Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Felix1988

Re: Jazz Salon Odrzuconych

Post autor: Felix1988 »

Mawis pisze:
30 wrz 2023, 15:26
I ta awantura była w kasynie oficerskim.
Musisz brać poprawkę na to, że korpus oficerski czasów PRL-u różnił się diametralnie od tego przedwojennego. Oficerami po roku 1945 zostawali przedstawiciele klasy robotniczej czy ludzie ze wsi, bez kindersztuby czy jakiejkolwiek ogłady, w wojsku nie wylewano za kołnierz - czytaj pito na umór, a powiedzenie "nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera" nie wzięło się z niczego. To wiele wyjaśnia w kontekście śmierci Wicharego.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Tak to prawda, poziom korpusu oficerskiego po 45 roku diametralnie sie roznil od przedwojennego. Wiadomo z czego to wynikalo. No i poza tym co mowisz o pochodzeniu tych ludzi dochodzi tez kwestia tego ze byli tam farbowani Polacy czyli po prostu ruscy...Byc moze doszlo do jakiegos nieporozumienia ktore trudno bylo wyjasnic pijanym w sztok żołdakom. Z tego co czytalem, trafil do szpitala po reanimacji a nad ranem zmarl.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wpadam tutaj poczytać o jazzie, a tu? :think:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
02 paź 2023, 19:10
Wpadam tutaj poczytać o jazzie, a tu? :think:
Rozmowy o jazzie, a nie? :mrgreen:
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

Jak pisałem w zapowiedziach ruszył właśnie preorder na Wooden Music II :)
https://tomaszstanko.bandcamp.com/album/wooden-music-ii

A tymczasem jedyneczka, wrzucam tutaj bo chyba bardziej pasuje w tym temacie. Zresztą poza mną ktoś kupił te płytę? :D
Załączniki
FB_IMG_1696614804910.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
Mawis

martin.h pisze:
06 paź 2023, 19:55
Zresztą poza mną ktoś kupił te płytę? :D
Ja :) Chyba nawet wrzucalem w ktoryms watku. Trudna muzyka dla mnie...
Załączniki
IMG_20230429_190919576.jpg

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

Nie jest to łatwa muzyka, ale coraz bardziej mi się podoba i czekam już na drugą część :D
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
Mawis

martin.h pisze:
07 paź 2023, 16:49
Nie jest to łatwa muzyka, ale coraz bardziej mi się podoba i czekam już na drugą część :D
Zobacze, może tez sie skusze. Jesli sie powiedzialo A... :D

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
czaszka

Post autor: czaszka »

Billy Harper Quintet - Love on the Sudan
https://www.discogs.com/release/2330903 ... -The-Sudan

Compress_20231017_180653_3936.jpg

Wkręciłem się w muzykę tego niedocenionego saksofonisty, a ten album to kolejny jaki trafił do mojej kolekcji zaraz po genialnym Black Saint. Trzy utwory, z czego pierwszy to takie spokojne wprowadzenie, a dwa następne to już kilkunastominutowy ogień i jazda bez trzymanki. Sam główny temat z Priestess wkręca się tak niemiłosiernie w głowę że nie jestem w stanie przestać go nucić 😆
Album niestety wydany tylko w Japonii przez Nippon Columbia, więc ciężko z dostępnością, ale na pewno wart każdej złotówki, czy tam jena. Polecam!
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Super. Oczywiście grał w Polsce również.
Zwróć też uwagę na Quest z Piotrem Wojtasikiem, Leszkiem Możdżerem i Harperem właśnie.
(1997 i potem przełom wieków jakoś około 2001/2).
Jest też archiwalny materiał filmowy z koncertów live na scenie krajowej JJ'80/1 zdaje się.
Mam go też w sekstecie i quintecie, jest również na płycie Jazz Jamboree 80' wydanej PSJ'99.
Oj dawno nie słuchałem Harpera, dzięki za przypomnienie. :clap:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Taka tam seria, I :romance-heartbeating: Jazz, bardzo dobry zestaw wykonawców dobranych przekrojowo.
Blue Christmas Milesa Davisa sobie cenię i często do niej wracam. Zestaw nagań przekrojowy właśnie i bdb się słucha jako płyty towarzyszącej np podczas pracy.
Warto mieć, bo seria nie jest jakoś trudna do dostania i zwykle ceny są bardzo przystępne.
Sama seria dzieli się jakby na dwa nurty.
Pierwszy to wybrane tytuły dyskograficzne wielkich wykonawców i tak jest np z Mingusem.
Druga to kompilacje typu the best lub tematyczne o charakterze poznawczym dla różnych okresów danego wykonawcy np Monk.
Każda płyta zawiera insert sleeve z okładkami serii /czarno białe/, a back side cover kolorowe fotki wybranych płyt z serii. Fajne bo łątwo się pogapić i zaplanować co by tu jeszcze.
Repertuar zawierający daną płytę jest bdb opisany z detalami oraz liner notesem (to nie na każdej). Wartościowe wydawnictwo i osobiście je lubię. Mozna dostać z tym plusem, że na rynku wtórnym te płyty są zwykle w bdb stanach zachowania przy budżetowych cenach. Dobre wydania są na tłoku UK, Hol oraz Ger, aczkolwiek mogą się róznić jakością poligrafii, jednak większość wydawców zamawiała print okładek w Nederlandach, tak jak swego czasu brytyjski wydawca Genesis i jest to dość starannie zrobione.
Warto zwracać na to uwagę, bo czasem płyta sygnowana Holland to tylko poligrafia, a master i label opisany jako brytyjski.
Jak to gra? No gra bez łaski i ciężko się przyczepić. Ostatnio słuchałem Monka na fortepian solo, płyta Kinkiego i stwierdziłem, że frazowanie pięknie zarysowane, płyta gra pauzą na ciszy typową dla Monka i pięknie brzmi w niuansach.
Oczywiście przy kompilacjach materiał pochodzi z różnych źródeł, więc może występować pewna nierównomierność podania repertuaru, ale w mojej opinii wydawca zadbał o wyrównaną rozpiętość wertykalną dynamiki, zatem żaden fragment nas nie przestraszy nagle :) i nie wylejemy sobie kawy na .. no niech będzie, że na klawiaturę. Mniej parzy wtedy, gorzej latem gdy słuchamy i pracujemy w szortach, uwaga zatem! :)
Załączniki
IMG_1320.JPG
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Session At Riverside

20231021_113808.jpg
Kilku znanych I kilku mniej znanych muzyków w rozbujanej, swingującej sesji. Jednorazowy projekt .
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

The Cecil Taylor Quartet, Newport '57.

Taka trochę introdukcja do słuchania Cecila Taylora. Płyta dość wczesna i w doskonałym składzie z Gigi Gryce i Donaldem Byrd.
Na pierwszej fotce macie linear notes i skład = poczytajcie :)
Wyadanie Verve w Mono/JAP. Wczesne wydanie JAP ze slipem. Perełka u mnie w niemałej kolekcji Cecila.
Hank Jones, Wendel Marshall-bass, D.Byrd, Gigi - to niesamowicie charyzmatyczna postać jazzu, Cecil - leader piano.. i paru innych muzyków.
Muzyka z bardzo typowym tonem Cecila już pomału dominującym brzmienie sekcji i tła w aranżacji jeszcze mocno klasycznej. Nie ma ich zbyt wiele w tej estetyce epoki, a głównie należy ich szukać na przełomie lat 50/60.
Potem było już tylko lepiej i trudniej :)

Bass – Buell Neidlinger (tracks: A1 to A3), Wendell Marshall (tracks: B1 to B3)
Drums – Dennis Charles* (tracks: A1 to A3), Osie Johnson (tracks: B1 to B3)
Liner Notes – Toshihiko Shimizu
Piano – Cecil Taylor (tracks: A1 to A3), Hank Jones (tracks: B1 to B3)
Soprano Saxophone – Gigi Gryce (tracks: B1 to B3), Steve Lacy (tracks: A1 to A3)
Trumpet – Donald Byrd (tracks: B1 to B3)
Załączniki
IMG_2548.jpg
IMG_2547.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Cecil Taylor, Air Above Montains, 1973/1976, Enja.

Oryginalne wydanie na Monachjskiej Enja. Germany i tak ma być. Jedna z wytwórni niemieckich, które bardzo cenię w swoich zbiorach.
Płyta na fortepian solo z typowym betonowym tonem Cecila dla tego okresu. Warto posłuchac, bo to ten rodzaj gry na instrumencie solo, który mnie bardzo odpowiada. Na wskroś nowoczesny z korzeniami osodzonymi we współczesnej muzyce klasycznej czy też poważnej jak ktoś woli takie określenie. Jednocześnie zaś jazzowy w konwencji free ze słynnymi taylorowskimi pasażami w konsekwentnie rozwijanej improwizacji z lekko niepokojącymi akcentami, które też są typowe dla Cecila zwłaszcza w nagraniach dla Enja i wybitnego label berlińskiego FMP (niestety nieistniejącego już, katalog i artyści.. klękajcie narody!).
Właśnie tego typu płyty znajdziecie na FMP jeśli idzie o solowe płyty CT.

Ewenementem w twórczości Taylora jest udział gitary w sesjach. Bardzo nietypowy instrument dla mistrza klawiszy i bodaj jest tylko jedna taka płyta. Albumowe wydanie właśnie na FMP i chyba tylko na CD (LP nie spotkałem i w katalogu też nie występuje).
Zeby było interaktywnie to może sami znajdziecie ów tytuł, a pyknę okładkę w międzyczasie? :shifty:
Załączniki
IMG_2549.JPG
IMG_2550.JPG
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Duke Ellington and his Orchestra - Selections from Peer Gynt Suites nos 1 & 2 and Suite Thursday
Załączniki
Duke Ellington.jpg
ODPOWIEDZ