Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Ale oni robią jeden wymiar tych zewnętrznych czy jak? W przypadku blake są pod wydania 1-płytowe/gatefold jak i 2/3- płytowe. Czasami jest jedynie problem z niektórymi wydaniami że latają luźno- powinni o tym także pomyśleć :)

http://tnij.org/h1id26v
No nie, są 3 wymiary zewnętrznych 7 10 i 12 cali.

gatefold u nich nie widziałem, ale może słabo szukałem. Generalnie nawet gatefold zmieści się do tych koszulek- sa spore. Faktem jest że te koszulki są duże, i płyta lata w nich swobodnie, jeśli ustawiłbyś ją w ten sposób aby wyciągać winyl prosto z całości - okienko nie zgrzane do nie sklejonej strony koperty. Jeśli ustawiasz tak jak ja, czyli musisz wyciągnąć okładkę z folii aby wyciągnąć winyl, jest w sam raz. Ciężko trafić takie okładki foliowe, żeby zawsze fajnie wszystko pasowało :/
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
blispx

Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Post autor: blispx »

Tak samo wkładam, tzn wylotem do boku, czasami wylotem do wylotu jeżeli okładka traci laminat ale stosuję zaklejane koszulki

Hmm. nie będę kombinował chyba i będę brał to co dotychczas brałem czyli tandem Blake + MoFi. Tanie nie są ale nigdy nie miałem z nimi problemu

Trzeba brać póki mają wyprzedaż http://tnij.org/ph5dnsp

edit

Taka przestroga. Coś ostatnio MoFi nieźle tnie koszta w tych swoich koszulkach. Ostatnia partia jest wyraźnie mniejsza od wcześniejszej - ledwo co niektóre płyty tam wchodzą. Ja rozumiem że teraz lepiej jest to może spasowane ale czasami trzeba nieźle się napocić na jej wyjęciem. Problem występuje w nowych pakowanych w podwójne kartony
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
wlodekg0

Post autor: wlodekg0 »

Hej , miał ktoś styczność - kupował okładki od MasterDisc z allegro, konkretnie te :

- http://allegro.pl/okladki-do-winyli12-r ... 36715.html

oraz

- http://allegro.pl/okladki-na-winyle-roz ... 38240.html

Będę bardzo wdzięczny za opinie :)
Awatar użytkownika
pan_winyl

Gatefoldy spoko, miałem, już wykorzystałem na swoje płyty, co do zwykłych słabo. Generalnie folia z której to jest zrobione jest gruba, jak z szklarni :D jest trochę mleczna. Polecam te które już wcześniej podrzucałem- są cienkie (celofanowe), sztywne przejrzyste i obszerne, więc na kopertę idealne, bo nie musisz bać się że coś nie wejdzie.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
BESTIAOWNER

Post autor: BESTIAOWNER »

WITAM

Jestem tu nowy, ale zapewne mnie znacie po nicku. Jestem tu po to, żeby poznać Wasze opinie i uwagi na temat okładek. Chcę, żeby były jak najlepsze. Obecnie pracuję w innej firmie na etacie. Zajmuje się sprzedażą okładek pod innym nickiem. Zamiast Bestiaowner jest TDK-Opakowania. Nie mam żadnej prowizji, mam stałą pensję jako kierownik produkcji, także proszę nie traktujcie mojej obecności tutaj jako reklamę. Jeszcze nie przeczytałem całego wątku, ale chętnie odpowiem Wam na wszelkie pytania. Produkujemy folię, dużo folii. Okładki są jakąś tam małą konsekwencją tego, promilem produkcji. Bardzo lubię winyle i całe środowisko "winylowców"
Jeśli chodzi o mój stary nick, bo jego nazwa zapewne nie jednego zastanawiała, to wziął się od mojego kota, który ma na imię Bestia :)
Co planuję? Jako kierownik mam pewne możliwości i wpływ na rozwój firmy. Namówiłem właścicieli na zakup nowej sterowanej komputerowo maszyny do produkcji okładek.
Na pewno poprawi się jakość (zgrzew ultradźwiękiem), pojawią się nowe produkty. Specjalne półokrągłe okładki wewnętrzne z atestowanym i certyfikowanym niemieckim dodatkiem antystatycznym. Chciałem poznać Wasze opinie i spostrzeżenia, żeby okładki były takie jak chcecie, a nie takie, jak ktoś sprzedaje.
Trochę ryzykuję swoją głową, bo maszyna jest nowa, produkowana pod specjalne zamówienie, a jej cena...no cóż prawie pięciocyfrowa suma w Euro...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Cześć,
Tu sprawa jest prosta tytułem jakości i ergonomii.
Zacytuję tylko to co napisał Blispx powyżej:
"Hmm. nie będę kombinował chyba i będę brał to co dotychczas brałem czyli tandem Blake + MoFi."

To w kwestii opinii i oczekiwań dla posiadaczy nieco bardziej zaawansowanych kolekcji płyt. Dodam tylko, że od czasu (jesień) gdy Blispx to napisał, mamy już kolejną partię wzmiankowanych okładek i mogę od siebie dodać - są super dobre, a jakość wyśmienita.
Osobiście dla mnie stanowią one pewien wzór jakości do którego warto by nawiązać. Produkt wysokiej jakości zapewne znajdzie nabywców. Jednak poprzeczka stawiana przez ww wyroby jest dość wysoka.
Powodzenia życzę w zamierzeniach.
Awatar użytkownika
pan_winyl

BESTIAOWNER, Ja chętnie kupuję okładki z folii sztywniejszej, ale cieńszej niż zwykłe worki których po allegro dużo. Ważne dla mnie by były idealnie na płytę, nie za duże, nie za małe. Cenię sobie też koperty śliskie, z których płyta sama wypływa :)

Co jeszcze... w okładkach na płyty brakuje mi czasami skrzydełka do zamknięcia- takiego jak w opakowaniach na CD, pomocne w momencie kiedy np w pomieszczeniu jednak troszkę się kurzy.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

pan_winyl pisze:Co jeszcze... w okładkach na płyty brakuje mi czasami skrzydełka do zamknięcia- takiego jak w opakowaniach na CD, pomocne w momencie kiedy np w pomieszczeniu jednak troszkę się kurzy.
Kupiłem takie ostatnio bodaj na winyle.pl ale nie lubię ich bo jest za dużo zamieszania.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No fakt ergonomia taka sobie, ale zabezpieczenie bdb. Ja jednak poszedłem jak wyżej i jestem mega zadowolony. Jedynie żałuję, że z Pawłem nie kupiliśmy więcej dla siebie. Jak się wyczeka dobry moment w roku, to ceny są też bardzo atrakcyjne.
BESTIAOWNER

Zawsze miałem problem z wymiarem. Jak robiłem 32,5x32,5 cm niektórzy mówili, że okładki są za duże. Zmniejszyłem rozmiar, to pojawił się problem, bo zaczęto narzekać, że są za małe. Chciałem wyznaczyć pewne standardy, jakich najczęściej używacie, tak, żeby każdy dostał to, czego dokładnie potrzebuje. Dzięki za uwagi i ciepłe przyjęcie.
Każda opinia jest dla mnie cenna, ważna i bardzo się z nią liczę. Wyciągam wnioski i na ich podstawie chcę produkować okładki dla Was. Już niedługo wyprodukuję polską Nagaokę wewnętrzną z antystatycznego HDPE :) Proszę nie porównywać do rzemieślniczych niewypałów z moletowanej folii na worki na śmieci prezentowaną tutaj:
http://allegro.pl/koperty-wewnetrzne-lp ... 11064.html
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

A może byś rozesłał parę próbek do niektórych forumowych kolekcjonerów? Koszt żaden w porównaniu do inwestycji, a może wnioski będą wartościowe?
BESTIAOWNER

Bardzo chętnie, ale dopiero po 21 marca :) Czy da się jakoś dokładnie określić powiedzmy 2 standardowe wymiary okładek zewnętrznych?
Przeczytałem cały wątek (już po 2 w nocy) i każdy mówi, że okładki za duże za małe etc.
Czy jest jakiś konkretny rozmiar? Zauważyłem, że stare płyty mają mniejsze okładki, ale co dalej?
Jeśli chodzi o okładki wewnętrzne, to materiał HDPE jest niezastąpiony, ale liczy się jego jakość i pewna sztywność.
Zauważyliście jak umyta i wysuszona płyta klei się, jeśli spakuje się ją do okładki LDPE?
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Blake są na tą chwilę nieopłacalne w sensie importu bezpośredniego od producenta- można zakupić w EU z tym że nie wiem czy to nie są podróbki, są ponoć resellerzy w NL. Normalne ceny w ClearBags zaczynają się od 1000 sztuk ale znowu znacząco rosną szanse wpadki na VAT ze względu na wagę
MoFi za to jak najbardziej:

Kod: Zaznacz cały

Buy 2  for $17.50 each
 Buy 4  for $16.50 each
 Buy 10  for $16.00 each
 Buy 20  for $15.00 each
+ darmowa przesyłka do brokera w obrębie US i do 12% zniżki. Patrząc na ceny choćby na winyle.pl jest to jak najbardziej opłacalne nawet w przypadku oddania VAT i kosztów biura celnego

Osobiście ponoszę te koszta bo wg mnie nie ma nic lepszego na tą chwilę co prawda Blake można czymś tam zamykanym zastąpić ale co do MoFi są one naprawdę wygodne i ciężko szukać alternatywy w tej cenie i jakości wykonania. Druga sprawa jest taka że kupuję w detalu więc to mi znacznie nie zwiększa łącznej wagi- brokerzy w US i tak ją zawyżają i to znacznie a to zwiększa łączne koszta

Dziwi mnie tylko to że można w PL jako taki asortyment znaleźć tylko na winyle.pl i dalej... dalej nic
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
pan_winyl

Zauważyliście jak umyta i wysuszona płyta klei się, jeśli spakuje się ją do okładki LDPE?
to jest kwestia nie tyle samej folii co farb używanych w druku. One po zmoczeniu mogą się kleić- polecam eksperyment np ze zdjęciami- zamoczyć szmatką i dotknąć.

Z rozmiarem okładki, byłbym ostrożny, często dostawałem 33 i one były strasznie duże na większość kolekcji. Koperty wewnętrzne to już w ogóle porażka, często musiałem je zaginać żeby zmieściły się w okładce- i chętnie je wymienię na zaokrąglone.

Na pewno jeśli chodzi o okładki zewnętrzne, to brakuje mi na rynku krajowym przyzwoitych gatefoldów. To co jest, robione jest z folii, która została po budowie szklarni.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
BESTIAOWNER

to jest kwestia nie tyle samej folii co farb używanych w druku. One po zmoczeniu mogą się kleić- polecam eksperyment np ze zdjęciami- zamoczyć szmatką i dotknąć.
Nie chodzi mi o to, że folia LDPE klei się do samej powierzchni płyty, tej czarnej. Przylega do niej tak, jakby dalej była mokra. Zaobserwowaliście to? Natomiast z HDPE nie ma tego problemu.
ODPOWIEDZ