Przeskakująca igła

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Przeskakująca igła

Post autor: winylowy_luke »

czarnaplyta pisze:
23 sie 2025, 11:00
Oho. I znowu wejście cały na biało rzucający przypierdo*ki na lewo i prawo niczym ninja shurikany.
U siebie jest prawda?
czarnaplyta pisze:
baa nawet te 2 nowe problematyczne (stare) płyty były grane bez żadnych problemów podczas pierwszych przesłuchań na nacisku 1,5g.
Zdradzisz co to są za tytuły konkretnie?
MaciejT pisze:
23 sie 2025, 13:10
A ustaw z ciekawości 1,7-1,8 grama i sprawdź, tak z ciekawości.
Przypuszczam, że wątpię... aby ustawił, od 3 dni sugeruję to bez skutku :lol:
A pewnie 1.8gr rozwiąże problem o ile płyty nie są uszkodzone, zabrudzone itp.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50 / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
czarnaplyta

Post autor: czarnaplyta »

winylowy_luke pisze:
23 sie 2025, 14:34
U siebie jest prawda?
jaki argument - wow :D
winylowy_luke pisze:
23 sie 2025, 14:34
Przypuszczam, że wątpię... aby ustawił, od 3 dni sugeruję to bez skutku :lol:
Te drwiny niepotrzebne - byłem poza domem, a jak już zawitałem to niespecjalnie był czas.

Wracając do meritum. 1 album "uzdrowiony" przy 1,6g drugi dalej przeskakuje przy 2g. Nie mogę się tam doszukać uszkodzeń - spróbuję jeszcze raz umyć - może coś pomoże
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

czarnaplyta pisze:
A wystarczyło przeczytać wątek.
No właśnie nie wystarczyło, ponieważ...
czarnaplyta pisze:
Bo jakbyś przeczytał to wiedziałbyś że na "nowej" igle przegrałem xx a może xxx h na 1,5g i nic się nie działo.
... nigdzie nie znajduję uzasadnienia dlaczego w ogóle zacząłeś grać od wartości minimalnej 1.5g, a nie od 2g.

Ważne jednak że weryfikujesz temat trackingu płytą testową. Niemniej - nie każdy rowek jest idealny i jak są problemy to większą szansę na błędy śledzenia będziesz miał przy za niskim nacisku niż za wysokim.

Dlatego, co do zasady, mało kto powie że takie ustawienie to dobry pomysł.

Jeśli zależy Tobie na odtwarzaniu płyt przy niskich naciskach to zmień wkładkę lub igłę na taką bardziej podatną (czyli z bardziej miękkim zawieszeniem).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
czarnaplyta

Post autor: czarnaplyta »

Wojtek pisze:
wczoraj, 10:11

... nigdzie nie znajduję uzasadnienia dlaczego w ogóle zacząłeś grać od wartości minimalnej 1.5g, a nie od 2g.
Poprzednia igła grała na 1,5g. Kupiłem nową, sprawdziłem zakres 1,5-2,5g. Ustawiłem minimalny nacisk mieszczący się w widełkach - wszystkie płyty grały ok. Nie miałem wtedy wiedzy, że bardziej zasadne jest ustawienie środka czyli 2g. Gdzieś mi się utrwaliło w szarych komórkach, że mniejszy nacisk = lepiej dla trwałości płyt. Ot cała historia

Wojtek pisze:
wczoraj, 10:11

Jeśli zależy Tobie na odtwarzaniu płyt przy niskich naciskach to zmień wkładkę lub igłę na taką bardziej podatną (czyli z bardziej miękkim zawieszeniem).
Nie, nie zależy mi. Zaskoczyła mnie sytuacja, że nagle 1,5g miało się okazać za małym naciskiem skoro przez długi czas spełniało swoje zadanie.
Gram dalej, obserwuję ;)
ODPOWIEDZ