Mikstura forumowa
- ohra
Re: Mikstura forumowa
Dla zainteresowanych to jest chyba prawdziwy alkohol izopropylowy http://allegro.pl/alkohol-izopropylowy- ... 42773.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
Tak. Już to kiedyś omawialiśmy w tym wątku ohra. Czasami sprzedawcy sami wprowadzają w błąd oferując jakiś preparat IPA jako "alkohol izopropylowy" i tyle 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mikstura forumowa
Co myślicie o zastosowaniu wody z filtra odwróconej osmozy ,zamiast wody destylowanej?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
Innymi słowy, woda demineralizowana, tyle że gorszego sortu niż ta ze sklepu, bo teoretycznie można ją pić (nie jest pozbawiona wszystkich minerałów).Bigwalker pisze:Co myślicie o zastosowaniu wody z filtra odwróconej osmozy ,zamiast wody destylowanej?
Przy cenie demineralki w sklepach, na poziomie złotówki za litr... myślę że to nie ma sensu

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
Zbyt wiele osób po prostu pije taką wodę przefiltrowaną w ten sposób z kranówy zamiast wody mineralnej bym mógł powiedzieć coś innego.
Czy są jakieś różne klasy filtrów osmotycznych, bardziej lub mniej agresywnych?
Przypuszczam, że taki typowy filtr przy kranie czy przy akwarium nie filtruje wody tak dobrze jak ten przy przemysłowej produkcji wody demineralizowanej, a więc... woda ta jest "gorszego sortu", z naszej perspektywy.
Prawdziwie miękkiej wody człowiek nie powinien móc skonsumować
Jeśli masz inne zdanie i jakieś mocne argumenty to pisz, przecież mogę się mylić.
Czy są jakieś różne klasy filtrów osmotycznych, bardziej lub mniej agresywnych?
Przypuszczam, że taki typowy filtr przy kranie czy przy akwarium nie filtruje wody tak dobrze jak ten przy przemysłowej produkcji wody demineralizowanej, a więc... woda ta jest "gorszego sortu", z naszej perspektywy.
Prawdziwie miękkiej wody człowiek nie powinien móc skonsumować

Jeśli masz inne zdanie i jakieś mocne argumenty to pisz, przecież mogę się mylić.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mikstura forumowa
Poziom filtracyji zależy od użytych membram.
Woda przepuszczają przez filtr RO DI jest dużo bardziej " wyjalowiona" od wody sprzedawanej w marketach.
Woda przepuszczają przez filtr RO DI jest dużo bardziej " wyjalowiona" od wody sprzedawanej w marketach.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
W sensie że domowy filterek za stówkę jest bardziej wydajny niż porządne filtry przemysłowe?
Sory, ale to tak nie działa
Oczywiście, są w sklepach lepsze i gorsze wody demineralizowane, nie zaprzeczam.
Nie wiem czy masz w domu akwarium, czy też może znajomy ma, ale przy kosztach sklepowej demineralki to się po prostu średnio opłaca, a lepsze nie będzie, mimo zastosowania żywicy (DI), która przecież też z czasem się rozpuszcza, a więc trzeba by dla pewności kontrolować poziom zanieczyszczenia produktu.
Sory, ale to tak nie działa

Nie wiem czy masz w domu akwarium, czy też może znajomy ma, ale przy kosztach sklepowej demineralki to się po prostu średnio opłaca, a lepsze nie będzie, mimo zastosowania żywicy (DI), która przecież też z czasem się rozpuszcza, a więc trzeba by dla pewności kontrolować poziom zanieczyszczenia produktu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mikstura forumowa
A kto mówił , że za stówkę 
Mam w domu porządny filtr RO DI ( zajmuję się profesjonalnie akwarystyką morską
) i stąd mój pomysł na wykorzystanie tej wody do mycia płyt.
Jeśli chodzi o czystość wody to jest stale monitorowana Tds'em,a żywca wystarcza na jakieś dwa lata,przy "produkcji " 100L tygodniowo
Tak na marginesie , woda po RO DI zachowuje dużo dłużej swoje właściwości , niż woda destylowana.

Mam w domu porządny filtr RO DI ( zajmuję się profesjonalnie akwarystyką morską

Jeśli chodzi o czystość wody to jest stale monitorowana Tds'em,a żywca wystarcza na jakieś dwa lata,przy "produkcji " 100L tygodniowo

Tak na marginesie , woda po RO DI zachowuje dużo dłużej swoje właściwości , niż woda destylowana.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mikstura forumowa
Skoro tak czy siak sobie wodę filtrujesz i ją sprawdzasz TDSem to spokojnie możesz jej używać do mikstury zamiast sklepowej demineralki.
Tak na marginesie, czystsza od destylki i tak nie jest.Bigwalker pisze:Tak na marginesie , woda po RO DI zachowuje dużo dłużej swoje właściwości , niż woda destylowana.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mikstura forumowa
Tak masz rację,czystrza nie jest....ale tylko w teorii
,ale to już dyskusja na inne forum 

- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Mogę potwierdzić, już kilka razy myłem płyty za pomocą wody z filtra odwróconej osmozy (mam sąsiada akwaryste morskiego) i nie zauważyłem niczego niepokojącego, dokładnie tak samo jak przy użyciu demineralki z hipermarketu.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
-
Mikstura forumowa
Oryginalny płyn knosti już jest w zlewie po umyciu kilkudziesięciu płyt, składniki potrzebne do forumowego płynu czekają w pomieszczeniu z moimi rupieciami. Małe, może nieistotne pytanko.
Płyn używacie do mycia od razu po zmieszaniu składników czy musi odstać jakiś czas. Chodzi mi o czas potrzebny na połączenie czy też dobre zmieszanie się ze sobą wody, Ipa jak i fotonalu.
Płyn używacie do mycia od razu po zmieszaniu składników czy musi odstać jakiś czas. Chodzi mi o czas potrzebny na połączenie czy też dobre zmieszanie się ze sobą wody, Ipa jak i fotonalu.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Zauważyłem że odstany płyn i powolutku nalany do Knosti mniej się pieni, co akurat jest dobrym zjawiskiem bo szybciej ścieka gdy płyta stoi w ociekaczu.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT