Witam!
Jestem nowy na tym forum, więc wybaczcie jeśli powtarzam temat, który już pewnie wcześniej się pojawił, ale nie mogłem nic takiego tu znaleźć.
Otóż, spotkałem się z wieloma używanym płytami, które udało mi się nabyć, w których początek płyty - to znaczy dosłownie pierwsze sekundy czasami grają ze zniekształceniem. Jest szum i skoki, tak jakby igł miałaby dopiero "wskoczyć na płyte".
I nie wiem czy to wina igły - mam stary angielski gramofon BushArena czy to płyty są zniszczone (czyściłem antystatycznym płytem i ściereczką).
Poza tym czasami zdarza się że krawędzie płyty są nierówne - dosłownie czasem nawet milimetr krawędzi nawet wygryziony - nie wiem czy to ma wpływ też jakiś na dźwięk.
Dziękuje z góry za pomoc.
Tomek
Początek płyty-pierwsze sekundy grają z szumem i zniekształceniami...
-
- blispx
Re: Początek płyty-pierwsze sekundy grają z szumem i zniekształceniami...
Jak przeskakują to mają rysy lub zapchane rowki brudem, umyj dokładnie, chyba że mowisz o rozbiegówce tam jest skok kiedy igła dojezdza do właściwego rowka ale rozbiegówek sie generalnie nie słucha
Szum to przy płytach analogowych pojęcie względne

Szum to przy płytach analogowych pojęcie względne
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Początek płyty-pierwsze sekundy grają z szumem i zniekształceniami...
Mało która płyta jest idealnie płaska.piknik1979 pisze: ↑25 paź 2017, 15:04Poza tym czasami zdarza się że krawędzie płyty są nierówne - dosłownie czasem nawet milimetr krawędzi nawet wygryziony - nie wiem czy to ma wpływ też jakiś na dźwięk.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum