wrzucałem je do wątku na innym forum.
W każdym razie zrobiłem to podobnie do projektu z drugiego linka, który umieściłem wyżej.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
O matko jedyna ! Jak można zwykłe mycie skomplikować. Mikstura forumowa + knosti, trochę pokręcić i na suszarke gdzie sobie płytka obcieknie. To w zupełności wystarczy, przez resztę wolnego czasu wole posłuchać muzyki niż uganiać się z odkurzaczem po płytach.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT