Jak czyścić stare smugi/zacieki na płytach
-
Re: Jak czyścić stare smugi/zacieki na płytach
Dokładnie tak. Pozostał mi juz chyba tylko klej choć nie wiem czy to coś da. A może mieszanka forumowa byłaby tu wskazana? Musi byc jakiś srodek który to wyczysci.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Klej nic tu nie da, a jest to jednak ryzykowna metoda czyszczenia.
Co do mieszanki to spróbować możesz. Przy okazji możesz się przekonać czy jest to dobra alternatywa to bądź co bądź kosztownego płynu komercyjnego, który już znasz. Jednak czy to usunie smugi, tego obiecać nie mogę.
Co do mieszanki to spróbować możesz. Przy okazji możesz się przekonać czy jest to dobra alternatywa to bądź co bądź kosztownego płynu komercyjnego, który już znasz. Jednak czy to usunie smugi, tego obiecać nie mogę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
Musze przygotowac ta mixture ale na razie mam do niej tylko wodę destylowana. Czy możecie wskazac gdzie w jakich sklepach w Warszawie mogę znalezc pozostałe jej składniki?
-
Mieszanka frumowa, po benzynie to pikuś! Może mieć jedynie sens w myjce i czasie (chodzi o ew. rozmiękczenie tych smug, a potem wymycie!
Zawsze możesz zrobić "kompres" z ligniny+ IPA" pod folią? oczywiście zacznij od najmniejcennej płyty...
A swoją drogą to opowiedz jak czyściłeś benzyną, bo to może coś wyjaśni
Zawsze możesz zrobić "kompres" z ligniny+ IPA" pod folią? oczywiście zacznij od najmniejcennej płyty...
A swoją drogą to opowiedz jak czyściłeś benzyną, bo to może coś wyjaśni
-
Dzieki za rade. Pomysl z kompresem jest ciekawy. Odnosnie benzyny ekstrakcyjnej bralem troche na miekka szmatke i staralem sie wycierac na plycie testowej miejsca w ktorych byly zacieki i smugi. Czy jest jakis inny sposob na mycie plyt benzyna?
-
Np Miękka szmatka ( lub miękki, ale elastyczny pędzelek)+78obrotów (lub 45)booker pisze:Czy jest jakis inny sposob na mycie plyt benzyna?
Tak jakiś czas temu robiłem, ale to ostateczność! (lepiej sprawdzić wcześniej delikatniejsze sposoby!)
PS
aceton rozpuszcza wszystko (biedna Irena Jarocka)
- hansu
Zwariowałem ze śmiechu :D:D Doskonały teksteenneell pisze:aceton rozpuszcza wszystko (biedna Irena Jarocka)
- Winters
Aceton?! Benzyna?! Jeszcze wrzuć do wrzątku, żeby wyparzyć
Najprawdopodobniej to te smugi wynikają z nieczystości w masie użytej do tłoczenia i tego nie da się usunąć. Nie jest to możliwe. Prędzej zniszczysz płytę totalnie niż to usuniesz.
Najprawdopodobniej to te smugi wynikają z nieczystości w masie użytej do tłoczenia i tego nie da się usunąć. Nie jest to możliwe. Prędzej zniszczysz płytę totalnie niż to usuniesz.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kolega napisał, że smugi powstały po umyciu tajemniczym "popularnym" środkiem do pielęgnacji płyt w PRL.Winters pisze:Najprawdopodobniej to te smugi wynikają z nieczystości w masie użytej do tłoczenia i tego nie da się usunąć.
Gdyby to była wina masy płytowej to wady te pojawiłyby się już wcześniej.
Chyba że teraz gdybamy nad działaniem płynu X na masie Y
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
- Winters
Pardon w takim wypadku, ale tak czy inaczej moim zdaniem to musiało się porządnie weżreć, skoro nic nie pomaga. Czy te płyty czasem nie wydają się bardziej kruche od innych?
DIOMEDES KATO
- slide
- Waluch
-
Zamiast nabijac sie z problemu i wariowac ze smiechu wolalbym jednak rzeczowa pomoc. Moze dla niektorych to smieszna dyskusja ja bym jednak nie smial sie kiedy ktos ma problem i prosi o pomoc.
- Waluch
powiedz kto tu się nabija, wszyscy starają się Ci pomóc
-
Tylko są granice pomocy na odległość!Waluch pisze:powiedz kto tu się nabija, wszyscy starają się Ci pomóc
Napisz, co ostatnio robiłeś?