Myjki do płyt
- blispx
Re: Myjki do płyt
Tym sposobem raczej winyla nie wyprostujesz ;p
Z własnego doświadczenia wiem że w myjkach ważna rzecz to szczotka, pomijając już jakiego "detergentu" używamy do czyszczenia. Miałem Knosti - szczotki porażka - trzeba się naprawdę czasami nakręcić aby dało to efekty. W Okki szczotka też nie powala ta dołączana do zestawu, zakupiłem więc taką http://www.mofi.com/product_p/mfslbrush.htm i o wiele lepiej się nią rozprowadza płyn bo ma wiekszą powierzchnię, in plus trzeba zaliczyć tam wymienne końcówki
Myślę jeszcze nad http://www.mofi.com/product_p/mfslplus32.htm ale to pewnie audio voodoo chociaż opinie na forach branżowych są raczej pozytywne. Mam sporo płyt które wyglądają jak nowe ale są sporadyczne mocne trzaski jakby coś zaschło w rowku
Z własnego doświadczenia wiem że w myjkach ważna rzecz to szczotka, pomijając już jakiego "detergentu" używamy do czyszczenia. Miałem Knosti - szczotki porażka - trzeba się naprawdę czasami nakręcić aby dało to efekty. W Okki szczotka też nie powala ta dołączana do zestawu, zakupiłem więc taką http://www.mofi.com/product_p/mfslbrush.htm i o wiele lepiej się nią rozprowadza płyn bo ma wiekszą powierzchnię, in plus trzeba zaliczyć tam wymienne końcówki
Myślę jeszcze nad http://www.mofi.com/product_p/mfslplus32.htm ale to pewnie audio voodoo chociaż opinie na forach branżowych są raczej pozytywne. Mam sporo płyt które wyglądają jak nowe ale są sporadyczne mocne trzaski jakby coś zaschło w rowku
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Myjki do płyt
Ale czyli że co, mamy puszczać pawie na winyle? A może je lizać no przecież będą tam enzymy
Pomysł ciekawy, pewnie się sprawdza, ale...
Z Twojej wypowiedzi wynika że używasz Okki myjki? + ta szczotka od mofi?

Z Twojej wypowiedzi wynika że używasz Okki myjki? + ta szczotka od mofi?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- blispx
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi tej dotyczącej lizania, więc nie odpowiem ;p
Tak używam Okki, standardową, wg mojej oceny kiepską, szczotkę wymieniłem na MOFI
Tak używam Okki, standardową, wg mojej oceny kiepską, szczotkę wymieniłem na MOFI
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- pan_winyl
Myjki do płyt
w ślinie ludzkiej też znajdują się enzymy trawienne- ba to w ustach zachodzi pierwszy proces trawienia, rozbijający cukry proste i osłabiający wiązania tłuszczy- z tego co pamiętam z biologiiNie rozumiem Twojej wypowiedzi tej dotyczącej lizania, więc nie odpowiem ;p

Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
To mofi to jest aksamit? Taki ja w szczotkach do czyszenia na sucho czy dłuższy włos?
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- blispx
To welur a więc raczej tylko na mokro, włosie krótsze, takie na wielkość rowka, niż w standardowej Okki/Knosti ale po co dłuższe
https://www.youtube.com/watch?v=5v2EdxTUoA4
Co do tego płynu od MoFi to nie wiem jeszcze go nie testowałem. Rozprowadza się go na płycie i zostawia do wyschnięcia 5 min, później płucze. Prawda jest taka że dotychczas stosowane przez zemnie mikstury nie biorą niektórych zabrudzeń w rowkach tych które zaschły. Dlatego więc eksperymentuję
https://www.youtube.com/watch?v=5v2EdxTUoA4
Co do tego płynu od MoFi to nie wiem jeszcze go nie testowałem. Rozprowadza się go na płycie i zostawia do wyschnięcia 5 min, później płucze. Prawda jest taka że dotychczas stosowane przez zemnie mikstury nie biorą niektórych zabrudzeń w rowkach tych które zaschły. Dlatego więc eksperymentuję
-
Swoja drogą to gdzie można kupić taki dozownik do płynu, jak ma ten gość z filmiku?
- blispx
Na winyle.pl choćby mają w akcesoriach do Okki ale to popierdółka, mi wystarcza strzykawka 5ml - po 2,5ml na stronę. Chyba że płyta mocno brudna to idzie z 10ml
- pan_winyl
Myjki do płyt
kupiłem dziś Knosti. Idzie kurierem, miksturę będę robił forumową, tylko brakuje mi misarolu- allegro nie pomaga 

Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
-
- pan_winyl
Myjki do płyt
ISOPHON, no właśnie. Potem sprawdziłem, oczywiście mój błąd wynika z tego że przekleiłem nazwę z jednego z postów na forum gdzie tenże błąd jest
(ostatni post w wątku mikstura forumowa 

Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
Onkyo Integra 2066
Telefunken L55
- blispx
Myjki do płyt
Kurcze było się wstrzymać, sprzedałbym Ci tą myjkę za maks. 50 zł, tylko muszę z Dolnego Śląska zjechać na stare śmieci i to cholerstwo powystawiać gdzieś
Wracając do tematu tego płynu od MoFi to jestem, przynajmniej na razie, w miłym szoku. Może to zasługa tego że on od razu nie wysycha jak moja wcześniejsza mikstura oparta na alkoholu - tam zostaje tylko woda alkohol szybko się utlenia, więc takie mycie to nie mycie no chyba że w Knosti;p
Cena trochę z dupy ale myślę że na 200 płyt starczy, płukanie już wodą oczyszczoną
Kilka płyt udało mi się tym odratować. Reszta w tym kilka w stanie SEALED leci niestety do kosza - niby wyglądają jak nówki ale chyba były niewłaściwie przechowywane i jakieś mikropęknięcia muszą mieć ;/
Edit:
Płukanie urozmaiciłem tj. woda + alkohol (czyste to i to).Zostawały resztki tego Enzyme Cleaner przy płukaniu samą wodą. Teraz rozumiem skąd u nich te dziwne nazwy typu Deep Water etc w ofercie, matoły na wszystkim chcą zarabiać ;p Ew zmajstrować jakiś hydrant i pod ciśnieniem płukać, teraz zaczynam rozumieć sens tego
Ciekawe czy są środki jakieś na grzyba i pleśń, ale chyba tylko osuszanie..
Wracając do tematu tego płynu od MoFi to jestem, przynajmniej na razie, w miłym szoku. Może to zasługa tego że on od razu nie wysycha jak moja wcześniejsza mikstura oparta na alkoholu - tam zostaje tylko woda alkohol szybko się utlenia, więc takie mycie to nie mycie no chyba że w Knosti;p
Cena trochę z dupy ale myślę że na 200 płyt starczy, płukanie już wodą oczyszczoną
Kilka płyt udało mi się tym odratować. Reszta w tym kilka w stanie SEALED leci niestety do kosza - niby wyglądają jak nówki ale chyba były niewłaściwie przechowywane i jakieś mikropęknięcia muszą mieć ;/
Edit:
Płukanie urozmaiciłem tj. woda + alkohol (czyste to i to).Zostawały resztki tego Enzyme Cleaner przy płukaniu samą wodą. Teraz rozumiem skąd u nich te dziwne nazwy typu Deep Water etc w ofercie, matoły na wszystkim chcą zarabiać ;p Ew zmajstrować jakiś hydrant i pod ciśnieniem płukać, teraz zaczynam rozumieć sens tego
Ciekawe czy są środki jakieś na grzyba i pleśń, ale chyba tylko osuszanie..
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 00:51 przez blispx, łącznie zmieniany 5 razy.
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Wyszukiwarka nie pokazuje by ktoś jeszcze taki błąd poczyniłpan_winyl pisze:ISOPHON, no właśnie. Potem sprawdziłem, oczywiście mój błąd wynika z tego że przekleiłem nazwę z jednego z postów na forum gdzie tenże błąd jest(ostatni post w wątku mikstura forumowa

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myjki do płyt
Bo poprawiłem wpis o którym wspomniał pan_winyl 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
To przepraszam. Po prostu nic złego w tym jak nawet mistrzowi trafi się babol do którego sie przyznaWojtek pisze:Bo poprawiłem wpis o którym wspomniał pan_winyl

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post