Mikstura forumowa
-
Starlord123
Re: Mikstura forumowa
Jeszcze mam takie pytanie, czy najlepiej na początku zrobić pełny obrót w jedną i drugą stronę odczekać około 2 minuty i dopiero właściwe mycie, czy niekoniecznie?. Czy po umyciu i wyschnięciu traktować taka umytą płytę szczoteczka welurowa lub z włókien węglowych?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Kręcisz jak chcesz - oby trochę w lewo i trochę w prawo. Z liczbą obrotów też nie ma co przesadzać - ja kręcę osiem razy w prawo i 8 w lewo, co daje ok. 3 pełne obroty w każdą stronę. Po wyschnięciu już niczym płyty nie trzeba traktować.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Starlord123
Umyłem dziś płyty i faktycznie kropli nie ma ile powinny teraz schnąć 1 h, 2 h ?.
- pavlos
- Gramofon: JVC Victor QL-A75
Tyle właśnie, żeby kropla nie została.
Czas zależy od warunków - temperatura, wilgotność, przepływ powietrza itd.
Można co kwadrans obrócić na stojaczku, żeby równomiernie schło.
Czas zależy od warunków - temperatura, wilgotność, przepływ powietrza itd.
Można co kwadrans obrócić na stojaczku, żeby równomiernie schło.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Około 15 minut wystarczy, choć to cecha osobnicza i oceniasz na oko. Dobry test to: bierzesz kopertę wewnętrzną z folii HDPA i po tych, przykładowych 15 minutach wkładasz ją do wora. Sprawdzasz czy winyl nie pozostawia śladów, widocznych od spodu punktów wilgoci.Starlord123 pisze: ↑30 kwie 2026, 21:14Umyłem dziś płyty i faktycznie kropli nie ma ile powinny teraz schnąć 1 h, 2 h ?.
Jeśli nie, to u mnie płyta jest gotowa zarówno do odsłuchiwania jak i np pakowania wobwolutę i "na półkę".
-
Starlord123
Płyty umyte zero elektryzowania, płyta ładnie obciekła brak kropelek jak przy płynie Analogis. Ogólnie super sprawa problem mam tylko z jedną nowa płyta po zakupie i jeszcze przed umyciem jak odsłuchiwane na pierwszym utworze na stronie A i pierwszym na stronie B słychać trzaski które ustępowały po kilku lub kilkunastu sekundach. Po umyciu też tam są reszta płyty ok dźwięk super nie wiem myć raz jeszcze czy płyta może mieć jakiś defekt tłoczenia i dać sobie spokój z ponownym myciem.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
E-tam, to tylko płyta. Posłuchaj innej.
Poza tym jak trzeszczy to prawie analog!
Poza tym jak trzeszczy to prawie analog!